Ancak 120/80 mmHg üzerinde seyreden tansiyonlar gebelikte yüksek tansiyon açısından önem arz etmektedir, muhakkak takip ve tedavi edilmelidir. Hamilelikte tansiyon takibi önemlidir dedik peki ama neden önemlidir?
Gebe kalmadan önce ya da gebeliğin ilk 20 haftalık döneminde görülen tansiyon yüksekliğidir. Tansiyon değerleri normalde 120/80 altında olmalıdır. Bu değerin üzerine olup < 140/90 ise, evre 1 hipertansiyon, 140/90 üzerinde ise evre 2 hipertansiyon olarak adlandırılır.
Anne adaylarının en sık sorduğu sorulardan biri de hamilelikte 14/9 tansiyon normal mi sorusudur. Dört saat ara bırakılarak yapılan iki tansiyon ölçümünde gebenin kan basıncı 14/9 veya üzerindeyse, bu olağandışı bir durum olarak kabul edilir.
Gebelik sırasında tansiyon yükselmesi yani kan basıncı değerlerinin 140/90'ın üstünde olması oldukça ciddi bir durumdur. Eğer yükselen tansiyon düşmüyorsa, beraberinde vücutta şişlikler oluyorsa mutlaka müdahale edilmesi gerekir.
Evet, gebelikte yüksek tansiyonun (hipertansiyonun) hem anneye hem de bebeğe olumsuz etkileri olabilir. Özellikle preeklampsi adı verilen ciddi bir komplikasyon, yüksek tansiyonun gebeliğe bağlı olarak ortaya çıkan bir sonucu olarak ortaya çıkabilir ve anne ile bebek sağlığını ciddi şekilde tehdit edebilir.
İlgili 45 soru bulundu
Gebelik zehirlenmesinin dışlanması için daha önce kan basıncı normal seyreden bir gebede, gebeliğin 20. haftasından sonra en az 4 saat aralıklarla ölçülen iki ölçümde sistolik kan basıncının (büyük tansiyon) 140 ve üzerinde ya da diastolik kan basıncının ise (küçük tansiyon) 90 ve üzerinde olması gerekmektedir.
Eğer yüksek tansiyon problemi hamileliğin ortalarına doğru ortaya çıkmışsa en etkili tedavi yöntemi istirahattir. Anne adayının istirahat etmesiyle kan basıncının düşmesi sağlanmış olur. Eğer kan basıncı kontrol edilemeyecek seviyelerde ise mutlaka anne adayının doktor kontrolünde olması gerekir.
Gebe kadınların normal tansiyon değerleri ortalama olarak 120/80 mmHg civarında olmalıdır. Gebelikte görülen yüksek tansiyon yaygındır ve tedavisi, hamilelik sırasında ve sonrasında önemlidir.
Tansiyonun 14'e 10 ve daha yüksek olması durumu hipertansiyon olarak kabul edilir. Bu yükseklik evde uygulanacak doğal yöntemlerle tedavi edilebilir ancak tedavi edilmediği takdirde yüksek tansiyon kalp hastalıkları, beyin hasarı ve felç gibi tehlikeli durumlara sebebiyet verebilir.
İlk muayenedeki ölçümler her iki koldan yapılmalı, yüksek olan koldaki kan basıncı hastanın kan basıncı olarak kabul edilmelidir. İzlemelerdeki kan basıncı ölçümleri tercihen sağ koldan yapılmalıdır.
16/10 mm Hg tansiyon değeri, yüksek tansiyonun belirgin bir işareti olarak kabul edilir. Normal tansiyon değeri 120/80 mm Hg iken, 16/10 mm Hg değeri tansiyonun yükseldiğini gösterir. Bu yüksek tansiyon değeri, hipertansiyonun bir işareti olabilir ve sağlık riskleri taşıyabilir.
Hipertansiyon (yüksek tansiyon): 140/90 mmHg'nın üzeridir. Tansiyonu 120-139/80-89 mmHg arasında olan insanlar, önlem alınmazsa, yıllar içerisinde hipertansiyon hastası olurlar. 60 yaş altı insanlarda 140/90 mmHg'nın üzerinde ilaç tedavisi başlanmalıdır. 60 yaş ve üzeri hastalarda tedavi hedefi 150/90 mmHg'dır.
20.gebelik haftasından sonra tansiyon yüksekliğinin idrarda protein atılımı ile birlikte olmasıdır. Tanı koymak için tansiyon ölçümü ve idrar testi yapılır. Bunun için 24 saatte idrar bir kapta biriktirilir ve bu idrardaki protein atılımına bakılır.
Limonlu su tüketmek kan basıncını düşürerek felç ve kalp hastalıkları riskini azaltmaya yardımcı olur. Düzenli olarak limonlu su tüketmek obezite riskini azalttığı için dolaylı olarak kalp ve damar hastalıkları için de önleyici etkiye sahiptir.
Yüksek tansiyon, ödem, geçmeyen baş ağrısı, görme bozuklukları, karnın üst bölümünde ağrı, sırt ve mide ağrısı ve nefes darlığı gebelik zehirlenmesinin belirtileri arasında gösterilir.
Gebelik Zehirlenmesi Kaçıncı Haftada Olur? Preeklampsi büyük çoğunlukla gebeliğin 20. haftasından sonra görülür. 20. haftadan önce gebelik zehirlenmesi tablosuyla nadiren karşılaşılır.
Preeklampsi 20. gebelik haftasından sonra tansiyonun 140/90 veya üzerinde olması, idrarda protein kaçağı ve ödem karakterize bir sendromdur.
Tansiyon Yükselmesi (Hipertansiyon) Belirtileri
Baş ağrısı, baş dönmesi, kulak çınlaması, hâlsizlik, nefes darlığı, bulanık görme, sık idrara çıkma, burun kanaması, kalp ağrısı ya da kalp ritminin düzensiz olması, hipertansiyon belirtileri arasında yer alır.
Dolayısıyla bu kadınların gebe kalmak istediklerinde ya da gebe kaldıklarında bir ana önce takip eden doktoruyla temasa geçmesi ve ilaçlarının ayarlanması gerekir. Kan basıncı yükselmesi ilk defa gebeliğin ikinci yarısında (20. Gebelik haftasından sonra) ortaya çıktıysa, bu duruma “gebelik tansiyonu” diyoruz.
Başı ve gövdesi yaklaşık eşit büyüklüktedir. Kol ve bacakların oluşmaya başladığı da gözlenir. Kalp atışı belirgindir ve dakikada 120 ile 180 arasında olduğu görülebilir ve duyulabilir. Bu haftadan itibaren kandaki progesteron hormonu düzeyi artar ve bu annede bazı değişikliklere yol açar.
Normal kan basıncı 120/80 mmHg dolaylarındadır. Yüksek tansiyon ise büyük tansiyonun 140 mmHg ya da küçük tansiyonun 90 mmHg'nin üzerine çıkması olarak tanımlanır. Dolayısıyla tansiyon bu rakamların üzerindeyse, hangi ölçüde ve ne kadar süreyle üzerinde olduğu ile orantılı olarak beyin kanaması riski yükselir...
Eğer yüksek tansiyon problemi hamileliğin ortalarına doğru ortaya çıkmışsa en etkili tedavi yöntemi istirahattir. Anne adayının istirahat etmesiyle kan basıncının düşmesi sağlanmış olur. Eğer kan basıncı kontrol edilemeyecek seviyelerde ise mutlaka anne adayının doktor kontrolünde olması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri