Tapu kaydı olmayan bir çekme kat herhangi bir denetim sırasında karşılaşılırsa kaçak yapı olduğu için belediye tarafından yıkım kararı alınır. Aynı zamanda konut sahibine de idari para cezasına uygulanır.
Çekme katın tapuya kayıtlı olması gerekir. Tapuya kayıtlı olmadığı takdirde bu durum projeye aykırılık olarak değerlendirilir. Gayrimenkul sahibine idari para cezası uygulanabilir ya da çekme kat için yıkım kararı verilebilir.
Asma kat, bir binanın ana katlar arasında kalan kısmıdır, tipik olarak bir binanın toplam katlar arasında sayılmaz. Genellikle, asma kat alçak tavanlıdır. Halk arasında çekme kat olarak da adlandırılan asma katlarda, zemin ve tavan arasındaki yüksekliği minimum 5.50 metre olmalıdır.
Çekme Kat Ne Anlama Gelir? Bir yapının çatı ve en üst katı arasında yer alan yapı modeline çekme kat denir. Çekme katın dört bir tarafı balkonla çevrili yapılmaktadır.
Asma kat yapılamayacak. İçerisinde konut yer alan zemin artı 4 kat ve üzeri yapılarda kapalı çıkma yapılamayacak.
İlgili 36 soru bulundu
Kaçak katların cezası en az 500 Türk Lirasıdır. Bu ceza duruma bağlı olarak yapının sahibine, yapı müteahhidine veya aykırılığı 6 iş günü içerisinde bildirmeyen ilgili kişilere verilebilmektedir.
Ruhsat almadan yapılan kaçak katlar için en az 500 TL ceza kesilmektedir. Ancak kaçak kat çıkılması sonucunda çevreye olan etkinin olumsuz olduğu düşünülürse, ek olarak 4000 TL ceza kesilmektedir.
Evlerin teraslarına yapılan bölümler özellikle yaz dönemlerinde kullanıcıları için oldukça büyük fayda sağlar. Zamanla terastaki bu odalar, mutfak gibi diğer odaların eklenmesiyle tam bir kat halini alabilir. Teras kat olarak adlandırılan bu katlar, kaçak ya da ruhsatsız yapı sorununu beraberinde getirebilir.
Özetle; Kat Mülkiyeti Kanuna göre çatı ortak alan olarak kabul edilmekte olup tüm kat maliklerinin ortak rızası olmadan çatının kapatılması ya da tek bir kişiye tahsis edilmesi mümkün değildir. Sadece son katta oturanların çatının akması durumunda bu çatıyı tadilat ettirilmesini talep etme hakkı bulunmaktadır.
Buna göre teras balkonu kapatmak isteyen kişilerin binada yer alan tüm kat maliklerinden izin alması gerekmektedir. İzin alınmaması durumunda kat maliklerinden birinin bunu şikayet etmesi durumunda yapılan tüm işlemler geçersiz sayılır ve kapatılan teras balkon eski haline getirilecektir.
Bizlerin yapmış olduğu çatı yükseltme veya teras dubleks tavan kaldırma işlemi yasal değildir.
MADDE 184 - (1) Yapı ruhsatiyesi alınmadan veya ruhsata aykırı olarak bina yapan veya yaptıran kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Yıkım Kararı Nasıl Durdurulur? İmar Yıkım Kararının durdurulması için idari yargı yolunda idari işlemin iptali davası açılmalı ve bu davada yürütmenin durdurulması talep edilmelidir. Yürütmenin durdurulması talep edilmemesi halinde sadece iptal davası açılmış olması yıkım işleminin uygulanmasına engel olmayacaktır.
Meclis'te üzerinde çalışılan yeni düzenlemeye göre; artık aykırı, ruhsatsız ya da kaçak yapıların satışı ve kiralanması tapu şerhi ile önlenecek.
Vatandaşlar çevre sorunları, hava, su, toprak, radyoaktif kirlilik, gürültü ve atık konulu şikayet-ihbarlar Alo 181'e iletebiliyor.
Kaçak Çatı Katı Nasıl Resmileştirilir? Kaçak katların resmileştirilmesi konusunda imar affı göz önünde bulundurulmalıdır. Eğer kaçak kat emniyete zarar verecek bir durumda ise ruhsatı çıkarılamaz. Hatta ceza kesildikten sonra, ruhsat yerine yıkım kararı verilmesi oldukça muhtemeldir.
Kaçak yapı cezası işlendiğinden itibaren ödenmemesi durumunda, devlet yaptırırım yetkisini kullanmaktadır. Eğer kaçak yapı cezası ödenmez ise ve inşaat alanı aktif olarak yaşama açık olarak kullanılıyorsa inşaat sahibi ya da firma sahibi ilk olarak ceza miktar artırımına sonrasında ise hapis cezasına tutulmaktadır.
İdarenin almış olduğu yıkım kararı hukuka uygun olmak zorundadır. Yapı malikleri idarenin hukuka uygun olmayan yıkım kararları karşısında hukuki yollara başvurabilir. İdari işlemin iptaline yönelik itiraz ve dava yolu maliklerin başvurabileceği hukuki süreçlerdir.
Yıkılacak binaların yıkım ve diğer masrafları ev sahiplerine aittir.
7- Bakanlıkça Yıkım Kararı
Yıktırılamayan yapılar Bakanlıkça veya Müdürlükçe yıkılır veya yıktırılır. Malikler tarafından yıktırılmadığı için Bakanlık veya İdare tarafından yapılan veya yaptırılan tahliye ve yıkımın masraflarından malikler hisseleri oranında sorumludur.
Tarlanızın en az 5 bin metrekare olması gerekiyor. Eski kanuna göre 5 bin metrekarenin altındaki tarlalara prefabrik ev yapılmasına izin veriliyordu fakat son düzenlemelerden sonra 2023 yılında herhangi bir ev için tarlanızın en az 5 bin metrekare olması gerekiyor.
Yani siz zeytinlik, bağ, bahçe gibi imarsız toprak parçalarınızın üzerine belirli şartları yerine getirmek kaydıyla, özel amaçlı yapı inşa edebilirsiniz. Köylerde imar gerektirmeyen yerlerde, tarlanızın üzerine ev yapmak için imar ruhsatına gerek yoktur. Ancak, yapının fen ve sağlık kurallarına uygun olması gerekir.
Köy tüzel kişiliğine ait olduğunu veya ortak yararlanmasına terk edilen mera zapt edilerek ev yapılması halinde faile 6 aydan 3 yıla kadar hapis ve 1000 güne kadar adli para cezası verilecektir.
Çatı yapımı mimari projenin değişikliğini gerektirdiğinden kat maliklerinin alacağı kararla yapılabilir. Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 4. maddesinde ortak alan kavramı şu şekilde ifade edilmiştir; “Ortak yerlerin konusu sözleşme ile belirtilebilir.
Kat mülkiyeti kanunu gereğince; çatılar, bacalar, genel dam terasları, yağmur olukları, apartman ortak kullanım alanları arasında bulunur. Ancak çatı katında apartmandan bağımsız çatı dairelerinin mülkiyeti altında bir bölüm varsa buranın maliki tek başına daire sahibi olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri