İtirazın Kesin Olarak Kaldırılması Usulü İtirazın kaldırılmasına ilişkin talep alacaklı tarafından icra takibinin yapıldığı icra müdürlüğünün bağlı olduğu icra mahkemesine 6 ay içinde yapılır.
İtirazın iptali davası kaç sene sürer? Bu süre kesinlikle değişkenlik göstermekle birlikte genelde ilk derece mahkemesinde 1-1,5 sene, istinafta 1 sene ve temyizde 2 sene olmak üzere toplamda 5 seneyi bulabilmektedir.
itirazın kaldırılması istemi süreye bağlanmıştır. Alacaklı itirazın tebliğinden itibaren 6 ay içinde istemde bulunur. İstemezse süre geçtikten sonra aynı alacak için ilamsız takip yapılamaz. Hatta ilk 6 aylık süre bittikten sonra ikinci altı aylık süre içinde itirazın iptali davası açılmazsa ilamsız takip düşer.
İcra Mahkemesine Yapılan Başvuru İtirazın Kaldırılması Olarak Değerlendirilmelidir. Genel haciz yolu ile ilamsız takibe karşı borçlunun süresinde itirazı takibi durdurur.
İtirazın Kaldırılması ve Tahliye Davasında Hak Düşürücü Süre ve Zamanaşımı İcra mahkemesinde açılacak olan tahliye davasını açma süresi ise borçluya ihtar edilen ödeme sürelerin bitmesinden itibaren 6 aydır. Yani alacaklı 30 veya 60 günlük ödeme süresinin bitmesinden itibaren 6 ay içerisinde bu davayı açmak zorundadır.
İlgili 31 soru bulundu
Tahliye Davasını Kaybeden Kiracı Ne Kadar Öder? Davayı kaybeden kiracı, kira borçlarını ödemekle yükümlüdür. Kira sözleşmesine göre belirlenen aylık kira bedeli, ödenmemiş kira borçlarını oluşturur. Kiracı tahliye davasını kaybederse, mahkeme masrafları ve avukat ücretleri de kiracı tarafından karşılanır.
Kiracı itiraz ederse şayet, ev sahibi itirazın tebliğinden itibaren altı ay içinde icra mahkemesine başvurarak itirazın kaldırılmasını istemelidir. Kiracı tahliye davası ne kadar sürer sorusu icra yoluna başvurulduğu takdirde ortalama altı ila dokuz ay şeklinde cevaplanabilir.
İtirazın kesin olarak kaldırılması davasında görevli ve yetkili mahkeme icra takibinin açıldığı icra müdürlüğünün bağlı olduğu yer İcra Mahkemesidir. Davanın açılması gereken hak düşürücü süre ise itirazın alacaklıya tebliği tarihinden itibaren altı aydır.
İİK m.363 hükmünün yeni haliyle; itirazın kaldırılması talebinin reddine veya kabulüne ilişkin icra mahkemesi kararlarına karşı istinaf yoluna cevaz vermektedir.
İtirazın Kesin Olarak Kaldırılması Usulü
Duruşma yapılması zorunludur.
Kira Uyuşmazlıklarında Dava Şartı Arabuluculuk
Bu nedenle kiracı aleyhine tahliye talepli olarak başlatılan icra takiplerinde, icra takibine itiraz vaki olduğunda takibin devamı için icra hukuk mahkemeleri nezdinde açılması gereken itirazın kaldırılması davaları bakımından arabuluculuk dava şartı niteliğinde değildir.
Örneğin icra mahkemesinin görevleri arasında yer alan ve alacağın esasına ilişkin konulardaki görevlerinden birisi olan itirazın kaldırılması davasında, icra mahkemesi o takip bakımından bir karar verirken, diğer mahkemeler gibi HMK'da öngörülen her türlü delili (bilirkişi, tanık veya yemin gibi) kullanma olanağına ...
İtirazın kaldırılmasını sağlayan belgeler şunlardır; 1- İmzası ikrar edilmiş bir senet. 2- İmzası noterlikçe onaylanmış senetler. 3- Resmi dairelerin ya da yetkili makamların verdikleri belgeler.
İİK'nın 67/1. maddesi uyarınca itirazın iptali davası bir süreye tabi olup alacaklı, bu davayı, itirazın kendisine (varsa, vekiline) tebliği tarihinden itibaren bir yıl içinde açabilir.
Hak Düşürücü Süre ve Zamanaşımı
Yani alacaklı 30 günlük ödeme süresinin bitmesinden itibaren 6 ay içerisinde bu davayı açmak zorundadır. Aksi yapmış olduğu icra takibi ile elde ettiği tahliyeye ilişkin itirazın kaldırılması ve tahliye davası hakkını kaybedecektir.
İtirazın iptali davasını kazanan alacaklının, ilamsız icra takibine devam edilmesini (haciz, satış, paranın ödenmesini) isteyebilmesi için, itirazın iptali kararının kesinleşmesi gerekmez. Ancak, itirazın iptali kararını temyiz eden borçlu, Yargıtay'dan icranın durdurulmasına karar verilmesini isteyebilir.
İİK m. 275 maddesi uyarınca tahliye taahhütnamesine istinaden verilmiş itirazın iptali ve tahliye kararları, İİK m. 36'a göre tehiri icra kararı verilebilecek kararlardan değildir. Özetle tahliye kararının istinaf edilmesi, ilk derece hükmünün infazını durdurmayacaktır.
Verilen karar sonrasında kiracıya 15 günlük taşınmazı boşaltma müddeti tanınır. Bu 15 günlük süre zarfında kiracı taşınmazı boşaltması gerekir. Eğer bu süre zarfında kiracı taşınmazı boşaltmaz ise ev sahibinin insafına göre bir miktar daha süre tanınır. Son durum olarak ev kanunen boşaltılır.
Tahliye Emrine İtiraz Edilmesi
Yapılan itiraz tahliye takibini kendiliğinden durdurur. Kiracı kira sözleşmesindeki veya tahliye taahhüdündeki imzayı inkâr etmek istiyorsa bunu ayrıca ve açıkça belirtmelidir; aksi durumda bu imzayı ikrar etmiş sayılır.
Buna göre icra mahkemesi tarafından borçlunun ödeme emrine itirazının kaldırılması için, ala- caklının elinde kayıtsız şartsız borç ikrarını içeren resmi bir senet veya imzası borçlu tarafından ikrar edilmiş adi senet veya resmi makamların yetkileri dahilinde vermiş olduğu belgelerin bulunması gerekir(İİK m. 68).
Dolayısıyla dava dilekçesinin vekile değil asıla (borçluya) tebliğ edilmesi gerekmektedir. Bu gerekçeler uyarınca itirazın iptali davasında dava dilekçesinin davalı borçlu yerine vekiline tebliğ edilmesi, HMK'nın emredici hükümlerine aykırılık teşkil edecektir.
İtirazın kaldırılması davası, borçlu tarafından ödeme emrine karşı yapılan itiraz neticesinde duran icra takibinin devamı için getirmiş bir hukuki çaredir. İlamsız şekilde başlatılan takibe karşı, tebliğ tarihinden itibaren 7 gün içerisinde itirazda bulunmak mümkündür.
Tahliye davası sürerken kiracı evden çıkarsa dava konusuz kalacaktır. Davanın ön inceleme yapıldıktan sonra konusuz kalması veya feragat edilmesi halinde yargılama gideri ve vekalet ücretinin tamamına hükmedilir.
Tahliye kararına rağmen kiracı evi boşaltmaması halinde, mahkemenin gerekçeli kararı gereği icraya konularak hemen tahliye istenebiliyor.
Tahliye davaları taşınmazın bulunduğu Sulh Hukuk Mahkemelerinde görülür. Sulh Hukuk mahkemelerinden verilen tahliye kararları temyizi edilemez ama kiracı tahliye kararına karşı Bölge Adliye Mahkemelerinde istinaf başvurusunda bulunabilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri