Gebeliğin ilk aylarında, rahim armuta benzer şeklini korurken, 12. Haftaya doğru artık küre şeklini alır ve kemik yapının üzerine çıkar. Bu haftadan sonra rahim öndeki pubik kemiğinizin üzerinde hissedebilecek büyüklüğe ulaşır. Sonraki haftalarda ise karın boşluğunda ilerleyebilmek için oval şekilde yukarı doğru büyür.
Rahmin hamilelik sırasında bir balon gibi şiştiğini düşünebiliriz. Gebelikten önce rahim bir portakal büyüklüğünde olup ve kalça kemik içinde yer almaktadır. İlk üç ayda rahim büyüklüğü yaklaşık 12 haftalık hamile kadında rahim iri bir portakal büyüklüğüne ulaşır ve kalça kemiği dışına çıkmaya başlar.
Hamileliğin 4. haftasında, döllenmiş yumurta rahim içerisine yerleşir. Erken gebelik sırasında gelişmekte olan embriyoyu korumak için rahim astarı kalınlaşır. Rahme yüksek kan akışı ile beraber kalp hızı artar ve rahim şişmesi oluşur.
Uterus(Rahim)
Uterus normalde 70 gr ağırlığındadır ve kavitenin hacmi 10 ml veya altındadır.. ancak gebelik sonunda yaklaşık 1100 gr ağırlığında ve yalaşık 5-7 litrelik hacme ulaşır. Gebeliğin sonlarına doğru uterus kapasitesi gebelik öncesine göre yaklaşık 500-1000 kat armıştır.
Sonuç olarak, uterus asimetrik, ince duvarlı, yumuşak bir şekildedir. 12. gebelik haftasından sonra uterus, pelvis içine sığamaz ve karın boşluğunda yükselmeye başlar, barsaklar yukarıya ve yanlara yer değiştirir, uterus karaciğer altına kadar yükselir.
İlgili 45 soru bulundu
İlk trimesterde, bebek büyüdükçe rahim de büyür ve böylece annenin karın çevresi genişler. Çoğu kadının karnı 4. aydan sonra belirginleşmeye başlar, sonrasında ise giderek büyür. Hamilelik döneminde anne adaylarının vücut yapısına göre karınlarının büyümesi de değişiklik gösterebilir.
İlk doğumda latent süre daha uzun olur. Aktif dönem artık rahim kasılmalarının arttığı ve düzenli olduğu dönemdir. Anne adayı öncelikli olarak ağrı olarak hissetmediği kasılmaları ağrı olarak hissetmeye başlar. Bu süreçte rahim ağzında açılma ve yumuşama olur.
Gebelik döneminde annenin vücut tipi ve bireysel farklılıklar da çok önemlidir. Zayıf anne adayları gebeliğin ilk günlerinde mide bölgesinde sertleşme yaşar. Kilolu anne adaylarında ise karın sertliği ise altıncı aydan itibaren yaşanmaya başlar.
Adet gecikmesi, memelerde dolgunluk ve hassasiyet, baş dönmesi ve bayılma, kasık ağrısı ve karnın alt kısmında şişkinlik, kanama veya akıntı, mide bulantısı, sık idrara çıkma en erken hamilelik belirtilerinin başında gelir.
Gebeliğin ikinci yarısının başında rahim tam göbek deliği hizasına gelir ve elle hissedilir.
Vücut bebeğe kendini hazırlarken, rahimin büyümesi karın alt bölgesinde hafif çekme gibi adet sancısına benzeyen kramplar yaşanmasına neden olur. Bu hafif kramp şeklinde ki ağrılar, bel, karın ve pelvis bölgesinde görülür.
Dölyatağı, bağırsakların alt tarafında, göden bağırsağı ile idrar torbasının arasında, dölyolunun üstünde bulunur. Önden arkaya doğru yassı, 6–7 cm uzunluğunda, kabaca bir armut biçimindedir. Orta kısmının biraz altında "kıstak" denen bir boğumlanmayla iki kısma ayrılır.
Özellikle nukal (Ense, boyun) saydamlık ölçülürken 11-14 hafta arasında fetusun belirgin sıçrama hareketleri yaptığı izlenir. On ikinci gebelik haftasında uterus (Rahim) karın içinde yukarı doğru her hafta 1 cm yükselmeye başlar. 10. haftada başlayan kemiklerde kalsiyum birikimi hız kazanır.
Vücutta meydana gelen değişiklikler, hamilelik nedeniyle salgılanan hormonlar, rahmin genişlemesi, beslenme şekilleri gibi faktörler, haftalık ya da aylık olarak hamilelik belirtileri konusunda farklılığa sebep olmaktadır. Bu nedenle, yüzde yüz hamilelik belirtileri gibi kesin bir durum pek söz konusu değildir.
Lekelenme: Döllenmeden sonra döllenmiş yumurta, rahim duvarına yapışır. Bu durum sonucu kırmızımsı, hafif bir lekelenme görülebilir ve buna yerleşme kanaması da denilebilir. Lekelenme, döllenmeden ortalama 6 ila 12 gün sonra görülebilir. Kramp: Hamileliğin ilk günleri görülebilen kramplar, adet sancılarını andırabilir.
Örneğin ilk 3 ayda aile, arkadaş ve partner desteğinin azlığının düşük riskini arttırdığı görülmüştür. Yani nazar değer de düşük olur diye bu haberi paylaşmamak bilakis düşük riskini arttırabilir.
Regl öncesi ve sırasında yaşanan şişkinlik hissi, hamileliğin ilk belirtilerinin arasındadır. Göğüslerde yaşanan hassasiyet, meme uçlarının ve çevresindeki halkanın koyulaşması da hamileliğe işaret eder. Göğüs ucunun etrafında görülen kabarcıklar, eskisinden daha belirgin hale gelir.
Hamilelik belirtileri genellikle adet öncesi belirtilerinden daha uzun sürerler ve adet gecikmesi sonrasında ortaya çıkarlar. Ayrıca, göğüslerdeki hassasiyet ve büyüme, mide bulantısı, sık idrara çıkma ve baş ağrısı gibi belirtiler, adet öncesi belirtilerinden farklılık gösterir.
Gebelik döneminde kadının rahmi belli oranda büyür. Bu esnada karın içinde de basınç artar. Bu yüzden göbek deliğinde dışa fırlama ya da düzleşme gibi etkiler meydana gelebilir. Tıbbi olarak göbek deliğindeki bu farklılıklar normal kabul edilir.
Büyüyen rahim karın bölgesine baskı yapar ve bebeği sığdırmak için daha fazla genişlemeye çalışır. İlk üç ay büyümesi yavaş olan rahim sonraki üç ayda da büyümeye devm eder. Tüm bunlar yani rahmi hızla büyümesi ve genişlemesi gebelikte karında oluşan sertliğe nedenler arasındadır.
5 haftalık gebelikte gaz sancısı, ishal, mide yanması, mide bulantısı, mide ağrısı yaşanır mı? Gebelikte artan progesteron hormonu vücuttaki düz kasların gevşemesine ve besinlerin daha yavaş sindirilmesine neden olur. Buna bağlı gaz sancısı, şişkinlik, kabızlık gibi şikayetler sık görülür.
Doğum sonrası 2. Haftada rahim leğen kemiği içindeki yerine inerken, gebelik öncesi asıl boyutuna dönmesi, doğum sonrası 4. Haftayı bulacaktır. Gebeliğin son haftalarında 1000 gr a ulaşmış olan rahminiz, 1 hafta sonra 500 gr a, 4 hafta sonra 100 gr a inere eski ağırlığına kavuşacak.
Hamilelikte Memede Renk Değişimi Ne Zaman Olur? Özellikle gebeliğin ilk aylarında meme yüzeyindeki damarlar belirginleşir ve renkleri daha koyu bir hale gelir. Meme ucunun çevresindeki kahverengi alanın koyulaşması da yine ilk aylarda gerçekleşir.
Hamilelikte Beyaz Akıntı: Vajinal akıntının beyaz veya şeffafa yakın bir renge sahip olması, sümüksü kıvamda olması ve rahatsız edici bir kokusunun olmaması normal olduğunun bir göstergesidir. Gebelik döneminin sonlarına doğru miktarı artan bu akıntı genellikle herhangi bir sorun olmadığı anlamına gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri