Geceyarısı 00.00 ve 24.00 24.00 gösterimi bir zaman aralığında genellikle tam gün sonunu ifade etmek için kullanılır. Tipik kullanımı saatin başlangıcından gece yarısı sonuna kadardır. Örneğin, "00.00-24.00", "07.00-24.00" gibi.
Günümüzde yaygın örfe göre ise gün gece yarısı başlar, gündüz de güneşin doğmasından batmasına kadar geçen süredir.
Seher vakti; gecenin son altıda biridir. Güneşin batışı ile imsak vakti arasındaki zaman 6'ya bölünüp imsak vaktinden çıkarılarak bulunur. Meselâ; 4 Ocak günü saat 03.22'de seher vakti başlar. Bu zaman, kışın imsaktan 2 saat, yazın ise 1 saat kadar önce başlar.
Yani akşam namazı ile imsak vakti arasında kaç saat varsa altıya bölünür ve seher vakti bulunur. Mesela, akşam 17.30'da, imsak da 5.30'da oluyorsa, gecenin tamamı 12 saat demektir. Bunun altıda biri 2 saat eder. 5.30'dan çıkarılınca 3.30 kalır.
Akşam namazı sonrasında gece başlar ve imsak vaktine kadar sürer. Bu süre 12 saat olursa seher vakti 2 saat olur. İmsak saatinden 2 saat öncesi seher vaktidir. Seher vaktinde kılınan teheccüd namazı en faziletli namazlardan biridir.
İlgili 41 soru bulundu
Bu vakit gecenin altıda birine tekabül etmektedir. Bu altıda bir kısmının en son dilimi seher vaktidir. Akşam namazı sonrasında gece başlar ve imsak vaktine kadar sürer. Bu süre 12 saat olursa seher vakti 2 saat olur.
Seher vakti şer'i gecenin yani güneşin batışından imsak vaktine kadar olan zamanın son altıda biridir. Yaz ve kış bu vakit azalıp çoğalır. Teheccüd namazının vakti ise, şer'i gecenin son üçte biridir.
Geceyarısı 00.00 ve 24.00
24 saatlik gösterimde gün, gece yarısı 00.00'da ve günün son dakikası da 23.59'da başlar.
gece yarısından bir saat sonraki zaman.
Genel olarak bazı kişiler seher vaktinin, gecenin 6'da biri olduğundan bahseder. Bu durum akşam namazı ile imsak vakti arasındaki sürenin altıya bölünmesi ile hesaplanmaktadır. Genellikle imsak vaktinden 2 saat öncesi seher vaktine denk gelmektedir. İmsak vaktine kadarki bu iki saat seher vakti olduğunu gösterir.
imsak vakti girene kadar
teheccüd namazını kılabilirsiniz. Teheccüd her Müslümanın kılması gereken namazlardan biridir.
Seher vaktinin, o vakitte dua ve istiğfar etmenin Allah katında büyük değeri vardır. Seher, gecenin en değerli kısmı, dünya semasına ilahi inişin gerçekleştiği vakittir. Bu vaktin faziletinden,-bu vakitte gece namazı kılıp istiğfar etmenin faziletinden- ancak kovulmuş toy kişi mahrum olur.
İhtiyarî vakit, gecenin ilk üçte bir vaktidir. Bundan sonra fecre kadarki vakit ise cevaz vaktidir. Bu vakitte yatsı namazını kılmak caiz ise de mekruhtur.
Buradan yola çıkarak gece döneminin 20:00-06:00 saatleri arasını ifade ettiği genel olarak kabul görmüştür.
Gece güneşin batmasıyla başlar, güneşin doğmasıyla biter.
Gündüz, imsak vaktinde başlar, akşam vaktinde biter. Akşamdan imsak vaktine kadar olan zamana da, gece denir. Gündüz ile gecenin toplamına ise, gün denir.
midn (midnight) kısalt.
Gecenin köründe TDK sözlük anlamı şu şekildedir: zarf Gecenin ilerleyen saatlerinde.
Birçok kaynağa göre gece yarısı 12 am, öğlen ise 12 pm olarak kullanır. Ancak, bu kurala göre söylense bile kafa karıştırıcı olabilir. Bunu önlemek için öğlen 12 yerine "12 noon", gece yarısı 12 yerine de "12 midnight demek daha risksiz olur.
12-saat formatında, öğle vaktinden 11:59 pm zaman aralığında ekranda P (PM) göstergesi görünür. Gece yarısı ile 11:59 am aralığında da A harfi ekrandadır.
Saat 00:00 ile 05:00 arası gece olarak kabul edilir. 06:00 ile 11:00 arası sabah, 12:00 ile 13:00 arası öğlen, 14:00 ile 16:00 arası ikindi, 17:00 ile 19:00 arası akşamüstü, 20:00 ile 23:00 arası akşam ve tekrar gece olarak devam eder.
Saat 5'te uyanmışsa, imsak da saat altıya doğruysa yine teheccüdü kılabilir.
Teheccüd namazının sünnete uygun olarak kılınışı önce yatsı namazını kılarak bir süre uyumak gerekmektedir. Daha sonra uykudan uyanarak önce teheccüd namazı ardından da virt namazı kılınması sonra da sabah namazının kılınması şeklinde olmaktadır. Sabah namazı vakti girmeden teheccüd namazı kılınabilmektedir.
Kişi yatsı namazını kıldı ve uyudu, gece kalktı ise teheccüd kılabilir. Uyuyup uyanmadan kılınan nafile namaz, teheccüd namazı değildir. Uyuyup uyanma kaidesine uyarak yatsı namazından imsak vaktine kadar teheccüd kılınabilir.
Güneşin doğmasından önce beliren tan yeri ağarması. Oruçlunun belli bir zaman içinde kendini bazı şeylerden alıkoyması anlamında fıkıh terimi. Oruca hazırlık amacıyla imsak vaktinden önce yenen yemek. İbadetler ve hukukî işlemlerde sebep veya şart işlevi gören zaman unsuru.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri