Gece terlemesinde harcanan suyu bedene geri dönüştürmek için gün içinde fazla miktarda su içilmesi gerekmektedir. Eğer gece terlemesi ile birlikte; nedensiz kilo azalması, ağrılar, ateşlenme, kronik ve kanlı öksürme, ishal veya karında ağrı meydana geliyorsa kişinin en kısa sürede bir uzmana başvurması gerekir.
Gece terlemesi sıcağa bağlı olarak gelişebileceği gibi enfeksiyon, hormonal sorunlar, reflü, uyku apnesi, kanser, şeker hastalığı, nörolojik rahatsızlıklar, menopoz, stres bozukluğu veya alkol kullanımına bağlı olarak da yaşanabilir. Gece terlemesi yaşayan kişilerin genellikle herhangi bir tedaviye ihtiyacı olmaz.
Terlemenin aşırı ve gereksiz olduğu durumlara, patolojik terleme denir. Altta yatan odak bir rahatsızlık olabilir. Terleme, kilo kaybı, ateş, çarpıntı, nefes darlığı veya göğüs ağrısı ile birlikte ise ciddi bir hastalığın habercisi olabilir. Bu gibi durumlarda hekime başvurulması önerilir.
HIV, tüberküloz, brusella ve mantar enfeksiyonları ile infektif endokardit, enfeksiyöz mononükleoz (öpücük hastalığı) ve cilt altı apse gibi enfeksiyon hastalıkları gece terlemesine neden olabilen ciddi hastalıklardır.
Aşırı terleyen bölgeler, genel olarak el, ayak, yüz ve koltuk altı şeklindedir. Fakat söz konusu terlemenin gerçekleştiği zaman gece ise veya kişi genel itibari ile terliyor ise bu sefer göğüs cerrahisine başvurması gerekmektedir.
İlgili 35 soru bulundu
D Vitamini Eksikliğinin Etkileri Nelerdir? Baş ve boyun bölgesinde aşırı terleme; D vitamini eksikliği sonucu vücut ısısında artış meydana gelmektedir.
Gece Uyurken Ense ve Boyun Terlemesi
Dış faktörler arasında genellikle, kullanılan yastık yer alır. Terleten kumaşa sahip bir yastık, ense ve boyun kısmında tere yol açabilir. Menopoz, stres ve hormonal bazı durumlar da boyun terlemesini tetikler.
Stres anının sürmesiyle beraber adrenalin hormon salgılanması daha küçük yapıda olan ekrin bezini de harekete geçirir. Psikolojik el ve ayak terlemesi bu tür salgı miktarının artmasında tipik bir durumdur. Bu durum, süreklilik arz ettiğinde kişi daha çok kaygı ve endişe duyarak psikolojik terleme dozunu arttırabilir.
Enfeksiyon hastalıkları: Ateşli hastalıklarda ateş, ani ve çok miktarda terleme ile düşebilir, özellikle zatüre, sıtma, tifo ve bademcik iltihaplanmalarında bu olay görülür. Hipertiroidi denilen tiroid bezinin aşırı çalışması da aşırı terlemenin bir nedenidir.
Kanser: Daha düşük bir olasılık olmakla beraber, aşırı terleme durumunda vücudun kanser hücreleriyle savaşıyor olması da mümkündür. Bu durumda kanser ilerledikçe terleme miktarı da artabilir. Vücutta istilacılarla savaşan akyuvarların artmasına neden olan lösemi gibi kanser türlerinde aşırı terlemeye sıkça rastlanır.
Aslında aşırı terleme hastalığı primer bölgesel hiperhidrozis denilen durumdur. Sekonder hiperhidrozis (aşırı terleme) ise başka hastalıklara bağlı yaşanan terlemedir. Bunlara örnek olarak diyabet (hipoglisemi), tiroid (hipertiroidi), obezite, alkolizm, menopoz, solunum ve kalp yetmezliği gibi hastalıklar sayılabilir.
Lenf bezi 1-2 hafta içinde tedaviyle normal boyutlarına dönmüyorsa veya daha da büyüyorsa lenfoma habercisi olabiliyor. Gece terlemesi: Gece terlemesi çocuğun pijamalarını, hatta yatak çarşafını bile değiştirme ihtiyacı duyacak şekilde oluyorsa bu tablo lenfomaya işaret edebiliyor.
Durduk yere terlemek, şeker, tansiyon, kanama, kalp krizi, sıcak çarpması, nörolojik hastalıklar ve çeşitli psikiyatrik hastalıkların belirtisidir. Aynı zamanda baharatlı yiyeceklerin fazla tüketimine, aşırı alkollü içecek içmeye ve kafeine bağlı olarak da görülebilir.
Soğuk terleme soğuk, ısı veya hararetten kaynaklanmaz. Diaphoresis olarak da bilinen soğuk terleme, aslında vücudumuzun bizi tehlikeli durumlardan korumak için sahip olduğu "savaş veya kaç" tepkisinden kaynaklanır. Bu vücutlarımız korku, ağrı, şok, nefes darlığı veya düşük kan şekerine tepki verdiğinde tetiklenir.
Diyabet: Diyabet, kan şekeri seviyelerinin düzensiz olduğu bir durumdur. Bu hastalığa sahip kişiler, hipoglisemi (düşük kan şekeri) nedeniyle soğuk terleme yaşayabilirler. Menopoz: Menopoz dönemindeki kadınlar sıcak basmaları ve soğuk terlemeleri deneyimleyebilirler. Bu hormonal değişikliklerle ilişkilidir.
Yaz mevsiminde vücudumuz çok ısındığından, bu ısınmayı en aza indirmek amacıyla terleme miktarı da maksimum olur. Kış mevsiminde ise hava zaten soğuk olduğundan, vücut ısısını koruyabilmek için terleme miktarı da minimum olur.
Erkeklerde Gece Terlemesi Neden Olur? Gece uyurken terlemek hem kadınlarda hem de erkeklerde görülen bir durumdur. Tıpkı kadınlarda menopoz dönemi olduğu gibi erkeklerde de andropoz dönemi görülür. Bu dönemde testosteron üretimi azaldığı için geceleri terleme yaşanır.
Terlemek vücudun verdiği bir tepkidir ve zayıflamak ile bir ilgisi yoktur.
Lokalize unilateral hiperhidrozis (LUH) vücudun bir tarafında ter bezlerinin aşırı çalışması sonucu görülen bir deri hastalığıdır. Oldukça nadir rastlanan bu hastalığın primer (idiyopatik) ve se- konder (malignensi, travma vs) nedenleri bulunmaktadır.
Soğuk su içmek vücut ısısını dengeler ve aşırı terlemeyi engeller. Mümkün olduğunca soğu su içmek işinize yarayacaktır. Alkol ve sigarayı azaltın veya bırakın. Sigara ve alkol terlemenize neden olur, ayrıca teriniz kötü kokar.
Boyun fıtığı olan hastaların yaklaşık %35'inde terleme bozukluğu gelişir. İnsandan insana terleme şiddeti değişkenlik gösterir. Herhangi bir hastalığa bağlı olmaksızın tamamen ırsi (genetik) olarak ve ırktan, ırka farlılık gösterebilen normal (fizyolojik) terleme şekli ve şiddeti konumuz dışında.
Terlemeyi kontrol etmeye yardımcı olan bazı gıdalar vardır. Terleyen eliniz için, magnezyum ve B vitaminleri açısından zengin gıdaları tüketebilirisiniz.
Yüzün aşırı terlemesi, aşırı terlemenin bir işaretidir. Kendine güven kaybı, başkalarından çekinme ve izolasyon gibi ciddi psikolojik sonuçları olabilir. Stres terlemeyi tetiklediği için, böylece gerçek bir kısır döngü başlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri