Önceden lise mezunları için 12 ay, üniversite mezunları için ise 6 ay olan askerlik süresi, son düzenlemelerle tüm askerler için 6 aya indirilmiştir. Yedek subay olarak görev yapacak adaylar ise en az üniversite mezunu olmalıdır.
1. Kanunun 20'nci maddesinin ikinci fıkrasına göre; lisans ve daha aşağı seviyedekilerden azami olarak; lise veya dengi okullarda öğrenim görenler 22 yaşını, fakülte ve meslek yüksekokullarında öğrenim görenler 28 yaşını, geçmemek üzere mezun oluncaya veya ilişikleri kesilinceye kadar askerlikleri ertelenir.
1. Lise ve altı öğrenim kurumlarından mezun olanlar ile yapılan seçim sonucunda yedek subay adayı ve yedek astsubay adayı olarak ayrılanların dışında kalanlar askerlik hizmetlerini er olarak yerine getirirler. 2. Erbaş ve erlerin askerlik hizmet süresi altı aydır.
MADDE MADDE YENİ ASKERLİK SİSTEMİ Lise mezunları 6 ay dolunca 6 ay da maaşlı askerlik yapabilecek. Zorunlu askerlik 6 aya iniyor. 6 ayı tamamlayanlar isterlerse terhis olabilecek. Halen 12 ay olan askerlik 6 ayda tamamlanabilecek. İsteyenler 6 ay daha askerlik yapıp maaş alabilecek.
Yeniliklerden birisi de ikinci altı aylık askerlik hizmeti uygulamasıdır. İstekli olan erbaş/erler, ilk altı aylık hizmeti sonrasında asgari ücretten az olmamak üzere harçlık alarak altı ay daha askerlik yapabilmektedir.
İlgili 18 soru bulundu
Hizmet süresi, erbaş ve erler için 6 ay, yedek subay ve yedek astsubaylar için 12 ay olacak. Askerlik hizmet sürelerini, ihtiyaca göre bir katına kadar artırmaya veya yarısına kadar azaltmaya Cumhurbaşkanınca karar verilebilecek. Bu şekilde belirlenen hizmet süresi 6 aydan az olamayacak.
Yedek subay ve astsubay olan kişiler ise, askerlik görevlerini 12 ay şeklinde yerine getirir. Kurada çıkmamaları durumunda erteleme hakkı bulunan kişiler, eğitim vaziyetlerine göre yedek astsubay olarak vatani görevini yerine getirebilir ya da askerliklerini erteleyebilir.
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan, en az lise ve dengi okul mezunu olup çavuş rütbesi ile askerlik yapmış ya da yapmakta olan kişiler, uzman çavuş olabilir. Uzman çavuşluk için uygun olan kişilerin, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin uzman çavuşluk ile ilgili başvuru formunu doldurmaları gerekir.
Lise veya dengi okullara devam edenlerin erteleme hakkı en çok 21 yaşına kadardır. b. Yüksek öğrenime devam edenlerin erteleme hakkı en çok 30 yaşına kadardır. c. Lisans üstü öğrenime devam edenlerin erteleme hakkı ise en çok 32 yaşına kadardır.
2026 yılı askerleri arasında yer alacak olan 2005 doğumluların kendilerinin veya velilerinin askerliğe hazır olduklarına dair başvurularını 30 Mart 2021'e kadar yapmaları gerekiyor.
Yeni düzenlemeye göre ise eğitim farkı gözetmeksizin zorunlu askerlik süresi 6 aya indirildi. 6 aylık askerlik hizmetinin bir ayı ise temel askerlik eğitiminden oluşuyor. Bu kapsamda hizmet süresi; erbaş ve erler için 6 ay, yedek subay ve yedek astsubaylar için 12 ay olarak belirlendi.
2024 Yılında Zorunlu Askerlik Kaç Ay Olacak
Bu süre yedek subay ve astsubaylar için 12 ay olarak uygulanmaktadır. Bu nedenle, 2024 yılında zorunlu askerlik süresi 6 ay olacaktır.
2023 yılında askerliğini bedelli olarak yapmak isteyenlerin ödeyeceği ücret ilk 6 ay için 104 bin 84 lira. 2023 yılı bedelli askerlik ücreti belli oldu.
b. Özel statü kapsamında olup statülerini koruyarak askerlik çağı dışına çıkanlar (49 yaşını dolduranlar) askerlikten muaftırlar. Muafiyet belgesi ASAL ve Seferberlik Şube Müdürlüğüne müracaat edilerek alınacaktır.
Sözleşmeli er başvurusunda öğrenim şartı nedir? En az ilköğretim veya yurt dışındaki dengi okul mezunu olmak şartı aranmaktadır.
Uzun dönem askerlik kaç gün? Toplamda 12 aydır. Hizmete hangi yıl başladığınıza göre hizmet yapılacak toplam gün sayısı bir gün fark edebilmektedir. Uzun dönem askerlik süresi ortalama olarak 365 gündür.
Lise mezunları uzman er, uzman erbaş olarak görev alabilir. Astsubaylık ve subaylık rütbeleri için önlisans ya da lisans mezunu olmanız gerekir.
Askere gidecek olan kişi; askerlik tarihini belli durumlar sebebiyle erteleyebilir, bir başka ifadeyle tecil ettirebilir. Bunun için belli belgelerle erteleme için başvuru yapılmalıdır. Bu belgeler; Askerliği ertelemek için bir talep dilekçesi.
1) Uzman onbaşı için en az ilköğretim okulu veya dengi okul mezunu olmak. 2) Uzman çavuş için en az lise veya dengi okul mezunu olup çavuş olarak askerliğini yapmış veya yapmakta olmak ya da en az ilköğretim okulu mezunu olup, muvazzaflık hizmetini çavuş rütbesi ile tamamlamış veya yapmakta olmak.
Kuleli Askerî Lisesi ya da günümüzdeki resmî adıyla Millî Savunma Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu Kuleli Yerleşkesi, İstanbul Boğazı kıyısında, Anadolu yakasında yer alan askerî okul. Bugünkü yerleşkede harp okullarını kazanan subay adayları, 1 yıl yabancı dil eğitimi almaktadır.
Asteğmen Olmak İçin Gerekenler
Askerlik görevini yapmamışsanız ve 4 yıllık fakülte ya da yüksekokullardan mezunsanız asteğmen olabilirsiniz. Başvuru yaptığınız dönemde Türk Silahlı Kuvvetlerinin talepleri doğrultusunda sınava tabi tutulup başarı gösterdiğiniz takdirde asteğmen olarak görev yapabilirsiniz.
İlk seçenek lisans eğitimi almaktır. İkinci seçenek ise ortaöğretimi askeri lisede okumaktır. Askeri lisede okumak için ortaokul mezunu olduktan sonra askeri lise sınavlarına dahil olmak gerekmektedir. Lise mezunları ise deniz, hava ve kara kuvvet komutanlıklarında gerekli başvurularını yapmalılar.
7179 sayılı Askeralma Kanunu uyarınca Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan her erkek kanunun 3. Maddesi uyarınca 20 yaşına girdiği yılın ocak ayının ilk gününden itibaren askerlikle yükümlü olur.
Türk askerlik sisteminde rütbe fark etmeksizin tüm askerlik süresi 6 aya indirildi. Bu süre yedek subay ve astsubaylar için 12 ay olarak değiştirildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri