Lavanta bitkisi ve suyu bileşiminde bulunan doğal bileşenler nedeniyle, içilmesi bazı risklere ve yan etkilere yol açabilir. Lavanta suyu içmek sindirim sistemi üzerinde olumsuz etkilere neden olabilir. Lavanta, bazı insanlarda mide rahatsızlığı, bulantı, kusma veya ishal gibi sindirim sorunlarına yol açabilir.
Hazımsızlık, gaz ve şişkinliği hafifleten lavanta aynı zamanda iltihabı azaltabilen ve bir dizi ciddi rahatsızlığı önleyebilen anti-enflamatuar özelliklere sahiptir. Mide ve bağırsak problemlerinin giderilmesinde etkilidir. Kasların ve eklemlerin iltihaplanmasını azaltarak ağrıyı hafifletir.
Her yemekten sonra içilebilecek en iyi bitki çaylarından biridir. Ayrıca ağız kokusu ve aftlarla mücadelede etkilidir, maden suyu ile karıştırmanız yeterlidir. Lavanta, Akdeniz havzasının dağlarına özgü, yaklaşık 50 santimetre yüksekliğinde, aromatik, yumuşak bir bitkidir.
Lavanta çayı demlemesi oldukça kolay bir sıcak içecektir. Ancak günün her vaktinde içilmesi tavsiye edilmez. Bu durumda lavanta çayı ne zaman içilmeli? Çayın içimi için en uygun zaman sabah aç karnına ya da akşam yemeklerinden iki saat sonra olmaktadır.
Lavanta çayı şeklinde diğer bitki çayları gibi demlenerek tüketilebilir. Yani sıcak veya ılık içildiğinde çay, soğuduğunda lavanta suyu haline gelir. Çay olarak tüketildiğinde kabızlık önleyici, tansiyon düşürücü, ağız bakım ürünü ve diş minileri için destekleyici bir ürün olarak faydalanabilirsiniz.
İlgili 36 soru bulundu
Lavanta çayı ise lavanta bitkisinin çiçeklerinin demlenmesiyle elde edilen ve hoş kokusuyla bilinen doğal bir bitki çayıdır. Lavanta çiçeklerinin kurutulması ve kaynatılması ile hazırlanır ve yaygın olarak rahatlama, stres azaltma ve uyku kalitesini artırma gibi faydaları nedeniyle tüketilir.
"Lavanta çayı ne zaman içilir?" derseniz hazırladığınız bu çayı aç karnına ya da akşam yemeklerinden en az 2 saat sonra içebilirsiniz. Günde 1 fincandan fazla içmemeye, aşırıya kaçmamaya da dikkat etmeyi unutmayın, bizden hatırlatması.
Bir fincan veya çaydanlık içerisine 1 çay kaşığı kuru lavanta çiçeği ekleyin veya lavanta çay poşetini içine atın. Kaynar suyu lavanta üzerine dökün. Lavanta çayını demlemek için üzerini bir kapakla kapatın ve 5-10 dakika kadar demlemeye bırakın. Demleme süresi ne kadar uzun olursa çayın aroması o kadar yoğun olur.
İbrahim Saraçoğlu tarafından karaciğer yağlanmasına karşı önerilen lavanta kürünü hazırlamak için 2 bardak sıcak suyun içinde 1 tatlı kaşığı lavantayı demleyin. İçmek için ise süzün ve bardağa aktarın.
Saklama Koşulları: Güneş ışığı görmeyen serin ve kuru bir ortamda kapağı kapalı olarak saklayınız. Uyarılar: Ağız ve göz ile temas halinde bol su ile yıkayınız. İçeriğindeki bileşene karşı alerjiniz varsa kullanmayınız.
Lavanta yağı, anksiyete başta olmak üzere stresi yatıştırabilen, baş ağrısına ve migrene iyi gelir. Linalool bileşiği ile kaygıyı ve kan basıncını azaltabilen lavanta yağının faydaları şunlardır: Akne, yara izi, egzama, sedef ve kuru ciltler için onarıcıdır. Böcek ısırmaları, yanık ve kesikler için iyileştiricidir.
Mecitefendi 250 ml Lavanta Suyu ürününün 3 farklı mağaza içerisinden en ucuz teklifi 53,50'dir.
Lavanta çayının rahatlatıcı ve sakinleştirici etkileri bulunmaktadır. Regl sancılarına karşı kasları gevşeterek ağrıyı azaltabilir. Lavanta çayı aynı zamanda stres ve gerginliği azaltarak, regl dönemindeki duygusal dalgalanmaları dengede tutmaya da yardımcı olabilir.
Bit ve Sirke Tedavisi –
Lavanta yağı, doğal bir antiparaziter özellik taşır ve bitlerin veya sirkenin neden olduğu rahatsızlıkları hafifletmeye yardımcı olabilir. Lavanta yağının bitlerin etkisiz hale getirilmesine ve saç derisindeki tahrişin azaltılmasına yardımcı olabilmektedir.
Tencereye bir litre su ekleyerek içine de bir tutam lavanta çiçeğini koyabilirsiniz. Tencerenin kapağını kapatarak suyu kaynamaya bırakmalısınız. Bir süre sonra su iyice kaynamaya duracaktır. Daha sonra bir müddet kaynayan suyun altını kapatın fakat kapağını hemen açmayın.
Yağ hâlindeki lavantanın saça faydaları arasında kökleri beslemek ve saç uzamasını hızlandırmak bulunur. Lavanta yağı ile saç bakımı yapıldıktan sonra kökler iyice beslenir ve uzama hızlanır. Kökleri beslenen saçta dökülme de azalır. Güçlü kökler, saç dökülmesine karşı bir numaralı önlemdir.
Sivilceler, astım, bronşit, saç dökülmeleri, kadın hastalıkları, sinir hastalıkları, bazı cilt hastalıkları, akciğer hastalıkları, romatizma, tenya, öksürük ve baş dönmesine karşı kullanılan ilaçların bileşiminde de yer alan lavanta bitkisi bahsedilen hastalıkların bitkisel olarak tedavisinde kullanılabiliyor.
Buzdolabında ağzı kapalı olarak saklanmalıdır. Isıdan ve güneş ışığından uzak, serin yerde muhafaza ediniz.
Son olarak mesela 2 yemek kaşığı lavantayı, 1 litre kaynamış suda 20 dakika demleyip, bu suyu son banyo suyunuz olarak kullanabilirsiniz.
Saç ve saç derisi problemlerinden birçoğuna iyi gelen lavantanın saça olan faydalarını daha yakından inceleyelim. Mevsimsel saç dökülmelerinin dışında kalan saç dökülmelerinin önlenmesine yardımcı olur. Saçların daha fala çıkmasına dolayısıyla da gürleşmesine yardımcı olur.
Yatmadan önce tüketilen bir fincan lavanta çayı, uykuya geçiş sürecini kolaylaştırır. Bu, kişilerin çok daha dinç ve zinde uyanmasını mümkün hâle getirir. Tüm bunların yanı sıra lavanta çayının bir ilaç olmadığı unutulmamalıdır. Bu içecek, herhangi bir hastalığın tedavisi için kullanılmamalıdır.
Lavantanın ödem attırıcı özelliği bulunur. Vücudun herhangi bir bölgesinde meydana gelen ödemlerin atılması için lavanta yağı ödem bölgesine sürülebilir. Lavanta çayı içilerek, vücudun genelinde var olan ödemin atılması sağlanabilir.
Uykusuzluk, migren, stress, sıkıntıda lavanta kurusu kullanımı size iyi gelecektir, daha mutlu hissetmenizi sağlar. Yemeklerde sos olarak kullanabilirsiniz. Cildinizi nemlendirir, kuru ciltlere deva şifadır. Yaz aylarında kara ve sivrisineklerden doğal korunma yöntemidir, doğal sivri sinek ilacı kovucusudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri