Splint Nedir ? Splint alt çene ya da üst çeneye uygulanan, dişlerin arasında duran, şeffaf, takılıp çıkartılabilen bir apareydir. Yanlış kapanmaya alışan alt çenenin doğru şekilde kapanmayı öğrenmesini, kasların rahatlamasını ve çenenin doğru hareketini sağlar.
Çene eklemi splintleri, eklem rahatsızlığına sebep olan çene ve diş bozukluklarını maskeleyerek, kişinin çenesi veya dişlerinden kaynaklanan bozukluğu geçici olarak düzeltir. Bu durum çene eklemindeki rahatsızlığın tedavisinde ilk adımdır.
Splint'e görünürde çok benzemesine rağmen gece plağı splintten tamamen farklıdır. Aslına bakarsanız en temel farklılık gece plağında herhangi bir ayarlama yapılamamasıdır. Yaklaşık 1mm kalınlığında olan gece plağını üzerinde ayarlama yapılamaz.
Ancak genel olarak 6 ay ile 3 yıl arasında kullanılabilmektedir. Bu süre üzerinde etkili olan faktörler aşağıdaki gibidir: Diş gıcırdatmanın şiddeti. Sahip olduğunuz gece plağının kalitesi ve türü
Kişiye özel olarak üretilmesi ve farklı malzemelerden yapılabiliyor olması sebebiyle gece plağı fiyatları 400 TL ile 800 TL arasında 2022 yılında değişkenlik gösterebilmektedir.
İlgili 33 soru bulundu
Devlet hastanelerinin ağız ve diş sağlığı polikliniklerinde gece plağı tedavisi ücretsiz olarak yapılabilmektedir.
Doğru kullanılmayan ve hekim tarafından denetlenmeyen splintler dişlerde kaymaya ve/veya ağrıya neden olabilir.
Hayır, gece plağı kullanmanın herhangi bir zararı bulunmamaktadır.
Bruksizm tedavisinde gece plağı belirli bir kalınlığa sahiptir. Plakların kalın olması çenenin tamamen kapanmasını ve çene kaslarını gevşemesinde yardımcı olur.
Splint alt çene ya da üst çeneye uygulanan, dişlerin arasında duran, şeffaf, takılıp çıkartılabilen bir apareydir. Yanlış kapanmaya alışan alt çenenin doğru şekilde kapanmayı öğrenmesini, kasların rahatlamasını ve çenenin doğru hareketini sağlar.
Gece plakları bu rahatsızlığın tedavisine yardımcı olabilmektedir. Ancak ne yazık ki tam olarak tedavi etmek konusunda yetersiz kalmaktadır. Ancak dişin aşınmasını önlediği için sorun yaşanmasına mani olur ve gelecekte meydana gelecek diş kayıplarını önler.
Diş hekiminin uygulayacağı tedavi yönünde gün içerisinde belirli saatlerde veya tüm gün kullanılabilir. Gelişim sürecini takip etmek için kontrol yapılmakla birlikte splint kullanım süresi yaklaşık 3 ile 6 saat arasında olabilir.
Gece plağı özellikle uykuda kullanıldığından dolayı gece diş gıcırdatma ve sıkmayı engeller, bu sebepten dolayı daha rahat ve sorunsuz bir uyku çekmenize yardımcı olur. Uyku sırasında kişinin kendi diş gıcırdatmasına uyanmasını engeller, kişinin uyandığında çene ağrısı yaşamasını engeller.
Ağız İçi Sabit Aparey Kullanım Süresi
Kişinin çene ve diş yapısı tedavinin gidişatını belirleyen en büyük etmendir. Genellikle ağız içi apareyler 1 – 2,5 sene kullanılır ancak bu süre uzayabilmektedir.
Dişlerin arasına koyularak kullanılan ürün genellikle şeffaf formda olmakla beraber farklı modelleri de mevcuttur. Splint ağza yerleştirilerek ısırılır ve çenenin doğru formda kalmasını sağlanır. Zaman içerisinde çene doğru şekline kavuşur ve çenedeki sorun ortadan kalkar.
Gece plağının kullanım süresi de önemlidir. Gün içinde 24 saatlik zaman diliminde, 12 saatten fazla kullanmamak gereklidir.
Bakteri plağı, her gün yeterli ağız bakımı yapılıp temizlenmezse birikebilir. Uzun süre biriken plak içerisindeki bakteriler, kötü koku oluşmasına neden olabilir.
Diş sıkma ve gıcırdatma tedavisi için kullanılan gece plağının hijyenine dikkat edilmediği taktirde ağız kokusu ve uzun dönemde diş çürükleri ve diş eti iltihapları gelişebilir.” ifadelerini kullandı.
Literatürde çok sayıda splint tipleri belirtilmiştir. Tel- kompozit, naylon iplik-kompozit, ribbond, tel-siyanoakrilat, direk kompozit, buton-braket, sütur ve titanyum travma splint gibi türler kullanılmaktadır (6).
Pek çok insanda görülebilen çene ağrısı farklı nedenlerden kaynaklanabiliyor. Stres, dış sıkma, sürekli aynı tarafla çiğnemek, sakız çiğneme ya da kalem ısırma benzeri sebeplerden dolayı çene ağrısı oluşabiliyor.
Splint, alt çene yahut üst çeneye uygulanan bir apareydir. Dişlerin arasında durur ve şeffaf bir yapıya sahiptir. Takılıp çıkarılabilme özelliği de bulunur. Alt çenenin yanlış kapanması durumunda, doğru kapanmayı öğrenmesi ve bununla birlikte kasların da rahatlamasını sağlamak amacıyla kullanılır.
Diş gıcırdatma ve sıkma alışkanlığı olan hastaların bir diş hekimine müracaatı önemlidir. Eğer bruksizm çene ekleminde de sorunlara yol açmışsa, o zaman hastanın bir çene cerrahına gitmesi gerekir.
Çene ve diş sağlığı açısından önemli bir koruyucu olan gece plağı zararları olup olmaması ile de merak edilmekte. Gece plağı bazı kişiler tarafından, ağızda yaraya neden olması gibi şikayetlerle gündeme gelebilir ancak bu nadirdir. Gece plağının kanıtlanmış herhangi bir zararı yoktur.
Şeffaf plaklar daha çok çocuk ve gençlerde yamuk dişlerin ve aralıklı dişlerin tedavisinde kullanılır. Dişi metal tellere oranla daha kısa sürede düzeltir. Fakat ortodonti tedavi gerektiren yüksek derecede hasarlı dişlerde fazla işe yaramayan bir tedavidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri