Hamilelikte aşırı kilo almamak mümkün. 7 ile 11 kiloya kadar alınan kilo, doğumdan sonra kolaca eski vücut ağırlığınıza dönebilmeniz anlamına geldiği için, hamilelikte neredeyse kilo almamak olarak değerlendirilir.
Gebelik öncesi fazla kilosu olan kadınlarda gebelik sürecinde 5-6 kg alınması önerilirken, kadınlarda profesyonel destek ile kilo almadan gebeliği tamamlamak mümkündür. Gebelikte artan bazal metabolizma ile günlük enerji ihtiyacı yaklaşık 300-350 kalori artar.
Sağlıklı ve düzenli bir beslenme ile hem aşırı kilo alımından hem de aşırı kilo kaybından korunmak gerekmektedir. Hamileliğin ilk 3-6 aylık döneminde günlük kalori ihtiyacının 340, 6-9 aylık döneminde ise 450 kalori fazlasının almak yeterli olmaktadır.
Gebelikte Kilo Alımı Niçin Önemli? Gebelik boyunca yeterli kilo alımı büyüyen bebeğin gelişimi ve doğum sonrası beslenmesi için gereklidir. Gebelikte kilo alımı bebeğin büyümesi için gereklidir.
Gebelikte ne kadar kilo alınır sorusunun cevabı hamilelik süreci boyunca değişir. Genellikle ilk kilo alımları hamileliğin 3. Ayında başlar. İlk üç ay içinde 1-2 kilo alımı olmaktayken 3. ayda toplam 3.5 – 4.5 kilo alınmış olduğu gözlemlenebilir.
İlgili 23 soru bulundu
Hamileliğin ilk üç ayında ideal kilosunda olan anne adayları dahil olmak üzere, kusma ve mide ekşimeleri sebebiyle kilo kayıpları yaşanabilir. İdeal kilonuzda hamile kaldıysanız kilo kaybetmenizi genel olarak istemeyiz. Kilo fazlası varsa ve hamileliğin henüz başındaysak kontrollü kilo vermek zararlı değildir.
Kilo takibi için çok basit bir önerimiz var: Kendinize bir tartı alıp düzenli olarak haftada 1 sabahları hafif kıyafetlerle kilonuzu ölçünüz. (İlk 3 aydaki kilo alımınız yeterli olmasa bile) 4. aydan itibaren haftada 250 gram; 6. aydan itibaren ise 250-400 gram kilo alımı normal kabul edilmektedir.
Hamilelikte bebeğe kilo aldıran yiyeceklere örnek olarak şunlar verilebilir: Tam yağlı süt ve süt ürünleri: Tam yağlı süt, peynir, yoğurt gibi süt ürünleri, yağ oranı yüksektir ve kilo almaya yardımcı olur. Ayrıca, kalsiyum, protein ve vitaminler açısından da zengindir.
Üç aylık dönemlerde ortalama kilo artışı nasıl olmalıdır? - 1'inci Trimester: Toplam 900 gram – 1.8 kilogram. - 2'nci Trimester: 4-6 ay arasında 500 gram/hafta olmak üzere toplam 5-6 kilogram. - 3'üncü Trimester: Yaklaşık 500 gram/hafta üzerinden toplam 3-5 kilogram.
-Gebelikte kendinizi fiziksel olarak daha güçlü ve aktif hissetmenizi sağlar. -Psikolojik olarak da daha huzurlu ve rahat hissetmenizi sağlar. -Gebelik boyuca aşırı kilo alınmasına engel olur. -Vücut şeklinin ve formunun korunmasını sağlar vücutta fazla yağ birikmesine engel olur.Doğumdan sonra daha kolay kilo verilir.
Gebelik sürecinde annenin fazla kilo almasını ve buna bağlı olarak bebekte oluşabilecek sağlık sorunlarını önlemek için, annenin beslenme şeklinin düzenlenmesi 'hamilelik diyeti' olarak adlandırılır. Hamilelik diyeti, gebelik boyunca kilo alımını durdurmayı değil, sağlıklı ve dengeli şekilde kilo almayı hedefler.
Gebelik başında çok zayıf olan gebelerin yani 18 kg dan düşük vücut kütle indeksi olanlarda gebelik boyunca 12-18 kg kadar kilo alması normal kabul edilir.Gebelik başında çok kilolu olan anne adaylarının ise gebelik boyunca 5-9 kg kadar kilo almaları yeterlidir.
Gebeliğin 3. trimesterinde yani Gebeliğin 7., 8. ve 9. Aylarında bebeğin kilosundaki artışın giderek arttığı gözlemlenebilir. Yani hamileliğin son 3 ayında bebeğin kilosu artmaya başlayacaktır. Anne hamileliğin son ayına girildiğinde bebek her gün yaklaşık olarak 25-30 gram alarak büyür.
Gebeliğin ilk aylarında bulantı, kusma, iştahsızlıktan dolayı fazla kilo alınmaz,bunun bebeğe hiçbir sakıncası yoktur, bulantılar geçince anne normal kilo almaya devam eder. Gebeliğin ilk 3 ayında toplam 1 - 3 kilo alınması normaldir. Daha sonraki aylarda ayda 1,5 - 2 kilo alınması normaldir.
Anne bir süre aç kalınca, kan şekeri düştüğünde, bebeğin de kan şekeri düşer. Ayrıca bebeğin kan şekerindeki hızlı iniş çıkışlar da, yenidoğan döneminde bebeğin kan şekerinin normal değerlerde tutulmasını zorlaştıran bir faktördür.
Genellikle 12 - 18 kilo alımı tavsiye edilir. 1. 3 aylarda 500 gr - 2 kilo alacağınız farz edilirse, 2. ve 3. 3 aylarda haftada 500 grdan fazla kilo almaya çalışmanızda fayda vardır. Hamilelik Dönemine Fazla Kilo ile Başladıysanız; 9 ay içinde 6 - 11 kilo arasında alınabilir.
Doğum sonrası kilo verme düzeni nasıl oluşur? Doğumdan sonra bebekle ve su kaybıyla beraber yaklaşık 8 kilo kaybedilir. Gebelik döneminde 12,5 kg alan bir anne, doğumdan iki hafta sonra gebelik öncesi kilosuna göre yaklaşık 4-4,5 kg daha fazladır. Daha sonra doğum sonrası 6. aya kadar 2,5 kg daha verilir.
C vitamini, potasyum ve B6 vitamini bakımından şifalı olan muz, hamilelik döneminde tüketildiği zaman anne karnındaki bebeğin kilo almasına yardımcı olur.
1.60 boy kilo kaç olmalı? 160 cm boy uzunluğuna sahip erkeklerde ideal kilo 57 kg iken kadınlarda bu değer 52 kilogramdır.
Çoğu kadının karnı 4. aydan sonra belirginleşmeye başlar, sonrasında ise giderek büyür. Hamilelik döneminde anne adaylarının vücut yapısına göre karınlarının büyümesi de değişiklik gösterebilir. Öte yandan anne adayının karın çevresi genişledikçe, karın duvarı gerilir, incelir, parlak bir görünüm alır.
Bu yüzden hamileliğin boyunca 7 ila 11 aralığında kilo alman uygundur. Vücut kütle endeksin 29'dan büyük çıktıysa fazla kilolu hamile kalmışsın demektir. Bu yüzden hamileliğin boyunca en az 6,8 kilo alman gerekebilir. Üst sınır için doktoruna danışmalısın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri