Yanlış pozisyonda oturmak veya uyumak, kan akışını kısıtlayabilir veya bir sinire aşırı baskı uygulayarak kolun uyuşmasına neden olabilir. Bununla birlikte açıklanamayan kol uyuşması; sinir hasarı, boyun fıtığı veya kalp- damar hastalıkları gibi altta yatan bir sağlık durumunu gösterebilir.
Hem omuz ağrısının hem de kol uyuşmasının nedeni aynı olabileceği gibi birbirinden bağımsız birçok farklı nedeni vardır. Fakat bu rahatsızlık üst omurgadaki bir problem olduğu için ortopedi ve nöroloji bölümlerine başvurulmalıdır.
El uyuşması, karıncalanma ve his kaybı, kola yayılabilir. Kişinin yaşam kalitesinin bir hayli düşmesine yol açan bu yakınmaların kendiliğinden geçmesi beklenmeden uzman bir hekime muayene olunmalıdır. Böylece var olan rahatsızlık ilerlemeden ve şikayetler artmadan hastalık tedavi edilebilir.
Şayet uyuşma, karıncalanma hissi geçmiyor ve sinir sıkışması kişinin gündelik yaşamını ciddi oranda etkiliyorsa cerrahi operasyona başvurulabilir. Konuyla ilgili daha detaylı ve doğru bilgi almak için ortopedi ve nöroloji alanındaki uzman bir doktora danışılması tavsiye edilir.
Bunlara ek olarak diyabetik nevropatı, Ms hastalığı, ağır metal zehirlenmeleri, tiroid hastalıkları ve felç de sık görülen bacak uyuşması nedenleridir. Genellikle kol ve bileklerde yer alan sinirlerin hasar görmesi sonucu oluşan el uyuşmaları, karpal tünel sendromu olarak bilinen bir hastalık nedeniyle oluşur.
İlgili 18 soru bulundu
Ellerde veya ayaklarda karıncalanma
B12 vitamini eksikliği ellerde veya ayaklarda karıncalanmaya neden olabilir. B12 eksikliğinde oluşan 'Karıncalanma' vitaminin sinir sisteminde çok önemli bir rol oynaması ve yokluğunun insanların sinir iletim problemleri veya sinir hasarı geliştirmesine neden olmasından kaynaklanır.
El uyuşması, kolunuzdaki ve bileğinizdeki sinirlerden birinin veya bu sinir dalının hasar görmesi, tahriş olması veya sıkışmasından kaynaklanabilir. Diyabet gibi periferik sinirleri etkileyen hastalıklar da el uyuşmasına neden olabilir, ancak diyabette benzer semptomlar genellikle ilk önce ayaklarınızda ortaya çıkar.
El ve Ayakta Uyuşma, Karıncalanma Hangi Hastalıklarda Olur? El ve ayaklardaki karıncalanmalar kuşkusuz başka bazı hastalıkların habercisi olabiliyor. Bunun başında diyabet, B12 vitamin eksikliği, tiroit bozuklukları geliyor. El ve uyuşma, karıncalanma çoğu zaman bu hastalıkların ilk belirtisini oluşturuyor.
Sol kol uyuşmasının tedavisi
Kol uyuşukluğu tedavisi, uyuşmanın neden olduğu şikayete bağlı olarak değişiklik gösterir. Ciddi bir seviyeye gelmediyse, evde şu yöntemler denenebilir: Soğuk ve sıcak uygulama. İlgili bölgeye masaj yapma.
Bu disklerin zamanla aşınması veya herhangi bir nedenle dejenere olması sonucu jelatinöz sıvının dışarı fırlaması boyun fıtığı olarak nitelendirilir. Kola doğru yayılan ağrı şeklinde kendini gösteren boyun fıtığı, ağrının olduğu kolda kuvvet kaybı ve uyuşma gibi sorunlar da yaratabilir.
Kalp krizi
Tıkanıklıkla birlikte kan akışı yavaşlar ve kalp, ihtiyacı olan yeterli kana kavuşamaz. Kalp krizi sırasında yetersiz kan akışı göğüs ağrısı yanı sıra sol kolda uyuşmaya da neden olabilir. Kalp krizi sırasında boyun, göğüs, sırt ve yüz civarında bir baskı ve ağrı da görülebilir.
Kişide boyun fıtığı gelişimi ile birlikte çeşitli belirtiler meydana gelebilir: Boyun, sırt, kol ve omuzlarda ağrı Kol ve el uyuşması, his kusuru. Kollarda karıncalanma.
El ve kol uyuşması ve ağrısı varsa, özellikle yatarken artıyor ve sizi uykudan uyandırıyorsa vakit kaybetmeden bir nöroloji uzmanına başvurun. Karpal tünel sendromu, elin hareket ve duyusunu veren median adlı sinirin; el bileğindeki kas ve kemikten oluşan tünel şeklindeki oluktan geçerken sıkışması sonucu oluşur.
Sol El Uyuşması Neden Olur? Sol el uyuşması, sıklıkla sinir sıkışması sonucu ortaya çıksa da eklem yaralanmaları da sol elde yanma, karıncalanma ve uyuşukluk hissine sebep olur. Sol el uyuşması kalpte ciddi bir problem olduğunu da gösterebilir.
Sinir sıkışması için hangi doktora gidilir sorusu en çok merak edilenlerden biridir. sinir sıkışması için Beyin ve sinir Cerrahisi uzmanlarının muayenesi ve tedavisi yeterlidir.
Boyun fıtıklarında el uyuşması görülebilir.
Karpal Tünel Sendromu(KTS) bilekte, elde ve parmaklarda ortaya çıkan karıncalanma, uyuşma, iğnelenme, yanma ve ağrı atakları ile karakterize bir sendromdur. Kadınlarda, erkeklere göre üç kat daha sık rastlanır. Hemen her yaşta görülse de, 40-60 yaşlar arasında daha fazla görülür.
Karıncalanma nedenleri arasında en sık karşılaşılan nörolojik problemler diyabetik nöropati, alkol bağımlılığı, beyin tümörleri, multipl skleroz (MS) hastalığı, ensefalit, transvers miyelit ve inme şeklinde sıralanabilir.
B Vitamini Eksikliği
B vitamini eksikliğine bağlı birtakım şikayetler gelişebilir. Ellerde uyuşma karıncalanma, unutkanlık, sık sık hasta olma, sürekli yorgunluk hissi ve tırnaklarda kırılma en sık rastlanan bulgulardır. Bazen bu hastalarda B vitamini eksikliğine bağlı kansızlık da gelişebilir.
Parmakların uyuşmasında en büyük etken karpal tünel sendromu olsa da başka hastalıklardan da kaynaklanabilir. Örneğin boyunla ilgili problemler (fıtık, düzleşme, daralma) el, kol ve parmakları etkileyerek aynı semptomları meydana getirebilir.
B12 vitamini DNA yapımında rol alan bir vitamindir. Eksikliğinde kafa karışıklığı, çabuk unutma, uyuşma, karıncalanma gibi belirtilerin yanında en başta yorgunluğa sebep olur.
Bu durum genellikle vücut sinirlerinin ezilmesi ile sonuçlanan uzun süre aynı pozisyonda durma, kol üzerine ters bir şekilde yatma, kol veya bacağı bir yere çarpma gibi durumlar sonucunda ortaya çıkmaktadır. Ancak bunların hepsi en fazla birkaç gün içinde kendiliğinden tam olarak düzelir.
Uzun süreli uyuşmalar ve bu hisse karıncalanma şikayetinin eşlik etmesi multiple skleroz (MS), diabetes mellitus (şeker hastalığı), periferik arter hastalığı gibi damar hastalıkları veya fibromiyalji gibi ağrı sendromlarının belirtisi olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri