kimlik kartınız ile de seyahat edebilirsiniz. Çocuk yolcularında fotoğraflı yeni tip T.C. kimlik kartının olması gerekmektedir. Geçici kimlik belgesi kullanılamaz.
İç hat seferlerinde üzerinde Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası bulunan ehliyetinizi kimlik belgesi yerine kullanabilirsiniz. Dış hat seferlerinde ise sadece nüfus cüzdanınızı ya da pasaportunuzu kimlik belgesi olarak kullanabilirsiniz.
Tüm devlet dairelerinde, hastanelerde, vergi dairelerinde, belediyelerde, noterlerde, okullarda, Sosyal Sigortalar Kurumu'nda, İŞKUR'da geçici kimlik belgesi, kimlik kartı yerine geçer. Sınavlara girerken, yurt dışı seyahatlerinde, uçağa binerken gibi birçok durumda geçici kimlik belgesi geçerliliğini korur.
Ancak sadece vize muafiyeti olan ve kimlik kartı ile seyahat edilebilen ülkelerde geçici kimlik belgesi geçerli olur. 30 Haziran 2021 tarihinde açıklanan yeni kurala göre yurt dışına çıkmak için kişinin fotoğraflı ve güncel kimlik kartına sahip olması gerekliliği vardır.
Geçici kimlik belgesi, T.C. Kimlik Kartını almak için başvuru yapacağınız İlçe Nüfus Müdürlüğünden alınır. Her nüfus müdürlüğü tarafından verilmemektedir. Eğer geçici kimlik belgesine ihtiyacınız olduğunu (kayıp, çalıntı, tahrip olmuş nüfus cüzdanı) belirtmez iseniz geçici kimlik belgesi alamayabilirsiniz.
İlgili 43 soru bulundu
Böyle bir durum söz konusu olduğunda nüfus müdürlüğünden başvuru esnasına geçici kimlik belgesi talep edilmiş olmalıdır. Alınan geçici kimlik belgesi ile yurt içi uçuşlarında seyahat etmek mümkün olur.
Açıklamada, yeni kimlik başvurusuna gerek kalmadan, e-devlet üzerinden geçici kimlik belgelerinin alınabileceği bildirildi.
Seyahat sırasında ehliyetimi kimlik belgesi olarak kullanabilir miyim? İç hat seferlerinde üzerinde Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası bulunan ehliyetinizi kimlik belgesi yerine kullanabilirsiniz. Dış hat seferlerinde ise sadece nüfus cüzdanınızı ya da pasaportunuzu kimlik belgesi olarak kullanabilirsiniz.
Yeni Kimlik Kartınız, kısa süre içinde (2-3 gün içinde) teslim için bildirdiğiniz adrese PTT Kargo aracılığıyla ulaştırılacaktır. Bu sürede, başvurduğunuz ilçe Nüfus Müdürlüğünce düzenlenen geçici kimlik belgesini kullanabilirsiniz.
Pasaport , Uçak mürettebatı belgesi, Demiryolu personeli kimlik belgesi, Gemici adamı cüzdanı, Nato kimlik belgesidir.
Başvuru işlemi sırasında hemen alınabilen geçici kimlik belgesinin süresi iki haftadır. İki haftadan daha kısa bir süre içinde kimlik kartı sahibine ulaşabilir. Teslim alınan kimlik kartının ardından geçici kimlik belgesi kullanım dışı kalır.
Barkodlu Geçici Kimlik Belgesi Üç Ay Kimlik Kartı Alınıncaya Kadar Geçerli. e-Devlet'ten alınan barkodlu geçici kimlik belgesi üç ay yeni kimlik kartı alınıncaya kadar geçerli.
Depremden etkilenen illerimizde yerleşim yeri ya da diğer adres kaydı olan afetzede vatandaşlarımız, kendisi, veli ya da vasisi olduklarının geçici kimlik belgesini e-Devlet'ten barkodlu alabiliyor. E-Devletten alınan barkodlu geçici kimlik belgesi üç ay yeni kimlik kartı alınıncaya kadar geçerli.
Evet. Yolcularımız yanlarında nüfus cüzdanı, ehliyet veya pasaport bulundurmalıdırlar.
En az 30 dakika öncesinde biniş kapısında bulunmak gerekmektedir. - Havalimanı personeli taşıma talimatlarına uygun olunduğuna emin olmak için bagaj kontrolü yapmaktadır. - Uçağa binerken biniş kartı ve kimlik hazır bulundurulmalıdır. - Personel kimlik ve biniş kartı kontrol ettikten sonra uçağa binilebilir.
Kimlik kartı çıkarmak isteyen vatandaşlar, öncelikle Alo 199 Çağrı merkezini kullanarak veyahut https://randevu.nvi.gov.tr adresi üzerinden istedikleri gün ve saat için randevu alabilirler. Randevu almadan, doğrudan ilgili İlçe Nüfus Müdürlüğü'ne giderek de kimlik kartı çıkarmak için başvuruda bulunmak mümkün.
Yeni kimlik kartı Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının başvuru işlemlerini tamamlamasından sonra belirttiği adrese PTT kargo tarafından teslim edilir. Yaklaşık teslim süresi 7 ile 10 gün arasındadır.
Nüfus cüzdanı, kimlik kartı, uluslararası aile cüzdanı, sürücü belgesi, pasaport, kurumların kendi mevzuatlarında kimlik yerine geçen belge, geçici kimlik belgesi gibi geçerli fotoğraflı resmi bir belge ve son altı ay içerisinde çekilmiş bir adet biyometrik fotoğraf ile yapılmaktadır.
✈️ Yurt içi uçuşlarda uçağa binebilmeniz için; nüfus cüzdanı, evlilik cüzdanı veya ehliyet gibi bir kimlik belgesi bulundurmanız gerekiyor. Bu kimliklerden biri üzerinizde yoksa; Üzerinde TC kimlik numaranızın yazılı olduğu ve fotoğrafınızın olduğu herhangi bir resmi kimlik kartı da geçerli oluyor.
Uçak biniş kartları mobil olarak alınabiliyor. Check-in işleminizi online olarak yaptıktan sonra mobil biniş kartınızı kolayca oluşturabilirsiniz. Mail adresinize gönderebileceğiniz mobil biniş kartınızı telefonunuza indirerek görevlilere gösterebilirsiniz.
Depremden etkilenen illerde yerleşim yeri ya da diğer adres kaydı olan afetzedeler, kendilerinin yanı sıra veli ya da vasisi olduklarının geçici kimlik belgesini de e-devlet'ten barkodlu olarak temin edebilecek. Barkodlu geçici kimlik belgesi, üç ay, yeni kimlik kartı alınıncaya kadar geçerli olacak.
Bu geçici kimlik belgesi yeni kimlik kartı yerine geçiyor. Tüm kamu kurum ve kuruluşlarında, Devlet dairelerinde, SGK'da, İş-Kur'da, Vergi Dairelerinde, Belediyelerde, Bankalarda, Noterlerde, Hastanelerde yani tüm resmi başvuru ve işlemlerde normal nüfus cüzdanı gibi kullanılabiliyor.
Geçici kimlik adından da anlaşılacağı gibi daimi süre ile kullanamayacağınız, herhangi bir sebepten dolayı kimlik kartı çıkartmak için başvuruda bulunduğunuz zaman, başvuruda bulunan kişiye verilerek kimliğinin yerine kullanabileceği bir belgedir.
Bulunduğunuz ilin Yabancılar Şube Müdürlüğüne veya varsa İlçenin Yabancılar Büro Amirliğine bizzat müracaat etmeniz gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri