Hamileliğin son aylarında büyüyen rahimin göğüs kafesine baskı yapmasıyla nefes darlığı nispeten sık görülür.
Bu dönemde aylar geçtikçe rahmin büyümesine bağlı olarak karın ve göğüs boşluklarını ayıran diyafram kası yukarıya doğru itilir ve göğüs boşluğu sıkışır. Bu nedenle sık sık nefes darlığı problemi yaşayan, yürüdükçe hatta oturduğu yerde nefes nefese kalan pek çok anne adayına rastlamak mümkündür.
Hamilelik döneminde birçok anne adayı nefes nefese kalmaktan ve nefes darlığı çekmekten şikayetçi olmaktadır. Anne adayı kendini hava alamıyormuş gibi hisseder. Bunun sebebi büyüyen rahmin akciğerlere alttan yaptığı baskıdır.
Yavaş hareket etmek ve kendinizi yormamak gibi. Oturur pozisyondayken, sırtınızı arkaya yaslayarak dik oturmaya çalışmak, akciğerlerinize genişleme için yeterli alan yaratacaktır. Yatarken de yastığınızı yükseltmek fayda sağlayabilir.
Nefes darlığı: Hamilelik ile artan progesteron hormonu bebeğe giden oksijenin artması için akciğerlerin kapasitesinin artmasına neden olabilir. Bu nedenle her nefes alma sırasında hava miktarı artar ve kişinin bu durumu nefes darlığı olarak algılamasına neden olabilir.
İlgili 42 soru bulundu
Bebeğin rahim duvarına tutunması ile birlikte implantasyon kanaması olarak adlandırılan, hafif hafif birkaç gün devam eden kanama görülebilir. Ardından sık sık idrara çıkma, şişkinlik, mide bulantısı gibi ilk trimesterin son dönemine kadar devam edecek bazı gebelik belirtileri başlar.
Nefes darlığı; nefesin yetmemesi, hava açlığı çekme, nefes nefese kalma gibi yakınmaların yanı sıra, önceden rahatlıkla çıkılabilen merdivenleri çıkarken soluksuz kalma, düz bir zeminde yürürken diğerleri kadar hızlı olamama, sık sık dinlenme ve soluklanma ihtiyacı hissetme gibi belirtiler ile kendini gösterir.
Nefes darlığı şikayetinde fiziksel ve psikolojik çift yönlü inceleme gereklidir. Bu nedenle solunum sistemi organları üzerinde kontrol gerçekleştiren alanında uzman göğüs hastalıkları doktoruna gidilir.
Nefes darlığı genellikle akciğer kaynaklı sorunlardan kaynaklanır. Sigara kullanımına, kilo alımına, kondisyon eksikliğine ve çevresel faktörlere nefes darlığı gelişebilir. Ancak altında yatan çok ciddi akciğer ve kalp rahatsızlıkları da olabilir.
Hamilelikte yorgunluk, ikinci trimestere gelindiği zaman genellikle hafifler.
Farklı mikroorganizmalardan kaynaklanabilen alt ve / veya üst solunum yolu enfeksiyonları, kişinin hava yollarında daralmaya neden olabilir. Halk arasında saman nezlesi olarak bilinen alerjik rinit, astım, KOAH, pnömoni, (Zatürre) bronşiyolit ve bronşektazi hastalıklarının varlığı nefes darlığına yol açabilir.
Gebeliğin ilk aylarında mide bulantısı, uykusuzluk, stres; doğuma hazırlıkta ise artan progesteron, östrojen gibi hormonlar, düşük kan basıncı, kilo, bebeğin besin ihtiyacının artması gebelikte halsizlik oluşmasına yol açan temel etkenlerdir.
Hamileliğin 3. günü ile birlikte her kadında görülmeyebilen bazı belirtiler ortaya çıkabilir. 3 günlük hamilelik belirtileri arasında en yaygın olanları vajinadaki akıntı artışı, lekelenme, sık idrara çıkma ve göğüs bölgesindeki hassasiyettir.
Kış aylarında hava kirliliği ve soğuk gibi çevresel etkenler yüzünden zorlanan astım hastaları, bahar ayları ile birlikte başka bir mevsimsel tehditle karşı karşıya kalıyor. Polen yoğunluğundaki artış özellikle alerjik astımı olan kişileri zorluyor.
Ilık suya atılan bir kaşık bal ve birkaç damla limon nefes darlığı ve öksürük semptomlarını hafifletir. Bedeni çok yormayacak biçimde yapılan nefes darlığına iyi gelen hareketler ve nefes darlığı egzersizleri nefes alıp vermeyi düzene sokar.Nefes darlığı psikoloji problemlerine bağlı olarak da gelişebilir.
Başı ve gövdesi yaklaşık eşit büyüklüktedir. Kol ve bacakların oluşmaya başladığı da gözlenir. Kalp atışı belirgindir ve dakikada 120 ile 180 arasında olduğu görülebilir ve duyulabilir. Bu haftadan itibaren kandaki progesteron hormonu düzeyi artar ve bu annede bazı değişikliklere yol açar.
Belirtiler önemsenmeli
Kalp kapak hastalıkları bazen hiçbir belirti vermeyebilir. Ancak hastalarda en sık, özellikle hareket halindeyken nefes darlığı ve çabuk yorulma şikayetleri görülür. Bunlara kalp çarpıntısı da eşlik edebilir. Bu durumda vakit kaybetmeden bir kardiyoloji uzmanına başvurulmalıdır.
Dünya Savaşı'nın sonlarına doğru Pasifik Cephesindeki Japon İmparatorluğu'na bağlı savaş uçakları tarafından, Amerika Birleşik Devletleri savaş gemilerini batırmak veya tahribat vermek için düzenlenmiş konvansiyonel intihar dalışlarına verilen isimdir.
Kan basıncının neden olduğu iki tür nefes darlığı var: “Birinde kalbi büyüterek kalp yetmezliği yapıyor; diğerinde ise kalbin esnekliğini azaltıp, kalp duvarlarını kalınlaştırarak aynı sorunlara neden oluyor.
27 hafta gebelik kaç aylık eder? Anne babalar hamilelik haftalarının kaç aylık hamilelik olduğunu merak etmektedir. 27 hafta hamilelik gebeliğin son 3 ayının başladığı haftadır. 27 hafta gebelik yaklaşık olarak 6 ay 9 günlüktür.
26. haftasındaki anne adayı, hamileliğinin 6. ayında demektir. 26 haftalık gebelikte, hamileliğin ikinci 3 ayının bitmesi yakındır. 26 hafta 4 günlük gebelik kaç aylık oluyor? diye merak eden anne adayları da gebeliğinin 6. ayındadır.
Hafta Kaç Ay Eder? 31 hafta toplam 7 ay 3 haftalık bir gebelik süresine tekabül eder. Bu dönem aynı zamanda anne adayının gebeliğin son evresine giriş yaptığı zaman dilimidir.
Çoğunlukla astım, zatürre, KOAH ve psikolojik nedenlerle gelişen nefes darlığından teşhis edildikten sonra tedavi uzman doktor tarafından verilir. Nefes darlığı ciddi hastalıkların belirtisi olabildiği için önemsenmeli ve şikayet durumunda acilen doktora gidilmelidir.
Spirometre, solunum fonksiyon testi laboratuarlarının temel cihazıdır. Ölçüm yapılan elektronik bölüm ve hastanın nefes alıp verdiği ağızlıktan oluşur. Spirometrik ölçüm yapılacak hastaların akciğer grafileri laboratuardan sorumlu hekim tarafından kontrol edilir.
Çünkü sırt üstü yatıldığında kalbe binen yük arttığı için nefes darlığı daha fazla yaşanıyor. Hatta bu durumun çok ileri safhalarında kişiler yatarak değil, yalnızca oturarak uyuyabiliyor. Gece atakları: Astımın ön belirtisi olarak kabul ediliyor. Bu ataklar uyku apnesi olanlarda da görülebiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri