Ancak genel olarak 6 ay ile 3 yıl arasında kullanılabilmektedir. Bu süre üzerinde etkili olan faktörler aşağıdaki gibidir: Diş gıcırdatmanın şiddeti. Sahip olduğunuz gece plağının kalitesi ve türü
Bruksizm tedavisinde gece plağı belirli bir kalınlığa sahiptir. Plakların kalın olması çenenin tamamen kapanmasını ve çene kaslarını gevşemesinde yardımcı olur.
Ağız içinde herhangi bir rahatsızlık vermeyeceğinden dolayı hasta günlük yaşantısına devam edebilir. Dişlerin üzerine takılan şeffaf plak dişlerin istenilen orana gelene kadar kullanılması gerekir. Tedavi süreci boyunca plaklar 2 haftada yenisi takılarak değiştirilir.
Kişiye özel olarak üretilmesi ve farklı malzemelerden yapılabiliyor olması sebebiyle gece plağı fiyatları 400 TL ile 800 TL arasında 2022 yılında değişkenlik gösterebilmektedir.
Tek yamuk diş kısa süreli ortodonti tedavisiyle düzeltilebilir. Bu tedavi diş telleriyle yapılabileceği gibi, şeffaf plaklar ile telsiz bir şekilde de yapılabilir.
İlgili 29 soru bulundu
ŞEFFAF PLAK TEDAVİ FİYATI NEDİR? 2023 yılında Şeffaf plak fiyatları, çapraşıklığın boyutuna tedavi süresine göre ortalama 18.000-40.000 tl arasındadır.
2023 yılında şeffaf plak fiyatları 12.000 TL ile 20.000 TL arasında değişkenlik göstermektedir.
Aşınmaması için yalnızca suyla temizleme yöntemi kullanılmalıdır. Ayrıca yumuşak bir diş fırçası ile sadece su ile fırçalayabilirsiniz. Soğuk veya ılık suyla yumuşak kıllı bir diş fırçasıyla nazikçe fırçalayarak kolayca temizlenmelidir. Böylece gece uyku sırasında plak üzerine yapışmış tüm kalıntılar giderilmiş olur.
Gece plağını kullandıktan birkaç gün içerisinde etkisini büyük ölçüde görürsünüz. Plağı gece yatmadan önce takıp kullanmanız gerekir. Eğer günlük yaşam içerisinde de diş gıcırdatma ya da sıkma gibi sorunlar yaşıyorsanız gün içinde de kullanmanız uygundur.
Gece Plağını Sabun veya Dış Macunu ile Temizleme
Diş plakları yumuşak kıllı diş fırçası ile sabun veya diş macunu ile kolaylıkla temizlenebilir fakat bu yöntemde de yine plağın zarar görmemesi için yumuşak dokunuşlarla temizliğinin yapılmasına dikkat etmek gerekmektedir.
Plaklar diş eti sorunlarının en yaygın nedenlerinden biridir. Plaklar diş etinizi irite edebilir, diş minenizi aşındırabilir ve sonuçta çürüklere yol açabilirler. Her gün fırçalama ve diş ipi kullanımı ile temizlenmezse plak ayrıca sertleşerek diş taşına da dönüşebilir.
Plak Ne Zaman Temizlenmeli? Sadece yemek yerken veya kahve gibi içecekler tüketirken çıkarılması gereken plakların, günde 2 kez dişler fırçalanırken temizliği yapılabilir. Dişler fırçalandıktan sonra takılması gereken plaklar, bu şekilde daha hijyenik tutulabilir.
Şeffaf plaklarınızı kutusuna yerleştirirken üst üste koymayınız. İç içe geçecek şekilde yan yana olacak şekilde yerleştiriniz. Şeffaf plaklarınız takılıyken sıcak olmayan içecekler tüketilebilir. Sıcak içecekler kullanılan plağın formunu bozabildiği için tavsiye edilmemektedir.
Devlet hastanelerinin ağız ve diş sağlığı polikliniklerinde gece plağı tedavisi ücretsiz olarak yapılabilmektedir.
Gece plağı özellikle uykuda kullanıldığından dolayı gece diş gıcırdatma ve sıkmayı engeller, bu sebepten dolayı daha rahat ve sorunsuz bir uyku çekmenize yardımcı olur. Uyku sırasında kişinin kendi diş gıcırdatmasına uyanmasını engeller, kişinin uyandığında çene ağrısı yaşamasını engeller.
Gece plağı diş sıkma şikayeti olan hastalardan dişlerinin ölçüsü alındıktan sonra, laboratuvar ortamında hazırlanan ve genellikle üst çeneye uygulanan şeffaf bir apareydir.
Öğr. Üyesi Çelebi, halk arasında diş sıkma ve gıcırdatma diye bilinen bruksizm rahatsızlığının tedavisinde kullanılan diş plaklarına ilişkin yaptığı açıklamada, gece plaklarının hijyenine dikkat edilmediği zaman dişlere zarar vereceğini bildirdi.
Gece plağını gece boyunca dişlerini gıcırdatan ve çenesini sıkan insanların kullanması doğrudur. Bu sorunu olan kişilerin dişlerinde aşınma meydana geldiğinden, doktorlar tarafından sorunun teşhisi de kolay olmaktadır. Bu kişilerde genellikle uyanma esnasında baş ve çene ağrısı şikâyetleri görülmektedir.
Çene ve diş sağlığı açısından önemli bir koruyucu olan gece plağı zararları olup olmaması ile de merak edilmekte. Gece plağı bazı kişiler tarafından, ağızda yaraya neden olması gibi şikayetlerle gündeme gelebilir ancak bu nadirdir. Gece plağının kanıtlanmış herhangi bir zararı yoktur.
Bakteri plağı, her gün yeterli ağız bakımı yapılıp temizlenmezse birikebilir. Uzun süre biriken plak içerisindeki bakteriler, kötü koku oluşmasına neden olabilir. Yiyecekler kötü koku nedenlerinden birisidir. Özellikle sarımsak, soğan veya aşırı baharat içeren gıdalar ağız kokusu yapabilir.
Gece Plağı Kullanmanın Faydaları
Çene bozukluklarının belirtilerini ortadan kaldırır. Gece plakları hastanın çene yapısına uygun şekilde, ölçü alarak hazırlanır. Çene kaslarının gevşemesine ve zamanla da güçlenmesine yardımcıdır.
Yiyecek kalıntılarını temizlemek için protez dişleri ılık suyla iyice yıkayın. Bir protez diş temizleyicisi kullanın. (Geleneksel diş macunu, çamaşır suyu, sirke ve sabun protez diş temizliği için tasarlanmamıştır ve bazı durumlarda zarar verebilir.
Piyasada en çok tercih edilen diş teli çeşitleri şeffaf plak ve metal diş telidir. Diş teli taktırma işlemi özel hastane veya kliniklerde yapılabildiği gibi devlet hastanelerinde uygulanabilir. Devlet hastanelerinde diş teli 18 yaş altı çocuklara belli bir miktarı SGK tarafından karşılanarak takılır.
Şeffaf plak tedavisi konuşmayı etkiler mi? Plak tedavisinin ilk başlarında 1- 2 haftalık alışma süresi içerisinde konuşmada minimum bir farklılık görülebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri