Geçerlik, güvenirliği de kapsayan daha geniş bir kavramdır. Eğer test geçerli ise genellikle güvenilirdir, ama her güvenilir test geçerli değildir.
Güvenirlik yapılan ölçümün kararlılığını yani aynı şartlarda, değişik zamanlarda veya kişilerce ölçüldüğünde benzer sonuçların bulunmasıdır. Geçerlilik ise ölçmek istene şeyin gerçekten ölçülüp ölçülmediği ile ilgilidir. Güvenilirlik bir testin geçerliliğini etkiler. Geçerli bir test muhakkak güvenilir olmalıdır.
Geçerlilik; bir testin ölçmek istediği, ölçmeyi amaçladığı özelliği; başka bir özellik olmadan ölçen testtir. Ölçümlerden elde edilen verilerin, ölçüm özelliklerini doğru yansıttığını geçerlilik analiziyle buluruz. Ölçme aracının neyi ölçtüğünü belirten bir yöntemdir.
Güvenirliği artırmada en etkili ve öncelikli yol soru sayısını artırmaktır. Soru sayısı artırıldıkça duyarlılık artacaktır dolayısıyla güvenirlik yükselecektir. 2. Sorular; açık, net, anlaşılır ve sade bir ifadeyle yazılmalı, soruların yanıtının kesin olması güvenirliği artırır.
Ölçülmek istenen şeyin ne derece doğru bir şekilde ölçüldüğü geçerlik kavramıyla ifade edilir. İkinci özellik ise, farklı durumlar da dâhil olmak üzere her kullanıldığında benzer sonuçları verebilmesi gerekir, bu da güvenirlik kavramıyla ifade edilir.
İlgili 33 soru bulundu
Bir başka söyleyişle güvenirlik, sınava giren belirli bir gruba uygulanmış bir testten elde edilmiş ölçümlerin bir özelliğidir. Yani güvenirlik, test sonuçlarının bir özelliğidir (Livingston, 1988).
Güvenilirlik, psikolojik testlerde önemli bir husustur çünkü geçerlilik için bir ön koşuldur veya bir testin ölçmesi gereken şeyi ne ölçüde ölçtüğüdür. Eğer bir test güvenilir değilse, geçerli de olamaz.
Ölçüt geçerliği, ölçüt kabul edilebilen bir testle, aynı değişkeni ölçmek için hazırlanmış başka bir testten alınan puanlar arasındaki korelasyon katsayısının hesaplanmasıyla elde edilir.
Ölçme aracında (testte) yer alan maddelerin sayısı arttıkça güvenilirlik de artar. Test uygulama yönergesi ve maddelerin ifadesi: Açık ve anlaşılır olmayan maddelere verilen cevaplar ölçmeye hata karışmasına neden olacaktır. Bu tür maddelere bireylerin farklı zamanlarda farklı cevaplar verecekleri dikkate alınmalıdır.
GEÇERLİLİK ÇEŞİTLERİ
Geçerlilik açısından içerik geçerliliği (Content vali- dity), tahmin ettirici geçerlilik (Predictive validity), yapı geçerliliği (Construct validity), eş zamanlı ge- çerlilik (Concurrent validity) ve Görünüm geçerlili- ğinden (Face validity) bahsedilebilir.
Güvenilirlik sonuçların tutarlılığını ve istikrarını sağlamak için önemliyken, geçerlilik bir ölçüm aracından elde edilen sonuçların anlamlı ve araştırma sorusuyla ilgili olmasını sağlamak için çok önemlidir. Bir ölçümün zaman içinde ve farklı örneklemler arasında tutarlı bir şekilde aynı sonuçları üretme derecesi.
Doğru-Yanlış Testleri Nedir? Cevapların doğru ya da yanlış olarak verildiği sınav türüdür. Soru cümlelerinden oluşmayan, önerme şeklinde doğruluğu ya da yanlışlığı net olan ifadelerdir. puanlama objektif ve kolaydır.
Nicel araştırmalarda geçerlilik ölçütü nitel araştırmalarda inandırıcılık ve aktarılabilirlik olarak ifade edilmektedir. Araştırmalarda geçerlilik ölçütü bir analizin sonuçlarının kabul edilebilirliğini güvenilirlik ise araştırma prosedürünün bir fenomeni birkaç denemede aynı şekilde açıklama tutarlılığıdır.
değeri olabileceği gibi, ölçekteki tüm maddelere ait ortalama bir ? değeri de hesaplanabilir. Katsayının 0.7 ve üstü bulunması durumunda ölçeğin güvenirliği iyi olarak kabul edilir.
Birinci uygulama ile ikinci uygulama puanları arasıdaki ilişki/korelasyon hesaplanır. Korelasyon katsayısı (Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon Katsayısı “r”) -1.00 ile +1.00 arasında bir değerdir. Güvenirlik için katsayının +1.00'a yaklaşması gerekir.
Uygunluk geçerliliği bir ölçme aracından edilen puanların, o ölçme aracıyla aynı anda veya ölçme aracının uygulanmasından kısa bir süre sonra bir ölçütten elde edilmiş puanlarla olan korelasyonudur.
Bir testin geçerli olabilmesi için iki temel öğe gereklidir. Bunlar; uygunluk (İlgililik) ve güvenirliktir.
Geçerlik, bir ölçme aracının ölçmek istediği özelliği araya başka özellikler katmadan, farklı özelliklerle karıştırmadan ölçebilme derecesidir. Yani, sadece amaçladığı ölçmeyi gerçekleştirebilme derecesidir.
Güvenilirlik, geçerlik için bir ön koşuldur. Bir ölçme aracının güvenilir olması her zaman geçerli olduğu anlamına gelmez. Geçerlilik, güvenirliği kapsayan bir kavramdır. Geçerlilik ise ölçmek istenen, amaçlanan şeyin gerçekten ölçülüp ölçülmediği ile ilgilidir yani kesinlik (accuracy) ölçüsüdür.
Bir testin geçerliğinden çok belirli bir grup ve belirli bir amaç için geçerliği söz konusudur (Köse, 2012). Geçerlik katsayısı -1 ile +1 arasında değişir.
Bir ölçeğin kullanış amacına uygunluğunun derecesini geçerlilik belirler. Ayrıca, bir ölçme aracı ölçmek istediği özelliği tutarlı olarak ölçebilmelidir. Ölçeme işlemi aynı şartlar altında aynı ölçekle tekrarlandığında aynı sonuçları verebilmelidir. Bu özelliği güvenirlik olarak adlandırılır (Ergin, 1995).
Test Tekrar Test Yöntemi aynı testin aynı bireylere aynı koşullar altında fakat farklı zamanlarda uygulanmasını içerir. Akabinde iki uygulama arasındaki korelasyon incelenir.
2.) Ölçüt Geçerliliği (Yordama ve Uygunluk)
Mevcut bir ölçüm ile geçmişte ya da eş zamanlı performansı karşılaştırmaktır.
Öl- çeğin güvenirliği bir ölçek bir kez uygulanarak, bir ölçek iki kez uygulanarak veya iki eşdeğer ölçek bir kez uygulanarak incelenebilir. Bir ölçeğin bir kez uygulanması durumunda iç tutarlılık güvenirliliği incelenir. Güvenirlik katsayısı sayısal olarak 0 ile 1 arasında değişmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri