(b) Yönetmeliğin 40 ncı ve 41 inci maddeleri gereği yeni özel okul için düzenlenecek olan ders saati ücretli çalışma izninde belirtilen ders saati sayısının modüle işlenerek öğretmenin yeni özel okulda da derse girebilmesi sağlanacaktır.
Memurlar, mesleki faaliyette veya serbest meslek icrasında bulunmak üzere ofis, büro, muayenehane ve benzeri yerler açamaz; gerçek kişilere, özel hukuk tüzel kişilerine veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına ait herhangi bir iş yerinde veya vakıf yükseköğretim kurumlarında çalışamaz.
Özel ders vermek tek başına tacir veya esnaf olmayı gerektirmemekle birlikte alınan ücretler tespit edildiğinde vergi mükellefi yapılacağı için ticari kazanç yasağı kapsamına girecektir. Buna göre öğretmenlerin ücret karşılığı özel ders vermeleri mümkün değildir.
ÖĞRETMENLERE YASAK
Yönetmelikte bu hükmün bulunmadığı hatırlatılarak öğretmenlerin özel eğitim kursu ve etüt merkezi adı altında faaliyet gösteren resmi ya da gayri resmi kurumlarda çalışmasının yasak olduğu belirtildi.
657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun 28'inci maddesinde; memurlara ticaret ve diğer kazanç getirici faaliyetlerde bulunma yasağı getirilmiştir.
İlgili 38 soru bulundu
Ataması yapılmış olan öğretmenlerin özel ders vermeleri yasaktır. Devlete bağlı olarak çalışan kişiler devlet memurluğu görevi dışında başka bir görevde bulunamazlar. Yaptıkları tespit edildiği takdirde ceza alırlar.
Devlet memurlarının 5580 sayılı Kanun hükümlerine uymak suretiyle özel eğitim kurumlarında ders vermeleri mümkün bulunmaktadır. Ancak, özel öğretim kurumları dışında özel ders vermelerinin 657 sayılı Kanunun 28 inci maddesi uyarınca mümkün olmadığı değerlendirilmektedir.
Özel okul öğretmenleri, 5580 sayılı Özel Eğitim Kurumları Kanununa tabi olarak belirli süreli iş sözleşmesiyle çalıştıkları için art arda yapılan, uygulamada zincirleme sözleşme dediğimiz sözleşme şekliyle çalışsalar dahi yaptıkları sözleşmeler belirsiz süreli sözleşmeye dönüşmez ve bu sebeple iş güvencesi ...
İŞ GÜVENCESİ ve İHBAR TAZMİNATI HAKKI ELİNDEN ALINIRKEN, BELİRLİ SÜRELİ SÖZLEŞMEYLE ÇALIŞAN PERSONEL, SORUMLULUK VE CEZA VERİLİRKEN KAMU GÖREVLİSİ, SEÇİM İPTALİNE GEREKÇE ARANDIĞINDA İSE KAMU GÖREVLİSİ NİTELİĞİ BULUNMAYAN ÖZEL KURUM ÇALIŞANIDIR.
MEB'den yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı; Özel öğretim kurumlarında görev yapan öğretmenler/uzman öğretmenler ile Bakanlığımız dışındaki kamu kurumlarında görev yapan öğretmenler/uzman öğretmenler de söz konusu eğitim programına aranan şartları taşımaları kaydıyla başvuruda bulunabilecektir.
Özel Ders Vermek Yasal mı? Özel ders veren kişiler serbest meslek erbabı sınıfına girerler. Yani özel ders veren kişinin belirli sorumluluk ve yükümlülükleri yerine getirmesi gerekir. İlk olarak özel ders veren kişi serbest meslekle ilgili yasaları bilmeli ve vergi ödemelerini aksatmadan yapmalıdır.
Bu çerçevede, rehberlik ve araştırma merkezinde 15 saat aylık ve 15 saat ek ders ücreti karşılığı ders görevini yerine getiren özel eğitim öğretmenleri evde eğitim hizmetleri kapsamında görevlendirilebilir.
Tüm öğretim üyeleri tam gün çalışmak zorunda ve mesai saatleri içinde akademisyenlik işi dışında iş yapamaz. Yani öğretim üyelerinin mesai içinde özel iş yapmaları, özel muayenehane veya ofislerinde çalışmaları, avukatlık yapmaları (duruşmalara girmeleri) filan kanunen yasak.
Özel Eğitim Kurumlarında 65 Yaş Sınırı Aranmayacak - Memurlar.Net.
Bu öğretmenlerin toplam ders saati sayısı haftada 30 saati geçemez.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) öğretmenleri Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) ve Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi'ne (ÖABT) göre seçiyor, ardından da bu öğretmenleri "aday" olarak görevlendiriyor. Yazılı ve sözlü sınavdan geçen "adayları" da öğretmen olarak atıyor.
Sınavlar özel okullarda yapılıyor olsa da özel okul öğretmenleri TEOG sınavlarında hiçbir şekilde görev alamayacak.
Özel okullarla ilgili şikayetler ilçe/il milli eğitim müdürlükleri ile Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğüne yapılır.
MEB Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü
Her yıl kıdem tazminatı vermemek için sözleşmeleri yenileyen özel okullar, yeni eğitim-öğretim sezonu öncesi öğretmenleri düşük maaşlara mahkum ediyor. Bu yıl yeni mezun bir öğretmen 12 bin TL, 5 yıllık bir öğretmen 15-16 bin TL, 10 yıl ve üzeri bir öğretmen ise 18 bin ila 22 bin TL arasında maaş alıyor.
Ödenecek ek ders ücreti saati de, 5580 sayılı Kanun md.9/4 ve 657 sayılı Kanun md.176/1 gereği, gündüz saati için en az brüt 71,37 TL, yarı yıl-yaz tatili veya akşam saatinde yapılan dersler için ise 76,47 TL olacaktır.
Görüldüğü üzere özel okul ve dershane gibi özel eğitim kurumlarında çalışan öğretmenlerin belirli koşulların gerçekleşmesi halinde kıdem tazminatı alma hakkı bulunmaktadır.
Öğretmenler, aylık karşılığı ders ve zorunlu ek ders saatlerini görev yaptıkları okulda/kurumda doldurmaları halinde, başka okulda/kurumda geçici olarak görevlendirilemezler. Ancak öğretmen isterse 30 saati aşmamak üzere öncelikle eğitim bölgesinde açık buluna derslere görevlendirme talebinde bulunabilir.
Aynı zamanda özel dersler yalnızca öğrenciler için değil, belirli bir alanda bilgi sahibi olmak isteyen herkes için verilir. Yabancı dil, muhasebe, insan kaynakları ve daha birçok alanda eğitim veren öğretmenler bulunur. Özel ders öğretmeni olmak için belirli şartları sağlıyor olmak gerekir.
Bu itibarla, Devlet memuru statüsünde çalisan personelden 625 sayili Kanunun degisik 21 inci maddesi ile 3458 sayili Kanunda belirtilenlerin özel dersanelerde ögretmenlik niteliklerini haiz olmak kaydiyla ve mesai satleri disinda kurumlarinin izni ile ögretmen olarak görev yapabilmeleri mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri