Bol sıvı tüketmek. Ihlamur, adaçayı, ekinezya, papatya veya nane gibi sıcak bitki çayları içmek. Ballı limonlu su ile boğazı yumuşatmak. Tuzlu su ile gargara yapmak.
Boğaz kuruluğu neden olur sorusunun yanıtına bakıldığında, temel faktörler içinde uyku esnasında burun yerine ağızdan nefes almanın yanı sıra, çeşitli alerjiler ve alınan ilaçlar ön plandadır. Bunlara ek olarak bademcik iltihabı gibi rahatsızlıklarda da boğaz kuruluğu ortaya çıkabilir.
Klimalar ve fazla sıcak ortamlarda boğaz kuruluğu oluşturabilmektedir. Dolayısıyla ortam şartları ve kişinin içinde bulunduğu şartlar boğazın kurumasının nedenleri arasında olabilir. Bunların dışında kronik rahatsızlıklar da boğazın kurumasına yol açar. Bunlar farenjit, reflü ve boğazla ilgili diğer hastalıklardır.
Polen, çim, küf, toz ve tüy gibi birçok farklı etken boğazın kurumasına neden olabilir. Ayrıca bu alerjiler burun akıntısı, öksürük krizi ve gözde ya da ciltte kaşıntılara da neden olabilirler.
Buna göre, sabah uykudan kalkınca hissedilen kuruluğun sebebi, uyurken ağızdan nefes almaktır. Uyku pozisyonu ya da burun tıkanıklığı ağızdan nefes almayı zorunlu hale getirmektedir. Uykudan uyanınca içilen birkaç yudum su ile bu problem rahatlıkla giderilebilmektedir.
İlgili 40 soru bulundu
Düzenli içilen ılık su ve bitki çayları boğaz kuruluğunu giderir. Boğaz kuruluğu gribal enfeksiyonlar yüzünden ya da enfeksiyon yüzünden oluyorsa C vitamini ve tuzlu su gargarası iyi gelecektir. Boğaz kuruluğuna iyi gelen doğal çözümler arasında tuzlu su gargarası başta gelir.
Boğaz kuruluğuna nane çayı
Nane çayının içeriğinde bulunan uçucu bileşenler boğazın yumuşamasına ve kuruluğun giderilmesine yardımcı oluyor. Bu nedenle günde 1-2 fincan içebilirsiniz.
Lupus, AIDS, anemi, Alzheimer, Parkinson, kistik fibrozis, romatoid artrit, hipertansiyon, kabakulak, depresyon ve anksiyetenin belirtilerinden biri ağız kuruluğudur. Sjögren Sendromu özellikle ayrı bir yer tutar. Çünkü direkt gözleri ve tükürük bezlerini etkileyen otoimmun bir hastalıktır.
Halk arasında Kulak Burun Boğaz (KBB) olarak bilinen “Otorinolarengoloji” bölümü; baş, boyun, kulak, burun ve boğazda meydana gelen rahatsızlıkların teşhisi ve tedavisi konusunda uzmanlaşan bir sağlık alanıdır.
- Kahve, çay gibi, ağız kuruluğuna yol açabilen kafeinli içeceklerden kaçının.
Boğaz ağrısı, öksürük, yutma güçlüğü, ses kısıklığı, boğazda kuruluk hissi gibi bulgular altta yatan bir reflünün habercisi olabilirler.
Tükürük bezlerinden salgılanan tükürük miktarı azaldığında ağız kuruluğu ortaya çıkar. Susuzluk, çeşitli ilaçların kullanımı, kanser tedavisi, stres, yaşlanma, tütün ve tütün mamulleri kullanımı gibi faktörler ağız kuruluğuna neden olabilir.
Yüksek kan şekeri, ağız kuruluğunun yaygın bir nedenidir.
Boğaz tahrişine en iyi gelen şey bol su tüketmek ve papatya, nane, zencefil çayları içmektir. Ayrıca boğaz tahrişiniz varsa acı ve baharatlı besinlerden de uzak durmalısınız. Tuzlu su ile gargara yapmak da boğaz tahrişine iyi gelir.
Yemek borunuzun her iki ucunda da bir kas halkası bulunur. Normalde bu kas halkaları midenizin içeriğini ait oldukları yerde, yani midenizde tutarlar. Ancak boğaz reflüsü iseniz, bu kas halkaları düzgün çalışmaz. Mide asidi boğazınızın arkasına, gırtlağınıza ve hatta burun solunum yolunuzun arkasına geri döner.
Böbrek yetmezliği, kansızlık, verem, tiroid hastalıkları da ağız kuruluğuna sebep olmaktadır.
KBB bölümünün kapsamına giren yapılar kulak, burun, nazal yol, sinüsler, gırtlak, ağız, üst yutak, tükürük bezleri, troit şeklindedir. KBB bölümü hangi hastalıklara bakar? Kulak burun boğaz doktoru kulak ile ilgili rahatsızlıkların hem tıbbi hem cerrahi tedavi yöntemleri konusunda eğitimlidir.
Reflü şikayetleri birçok başka hastalık tarafından da oluşturulabildiğinden, reflü şikayetleri olan hastanın bir Kulak Burun Boğaz hekimi tarafından muayene edilmesi gerekir.
Yağ içeren nazal damla ya da spreyler ve zeytinyağı içermekte olan tükürük jelleri ve limon ağız kuruluğu tedavilerinde en çok kullanılan yöntemler arasında yer almaktadır.
Bitki çayları tüketin
Boğaz ağrısına ne iyi gelir, özellikle ıhlamur ve adaçayı bu konuda oldukça faydalıdır. Ihlamuru dilerseniz bal, limon veya zencefil ile de tüketebilirsiniz. Bal boğazınızdaki şişen ve ağrıyan bölgeyi yumuşatacaktır, zencefil ise balgam yoluyla enfeksiyonu vücudunuzdan atmanıza yardımcı olacaktır.
Bu durumlarda Adaçayı bitkisi ile yapılan gargara gerçek bir yardımcıdır. Adaçayı bademcik ve/veya boğaz iltihabının (faranjit) oluşumuna karşı gerçek bir koruyucu ve önleyici olarak Prof Saraçoğlu tarafından özellikle önerilmektedir.
Sıvılar, balgamın ince tutulmasına ve kolay temizlenmesine yardımcı olur. Bir kaşık bala bir tutam karabiber ekleyip üzerine birkaç damla limon sıkarak tüketin (ancak 1 yaşın altındaki çocuklara verilmemelidir). Pekmez ve tereyağı kullanın. Pekmez boğazınızı kaplar, tereyağı da boğazının yumuşamasını sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri