Hamilelikte ultrason yöntemi ile bebeğin tahmini olarak ağırlığı hesaplanabilmektedir. Burada yapılan gerçek br ağırlık ölçümü değildir, ultrason cihazı veya başka bir cihazla bebeğin ağırlığını tartı gibi gerçek anlamda ölçmek mümkün değildir.
Yetişkin insanlarda karın, boyun, bacaklarda ultrasonla görüntüleme yapılmasının yanısıra gebelik takiplerinde, yenidoğan, bebek ve çocuk hastalıklarında ultrason kullanılabilir. Ultrasonografi işlemi ile elde edilen görüntüler, ultrasonun yapıldığı bölgeye göre farklılık gösterir.
Yenidoğanların gerçek doğum ağırlıkları ise 2600-4550 gr olup ortalama 3468±383,99 gr'dır. Ultra- son ile hesaplanan tahmini fetal ağırlık ve yenidoğanın gerçek doğum ağır- lığı ±%10 yanılma aralığında karşılaştırıldığında doğru tahmin oranı %76 (n=76)'dır.
Gebelik izleminde bizim için önemli olan bebeğin boyu değil kilosudur. Ancak yine de bebeğinin boyunu merak eden gebelere bir ip ucu verelim. Bebeğin ultrason ölçümlerinden FL (Femur lenght), uyluk kemiğinin uzunluğunu ifade etmektedir.
İlgili 22 soru bulundu
FL, 26. haftadan sonra ise (10 günlük bir sapma olasılığı) gebelik haftası hakkında güvenilir bir veri olmaktadır. 14. haftada alt sınır 14, üst sınır 19 mm; 26. haftada alt sınır 44, üst sınır 53 mm; son haftada ise alt sınır 68, üst sınır 78 mm'dir.
Genellikle ultrasonografi ile cinsiyet tahmini, ilk trimesterin sonunda, son adete göre yaklaşık 11-13. gebelik haftalarından itibaren yapılabilmektedir. Ayrıca fetal DNA testi ile de 10. gebelik haftasından itibaren cinsiyet tayini yapılabilir.
Ultrasonografi ile cinsiyet tespitinde nadiren yanılmalar olabilir. Bebeğin cinsiyeti erkek olarak tespit edilmişse yanılma payı düşüktür. Ancak ilk değerlendirmede kız olarak belirlenmiş bebeklerin 1 hafta sonra yeniden değerlendirilmesi gerekebilir.Cinsiyet saptanmasında 16. haftadan sonra yanılma olmaması beklenir.
Ultrason ile cinsiyeti tahmininde her zaman yanılma payı olabilir. Bebeğin pozisyonu, görüntü kalitesi gibi etmenler de bunda etkilidir. İlk trimester'da üç boyutlu ultrason ile incelenen anne adaylarında cinsiyet tahmini genellikle %85 civarında doğru olarak tahmin edilmiştir.
Ayrıntılı utrasonun normal olması fetüs durumu hakkında hem aileler hem de doktorlar için oldukça güven verir, ancak %100 garanti vermez. Bu durumun en önemli nedenleri bebekteki bazı kusurların ultrasonda bulgu vermemesi ya da geç ortaya çıkmasıdır.
Hamilelikte detaylı ultrason (USG), anne ve bebek için zararı olmayan, radyasyon salınımı yapmayan, güvenilir bir inceleme yöntemidir. Ancak, her tıbbi test gibi, detaylı ultrasonun da belirli sınırlamaları ve hataları olabilir.
Ultrason ise radyasyon ve mıknatıs yerine yüksek frekanslı ses dalgası kullanmaktadır. Güvenilir bir yöntem olmasından dolayı özellikle gebelik takibinde en çok tercih edilen görüntüleme yöntemidir.
Ayrıntılı ultrason ile doğumsal hastalıklar tespit edilebilir mi? Anne karnındaki bebeğin organlarının oluşumu ile ilgili problemlerin tespit edilmesini sağlayan ayrıntılı ultrasonografi ile anne karnındaki doğumsal hastalıkların yüzde 95'inin tanısı konulabilmektedir.
Gebeliğin 3. trimesterinde yani Gebeliğin 7., 8. ve 9. Aylarında bebeğin kilosundaki artışın giderek arttığı gözlemlenebilir. Yani hamileliğin son 3 ayında bebeğin kilosu artmaya başlayacaktır. Anne hamileliğin son ayına girildiğinde bebek her gün yaklaşık olarak 25-30 gram alarak büyür.
Bebekler 30 haftadan sonra kaç kilo alır? Anne karnındaki her bebeğin aldığı kilo miktarı farklılık gösterebilir. 30. haftada 1,3 kilogram olan bebeğin kilosu ortalama olarak 31. haftada 1,45 kilogram, 32. haftada 1,6 kilogram, 33. haftada 1,85 kilogram, 34. haftada ise 2 kilogramın biraz üzerinde olur.
Gebeliğin 31. haftasında bebeğin baş popo uzunluğu ortalama olarak 28 santimetredir, boyu ise yaklaşık olarak 40 santimetre civarındadır. 31. hafta bebek kilosu ise ortalama olarak 1700 gramdır.
Kız olarak belirlenen bebeklerde yanılma oranının erkek bebeklere göre daha fazla olduğu bilinir. Çünkü, erkek bebeklerin dış genital organlarını görebilmek çok daha kolaydır. Kız bebeklerde ise genital bölgede yer alan, iç ve dış budak olarak adlandırılan bölüm kontrol edilir.
Anne adayının veya bebeğin sağlığını tehdit edecek bir durum olmadığı sürece ilk 32 haftada ayda bir son 8 haftada ise ayda iki defa olacak şekilde ultrasona girmek yeterli olacaktır. Hamilelikte risk durumu söz konusuysa anne adayları doktorun belirlediği sıklıkta ultrason muayenesi yaptırmalıdır.
Cinsiyet belirleme süreci tamamlandıktan sonra, bebeğin cinsiyeti değiştirilemez. Bir bebeğin cinsiyeti hamileliğin yaklaşık 16-20. haftaları arasında belirlenir. Ancak bazı durumlarda cinsiyet 14. haftada da belli olabilir. Cinsiyet kaçıncı ayda belli olur sorusunun cevabı ise ilk 3 ay içinde şeklinde verilebilir.
Erkek ve kız cinsel organları aslında 14'üncü haftaya kadar ayırt etmek zordur. Bu nedenle gebeliğin 14'üncü haftasında bebeğin cinsiyetinin görülmesi teorik olarak mümkün olsa da kesin bir tespit için görüntülemenin 16'ncı gebelik haftasında yapılması daha uygundur.
4 Boyutlu Ultrason Sayesinde Bebeğin Cinsiyeti Daha Net Anlaşılır. Rutin gebelik kontrolleri sırasında kullanılan 2 boyutlu ultrason aslında bebeğin cinsiyeti hakkında bilgi vermektedir. Ancak elde edilen görüntü siyah beyaz olduğu için bazı durumlarda cinsiyet tam olarak anlaşılamayabilir.
Bebeğin ultrasondaki ilk görüntüsü, gebeliğin 4,5 veya 5. haftalarında vajinal ultrason ile görüntülenebilir. Vajinal ultrason düşük riskini artırmaz. Tüm gebeliklerde 10. Haftaya kadar düşük riski yüksektir.
Gebe anne uyandıktan sonra yaptığı ilk idrarı cinsiyet belirleme testiniz haznesine koyar. Yaklaşık olarak 10 dakika bekledikten sonra bebek cinsiyeti öğrenilebilir. Bu 10 dakika sonunda haznede meydana gelen renk yeşil olması halinde erkek bebek, turuncu ya da kırmızı olması halinde ise kız bebek olduğu anlaşılır.
16. haftada ultrason ile cinsiyet kesin olarak tespit edilebilir. Fetal DNA Testi: 12. haftadan önce bebeğin cinsiyeti kesin olarak öğrenilebilir. 6. haftada bile bebeğin kromozomlarının anne kanında tespit edilebilmesine rağmen kesin sağlıklı sonuç için 10. haftaya kadar beklemek gerekir.
Genel olarak, anne adayları doğmamış çocuklarının cinsiyetini, fetüsün pozisyonu uygun olmadığı sürece, açıkça görülebildiği ve tanımlanabildiği 22. Hafta civarında ikinci ultrasona kadar öğrenemezler. Ancak konusunda uzman radyologlar 11-14. Haftalar arasında genellikle bebeğin cinsiyetini görebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri