1. Güvenirlik: Ölçmek istenilen özelliği her zaman aynı şekilde ölçebilmeli, kararlı ve tutarlı olmalıdır. 2. Geçerlik: İyi bir ölçme aracı veya ölçme yöntemi ölçmeyi amaçladığımız özelliği ölçebilecek, bizim amacımıza hizmet edebilecek bir özellik taşımalıdır.
Ölçülmek istenen şeyin ne derece doğru bir şekilde ölçüldüğü geçerlik kavramıyla ifade edilir. İkinci özellik ise, farklı durumlar da dâhil olmak üzere her kullanıldığında benzer sonuçları verebilmesi gerekir, bu da güvenirlik kavramıyla ifade edilir.
Bu videoda, nitel araştırmalar için geçerlik ve güvenirlik kısmının nasıl yazılacağı tartışılmıştır. Geçerlik ve güvenirlik kısmının dört başlık altında (iç geçerlik, dış geçerlik, iç güvenirlik, dış güvenirlik) olması gerektiği vurgulanmıştır.
Araştırmalarda geçerlilik ölçütü bir analizin sonuçlarının kabul edilebilirliğini güvenilirlik ise araştırma prosedürünün bir fenomeni birkaç denemede aynı şekilde açıklama tutarlılığıdır. Geçerlilik, bir konuyla ilgili kullanılan ölçme ve/veya değerlendirme aracının araştırılan konuyu ölçme yeteneğidir.
Geçerlik, belirli bir evrene veya örnekleme uygulanan bir test ya da ölçme aracından elde edilen ölçümlerin kullanımlarının ve önerilen yorumlarının uygunluğunun ve yeterliğinin, kuram ve kanıt ile desteklenme derecesidir.
İlgili 22 soru bulundu
Güvenirlik: Ölçmek istenilen özelliği her zaman aynı şekilde ölçebilmeli, kararlı ve tutarlı olmalıdır. 2. Geçerlik: İyi bir ölçme aracı veya ölçme yöntemi ölçmeyi amaçladığımız özelliği ölçebilecek, bizim amacımıza hizmet edebilecek bir özellik taşımalıdır.
Daha formal bir tanım yapacak olursak; Geçerlik, ölçme aracının ölçmeye çalıştığı amaca uygun ölçümler vermesi ve bu ölçümlere araştırılan değişkenlerin dışında başka değişkenleri karıştırmaması olarak tanımlanır (Ebel, 1972, Turgut, 1995).
1. Güvenirlik: Ölçmek istenilen özelliği her zaman aynı şekilde ölçebilmeli, kararlı ve tutarlı olmalıdır. 2. Geçerlik: İyi bir ölçme aracı veya ölçme yöntemi ölçmeyi amaçladığımız özelliği ölçebilecek, bizim amacımıza hizmet edebilecek bir özellik taşımalıdır.
Geçerlik (Validity)
ölçme sonuçlarının, ölçme amacına uygun olarak ölçülen özellik hakkında çıkarım yapmaya elverişli olma durumunu ifade etmektedir.
Etnografik Araştırmada Geçerlik ve Güvenirlik Nasıl Sağlanır
Bu bağlamda yürütülen bir araştırmanın örneklemindeki kişilerin sözel ifadeleri gözlem ve doküman yöntemleri kullanılarak doğrulanmalı, içerik geçerliği ve tutarlılığı çoklu veri toplama teknikleri ile elde edilen verilerle karşılaştırılmalıdır.
Güvenilirlik sonuçların tutarlılığını ve istikrarını sağlamak için önemliyken, geçerlilik bir ölçüm aracından elde edilen sonuçların anlamlı ve araştırma sorusuyla ilgili olmasını sağlamak için çok önemlidir. Bir ölçümün zaman içinde ve farklı örneklemler arasında tutarlı bir şekilde aynı sonuçları üretme derecesi.
Nitel çalışmalarda geçerlik iç ve dış geçerlik başlıkları altında incelenir. İç geçerliği sağlamak amacıyla uzun süreli etkileşim, uzman kontrolü, katılımcı teyidi, doğrudan alıntı ve çeşitleme yapılmalıdır. Dış geçerliği sağlamak için ise ayrıntılı betimleme yapılmalı ve çalışma grubu açıklanmalıdır.
Ölçüt geçerliği, ölçüt kabul edilebilen bir testle, aynı değişkeni ölçmek için hazırlanmış başka bir testten alınan puanlar arasındaki korelasyon katsayısının hesaplanmasıyla elde edilir.
nitel araştırmada geçerliği oluşturmayı sağlayan önemli özelliklerdir. Güvenirlik araştırma sonuçlarının tekrar edilebilirliği ile ilgilidir. Bunun anlamı eğer çalışma ikinci kez yürütülmüş olsa aynı sonuçları verir mi? Eğitim araştırmalarında güvenirlik önemli bir problemdir.
Geçerlilik bir ölçme aracının amaca hizmet etme derecesidir. Güvenirlik , geçerliliğin ön koşuludur.
Güvenirlik→ Tekrarlanabilirlik Farklı araştırmacılar aynı yöntemleri kullanarak araştırmayı tekrar edebiliyor ve benzer sonuçlar elde edebiliyorsa veriler güvenilirdir. elde edilmis ölçümlere (veya sonuçlara) isaret eder. Güvenirlik testin kendisinin değil, eldeki veriler veya ölçümlerin bir özelliğidir.
Güvenirliğin genel tanımı, belirli bir zaman aralığında belirlenmiş durumlarda bir bileşenin istenen fonksiyonu yerine getirme ihtimalidir.
Bir ölçme aracı güvenilir olsa bile geçerli olmayabilir ancak geçerli olması için güvenilir olması ön koşuldur. Güvenirlik sadece tesadüfî hatalardan etkilenir. Geçerlik sabit ve sistematik hatadan doğrudan etkilenirken tesadüfî hatadan dolaylı olarak etkilenir. Çünkü güvenirlik düştükçe geçerlik sınırlanır.
Bilim, Bilim Felsefesi, Bilimsel Araştırma ve Paradigmaları, Pozitivist Paradigma, Postpozitivist Paradigma. Nitel araştırmada geçerlik, araştırmacının araştırdığı olguyu, olduğu biçimiyle ve olabildiğince yansız gözlemesi anlamına gelmektedir (Kirk ve Miller, 1986).
1-Güvenirlik: rx: (0 - 1) arasında olmalı. Ölçme aracından sınav elde edilen sonuçların değişkenlik göstermemesidir. Ölçme aracının tesadüfi hatalarından arındırılma derecesidir.
değeri de hesaplanabilir. Katsayının 0.7 ve üstü bulunması durumunda ölçeğin güvenirliği iyi olarak kabul edilir.
Bir ölçme aracının ölçmeyi amaçladığını ne dereceye kadar ölçebildiği. Geçerlik, genellikle, bir dizi ölçmenin bir ölçüt ile ilişkisini tems il eden bir korelasyon katsayısı ile gösterilir. Geçerlilik, bir testin veya ölçümün ölçtüğünü iddia ettiği şeyi gerçekten ölçme derecesini ifade eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri