MADDE 4- (1) Ek MTV'nin mükellefi, 7456 sayılı Kanunun yayımlandığı 15/7/2023 tarihinde 197 sayılı Kanun kapsamında motorlu taşıtlar vergisi mükellefi olanlar ile bu Kanunun yayımı tarihinden 31/12/2023 tarihine kadar ilgili sicillere ilk defa kayıt ve tescil edilen taşıtların sahibi olan gerçek ve tüzel kişilerdir.
2.3.1.
MTV'de mükellefiyetin başlaması motorlu taşıtların ilgili sicillere kayıt ve tescilinin yapılması şartına bağlanmıştır. Kayıt ve tescil işleminin yapıldığı tarihten itibaren taşıt sahibinin MTV mükellefiyeti başlar. Ayrıca beyanname verilmesi gerekmemektedir (Çımat ve Yayman, 2009).
Motorlu Taşıtlar Vergisi nedir diye merak ediyorsanız, kısaca şu şekilde tanımlanmaktadır; Kara yolları Trafik Kanunu tarafından belirlenen şartlar çerçevesinde trafik şubelerine kayıtlı olan motorlu taşıtlardan alınan, yılda iki defa ödenmesi zorunlu olan bir vergi türüdür.
Kanunun adı “Motorlu Kara Taşıtlar Vergisi Kanunu” iken 26/11/1980 tarihli ve 2348 sayılı kanunla “Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu” olarak değiştirilmiştir.
Ek MTV, bu ihtiyacın karşılanabilmesi amacıyla, rutin olarak ödenen motorlu taşıtlar vergisine ek olarak getirildi. Diğer bir deyişle, 2023 motorlu taşıtlar vergisi önceki yıllara göre iki katına çıkarıldı. Ek taşıt vergisi 2023 temmuz ayında kanun teklif olarak kabul edildi.
İlgili 35 soru bulundu
MTV Muhasebe Kaydı
Ödenen motorlu taşıtlar vergisi gider olarak dikkate alınamıyorsa kanunen kabul edilmeyen giderler hesabına yazılabilir.
Araç sahiplerinin yılda iki kez ödemek zorunda olduğu bir vergi türü olan MTV, her yıl Ocak ve Temmuz aylarında bulunulan ilin vergi dairesi veya anlaşmalı bankaları tarafından tahsil ediliyor. Motorlu taşıtlar vergisi, tüm araç sahiplerinin yükümlü olduğu bir vergidir.
Ek MTV'nin mükellefi, 7456 sayılı Kanunun yayımlandığı 15/7/2023 tarihinde motorlu taşıtlar vergisi mükellefi olanlar ile bu Kanunun yayımı tarihinden 31/12/2023 tarihine kadar ilgili sicillere ilk defa kayıt ve tescil edilen taşıtların sahibi olan gerçek ve tüzel kişilerdir.
Taşıtların her türlü satış veya devir işlemleri yapılmadan önce, bu taşıtlara ilişkin tahakkuk eden ek MTV'nin tamamının ödenmesi gerekmektedir. Ek MTV ödenmeden, trafikten çekme, hurdaya çıkarma ve yurt dışına çıkarma nedeniyle tescil kaydı kapatma işlemi yapılmayacaktır.
MTV (Motorlu Taşıtlar Vergisi), yılda iki kez tüm araç sahipleri için zorunlu tutulan spesifik nitelikli, yani miktar üzerinden alınan bir vergi uygulaması. MTV yalnızca otomobil üzerinden alınan bir vergi değil, tüm kara taşıtlarının yanı sıra deniz ve hava taşıtları için de geçerli oluyor.
Motorlu taşıtlar vergisi hesaplaması veya kısaltmasıyla MTV hesaplaması, otomobiller için motor silindir hacmi, aracın yaşı ve aracın ilk tescil tarihine göre yapılır. Otomobillerde motor silindir hacmi MTV tutarının artmasındaki en önemli etkendir ve motor silindir hacmi arttıkça ödenecek MTV tutarı da artar.
1957 yılında yürürlüğe giren Türk Motorlu Taşıtlar Vergisi(MTV), servet vergisi niteliği taşımaktadır. MTV'nin 2018 yılı itibariyle yaklaşık 22 milyon mükellefi bulunmaktadır. Günümüze kadar motorlu taşıtların vergisini belirleyen faktörler birçok değişiklik göstermiştir.
Ek MTV, aracın sıfır ya da trafiğe kayıtlı olması fark etmeksizin, tüm araçlara uygulanacak. Yıl sonuna kadar ilk defa taşıt alacak olanlar ise ek MTV ile taşıta ait MTV'yi birlikte ve peşin ödemek zorunda kalacaklar.
(3505 sayılı Kanunun 26'ncı maddesiyle değişen madde) Motorlu taşıtlar vergisi, taşıtların kayıt ve tescilinin yapıldığı yerin vergi dairesi tarafından her yıl Ocak ayının başında yıllık olarak tahakkuk ettirilmiş sayılır.
MTV vergisi ödemekle yükümlü olmayan araçlar; kamuya hizmet eden araçlar, Kızılay Derneği'ne kayıtlı taşıtlar, en az %90 engelli bireylerin üzerine kayıtlı bulunan araçlar ve hurda haline bulunan araçlar bu vergilerin ödemesini yapmayabilir.
MTV ödenmezse araç sahipleri aylık yüzde 1.4 oranında gecikme faizi ile karşılaşabilir, belirli bir süreyle geciktirildiği takdirde haciz uygulanabilir, araç bağlanabilir.
Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ödenmezse aracınızın muayenesi yapılamaz. MTV borcunun ödenmemesi, aracın trafiğe çıkmasına engel olacak bir durumdur. Muayene istasyonları, araç sahibinin MTV borcunu ödemediği tespit edildiğinde, aracın muayenesini yapmazlar ve araç trafiğe çıkarılamaz.
7456 sayılı “6/2/2023 Tarihinde Meydana Gelen Depremlerin Yol Açtığı Ekonomik Kayıpların Telafisi İçin Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi İhdası ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun”, 15/07/2023 tarih ve 32249 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmıştır.
Erkan Kılıçer, şunları söyledi: “Deprem meydana gelen iller Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye, Şanlıurfa ve Elazığ illeri ve Sivas'ın Gürün ilçesi. Burada deprem tarihi itibari ile yani 6 Şubat tarihinden sonra kayıt ve tescilli olan taşıtlar MTV'den istisnadır.
Ek MTV ile ilgili düzenlenen yasada 6 Şubat 2023'te meydana gelen deprem bölgesinde bulunan ikamet eden o tarihte tescilli olan araçlar ek MTV'den muaf yazmaktadır.
Ek motorlu taşıtlar vergisinde (MTV) ayrıntılar belli oldu. Araç alım-satımında ek vergiyi kimin ödeyeceği, kanunun yürürlük tarihine göre değişecek. 15 Temmuz tarihinden önce yapılan satışlarda aracı alan, sonrasında yapılan satışta için ise aracı satan ödeyecek.
* 2022'de 1.300 silindir hacminin altında 1-3 yaş aralığındaki bir otomobilin yıllık MTV ödemesi 1.313 TL iken 2023 itibarıyla 2 bin 120 TL'ye çıkarılmıştı. Yani ocak ayında 1060 TL MTV ödemesi yapar bir vatandaş, temmuzda 1060 TL daha ödeyecek. Ek MTV de toplam 2 bin 120 TL olacak şekilde iki taksitte ödenecek.
MTV, MusicTelevision, Amerika Birleşik Devletleri merkezli bir müzik ve gençlik kanalı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri