İleriki dönemlerde ise bebeğin kan dolaşımı ve gelişimi gözlenir. Bebeğin sadece görüntüsünü değil kalp atışlarının da duyulacağı bu yöntemin bebek üzerinde olumsuz bir etkisi bulunmamaktadır. Ancak renkli doppler ultrason işleminin uzman kadın doğum ya da radyoloji doktorları tarafından yapılması gerekmektedir.
İdeali, bu konuda uzmanlaşmış Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı yani Perinatoloji uzmanı (Maternal Fetal Tıp uzmanı - yüksek riskli gebelik uzmanı) tarafından yapılmasıdır. Yine bazı ülkelerde ve ülkemizde radyologlar tarafından da yapılmaktadır.
Bu işlem sırasında yakalanan görüntüler gerçek zamanlıdır ve radyoloji uzmanı tarafından değerlendirilir. Anne karnındaki bebeğin organlarının incelenmesine ayrıntılı ultrason denir. Bu incelemeye halk arasında renkli ultrason, detaylı ultrason da denilmektedir.
Doppler USG uzman radyoloji doktorları tarafından yapılır ve çıkan sonuçlar ayrıntılı olarak rapor edilir.
Hem ultrasonografi işlemi hem de elde edilen verilerin incelenerek raporlanması ultrasonografi ve diğer görüntüleme yöntemlerine ilişkin ileri düzeyde eğitim almış radyoloji uzmanları tarafından yapılır.
İlgili 39 soru bulundu
Perinatoloji uzmanı, gebeliğin 11-14. haftaları ve 18-22. haftaları arasında bebekte normal dışı bir gelişim ve görünüm olup olmadığını belirlemek amacı ile detaylı ultrason yapar.
Detaylı Ultrason Nerelerde Yapılır? Detaylı ultrason çekimi yapan devlet hastaneleri olduğu gibi bu işlemin gerçekleştirilebileceği özel hastaneler de mevcuttur. Örneğin, Ankara, İstanbul gibi kentlerdeki perinatoloji birimi olan Medipol, Medicana gibi hastaneler de detaylı ultrason muayenesi yaptırılabilir.
Ayrıntılı ultrason, riskli gebelikler, doğumsal sakatlık ve hastalıklar konusunda uzman bir perinatoloji uzmanı tarafından yapılır. Ultrasonografi işlemi size ve bebeğinize zarar vermez. Ayrıntılı ultrasonografi raporu gebeliğin mevcut durumu ve ayrıntılı anatomik incelemesini içermektedir.
Renkli ultrason olarak da bilinen ayrıntılı ultrason; gebeliğin ilk 11-13.haftalarında ve 18-23.haftalarında yapılmaktadır, yüksek riskli gebeliklerde ise 24.hafta sonrası uygulanmaktadır fakat yüksek riskli gebeliklerde ayrıntılı ultrason izlemi uzman bir perinotoloji tarafından yapılmalıdır.
Bu konuda eğitimli Kadın-Doğum uzmanları, perinatologlar, tarafından yapılır.
Renkli ultrason hamilelik dönemimin 18-24 haftasında yapılabilmektedir. Bebeğin görüntüsü adına yapılan bu yöntem de amaç yüz kısmını net görüntülemek olduğu için 11. haftadan sonra yüz gelişimi %80 oranında tamamlanır ve renkli ultrason bu şekilde çekilebilir.
Ayrıntılı ultrason çekiminden önce anne adaylarının aç olması gerekmez. Ayrıntılı ultrason haftası geldiğinde size verilen randevu saatinden en az 15 dakika önce ilgili birimde hazır bulunmanızda fayda vardır. Görüntüleme yaklaşık olarak 30-40 dakika sürebilir.
Halk arasında, renkli ultrason, 4 boyutlu ultrason, ayrıntılı ultrason, Doppler diye çok çeşitli şekilde adlandırılan ultrason uygulamasının temel amacı, 18-23. haftalar arasında yapılan bu tarama ile bebeğin anatomisinin ayrıntılı olarak değerlendirilmesidir.
Hafta Anatomi Taraması Ayrıntılı anatomi ultrasonunun gebeliğin 18-22 haftaları arasında yapılması önerilir. Detaylı ultrason, renkli dopler bazen de 3 boyutlu ultrason olarak da adlandırılan bu görüntülemenin amacı, bebeğinizin gelişimi hakkında bilgi toplamaktır.
Hafta Ayrıntılı Ultrasonografisi. Anne adayının rahminde yer alan bebeğin ayrıntılı ilk incelemesi 11 ile 13. hafta arasında yapılır. Bu ultrason işlemi bebeğe uygulanan ilk detaylı ultrasondur. İşlem karın ve vajinal yol vasıtasıyla yapılmaktadır.
Renkli ultrason, normal ultrason gibi bir başlık aracılığıyla yapılır. Bu başlık görüntülenecek bölge üzerinde dolaştırılır. Daha sonra ekranda elde edilen görüntüler doktor tarafından yorumlanır. Çekim doktor veya teknisyen tarafından gerçekleştirilebilir.
Ayrıntılı Ultrason (4 Boyutlu Ultrason)adı Detaylı Ultrason, İkinci Düzey Ultrason ya da İleri Düzey Ultrason kavramlarıyla da anılır. Halk arasında Renkli Ultrason adı ile de anılır. Bebeğin tüm organları için mümkün olan en ince ayrıntılarına kadar inceleme bu Ayrıntılı Ultrason ile gerçekleşir.
Ultrason sonuçları; işlemden hemen sonra çıkmaktadır. Ultrason sonuçlarının gerekli tedavi planlamasının yapılabilmesi için doktor değerlendirmesine sunulması gerekmektedir.
Tok olunması tercih edilir. 20 ila 40 dakika sürebilir. Pozisyona bağlı olduğu için bazen daha uzun sürer. Bu ultrason karından yapılır fakat bazen rahim ağzı uzunluğu için vajinal bakı gerektirebilir. Tekrarlanmasında sakınca yoktur.
Ayrıntılı ultrason anne karnındaki bebekte anomali tespitinde, gelişiminin incelenmesinde, riskli gebelik ve rutin gebelik takibinde kullanılmaktadır. Hamilelik sürecinde anne adayı ve bebeğin sağlığı için düzenli takip ve tetkikler büyük önem taşıyor.
Günümüzde doktorlar ve hastalar arasında daha çok 4D (dört boyutlu) ve/veya Ayrıntılı / detaylı Ultrason isimleri kullanmakta. Hangi ismi tercih edilirse edilsin hepsi aynı incelemeyi işaret etmekte olup temel amaç fetal anomali taramasıdır.
Anne karnındaki bebeğin beslenmesi işlevini yerine getiren göbek kordonundaki kan akımının sağlıklı olup olmadığını belirlemek için renkli ultrasonla inceleme yapılmalıdır. Aynı şekilde bebek beyin damarları ve bebek karaciğer damarları ile bebek kalp ve ana damar yapıları renkli ultrason ile kontrol edilebilmektedir.
Detaylı ultrasonu SGK ödemediği için; İstediğiniz yerde ücretli olarak yaptırabilir ve sonucunu (raporu) kadın doğum doktorunuzla paylaşabilirsiniz.
Ultrason sonuçları genellikle aynı gün veya bir gün sonra hazır olmaktadır. Ultrason görüntülemesi ile elde edilen görüntülen uzman radyolog tarafından analiz edilip değerlendirildikten sonra bir rapor hazırlanır.
"gebe ultrasonu sırasında fetal ve pediatrik görüntüleme konusunda uzmanlaşmış radyolog belirli koşulların sağlanması halinde cinsiyeti belirleyebilir" ancak sonuç asla kesin olmaz. 12.5 haftadan önce cinsiyetin teşhisi belirsizdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri