Gerçek usulde vergilendirilen ticari kazanç sahipleri, serbest meslek erbabı ve kurumlar vergisi mükellefleri cari vergilendirme döneminin gelir ve kurumlar vergisine mahsup edilmek üzere geçici vergi ödemek zorundadırlar.
Zirai kazanç sahipleri ile ücret, menkul ve gayrimenkul sermaye iradı, diğer kazanç ve irat elde eden gelir vergisi mükelleflerinin geçici vergi ödeme yükümlülüğü bulunmamaktadır.
Geçici vergi, diğer adı ile peşin vergi olan , gerçek usulde vergi veren serbest meslek erbabı, ticari kazanç sahipleri ve kurumsal vergi mükellefler tarafından ödenen bir vergi türüdür. Üçer aylık kazanç üzerinden hesaplanır ve ödenir.
Vergi mükellefi, kendisine vergi borcu yüklenebilen gerçek veya tüzel kişidir. Vergi mükellefi, devlete vergi ödemekle yükümlü olan bir şahıs veya ticari kuruluş olabilir. Ülkemizde her gerçek ve tüzel kişiye (yani şirkete) bir vergi numarası verilir.
Geçici Vergi Nasıl Hesaplanır? Gelir vergisi mükellefi olanlar için geçici vergi cari dönemin 3 aylık kazancının %15 oranıyla çarpılması ile hesaplanır. Kurumlar vergisi mükellefleri için ise cari dönemin 3 aylık kazancı %20 ile çarpılır ve geçici vergi hesaplanır.
İlgili 24 soru bulundu
Kimler Geçici Vergi Öder? Geçici Vergi kazancınız üzerinden ödeyeceğiniz verginin sizden üçer aylık dönemlerde parça parça tahsil edilmesidir.
Geçici Vergi Belirlenen Dönemlerde Ödenmezse Ne Olur? 3'er aylık kazançlar halinde ödenmemesi durumunda yıllık beyanname üzerinden hesaplanan vergiden kişi ve kurumlar vergi tutarından terkin edilir. Terkin edilen geçici vergi tutarına gecikme zammı uygulanır.
Gerçek usulde vergilendirilen ticari kazanç sahipleri, serbest meslek erbabı ve kurumlar vergisi mükellefleri cari vergilendirme döneminin gelir ve kurumlar vergisine mahsup edilmek üzere geçici vergi ödemek zorundadırlar.
Mükellefiyet Türleri
Gelir Vergisi Kanunu, gelir vergisi mükelleflerini Türkiye içinde ve dışında elde ettikleri gelirlerin tamamı üzerinden vergilendirilecek, tam mükellefler, ile; sadece Türkiye'de elde ettikleri kazançlar üzerinden vergilendirilecek, dar mükellefler, olmak üzere ikiye ayırmıştır.
Söz konusu vergi türlerinde eylülde tespit edilen faal mükellef sayısı geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 7 artışla 12 milyon 736 bin 275'e yükseldi. Mükellef sayısı Eylül 2020'de 11 milyon 904 bin 611 olarak kayıtlara geçmişti.
Geçici vergi, gerçek usulde vergilendirilen ticari kazanç sahipleri ile serbest meslek erbabı ve kurumlar vergisi mükelleflerinin cari vergilendirme döneminin gelir ve kurumlar vergisine mahsuben üçer aylık kazançları üzerinden hesaplanarak ödenen bir peşin vergi uygulamasıdır.
2. Dar Mükellef Kurumlarda: Türkiye'de ticari faaliyette bulunan dar mükellefıyete tabi kurumlar, bu faaliyetlerinden elde ettikleri kazançları dolayısıyla geçici vergi ödeyeceklerdir.
4. Dönem (26.10.2021 tarihli ve 31639 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 7338 sayılı Kanunla 4. geçici vergilendirme dönemi, 2022 yılı vergilendirme dönemine ilişkin verilecek beyannamelerden itibaren uygulanmak üzere kaldırıldı.)
Genç Girişimci kazanç istinasından faydalanma şartlarını taşıyanlar faaliyete başlanılan takvim yılından itibaren üç vergilendirme dönemi boyunca elde ettikleri bu kazançlarının 75.000 Türk lirasına kadar olan kısmı, gelir vergisinden müstesnadır.
Kurumlar vergisi mükellefleri için geçici vergi oranı safi kurum kazancı üzerinden %20 olarak uygulanır.
“Vergi levhası sorgulama” ekranına gidin. Dilediğiniz mükellefin vergi kimlik numarası veya TC kimlik numarasını girin. Çıkan ekranda sorgulama yapacağınız kurum veya mükellefin vergi kimlik numarasını doğrulayabilir, faal mükellef olup olmadığını görebilir, unvanını kontrol edebilirsiniz.
Tam mükellef, tüm vergi türlerine vergi yükümlülüğü olan kişi veya kurumlar için kullanılan bir terimdir. Örneğin, bir şirket, gelir vergisi, kurumlar vergisi, KDV gibi tüm vergi türlerinden sorumlu olabilir.
Basit Usule Tabi Olmanın Şartları
Kişinin kendi iş yerinde çalışmış ve bulunmuş olması, Ticari, zirai ve ya mesleki faaliyetleri sebebiyle gerçek usulde gelir vergisine tabi olmaması gerekir. Kira bedelinin kiralanmış olması halinde ise yıllık kira bedelinin toplamının 2019 yılı için 9.000 tl'yi aşmaması gerekir.
Şahıs şirketleri aşağıdaki vergileri ödemekle yükümlüdür: Damga vergisi. Katma Değer Vergisi (KDV) Geçici Vergi.
Kurumlar ve gelir vergisi olarak, üç aylık periyotlar halinde ve kazançlar üzerinden hesaplanan geçici vergi, sene sonunu beklemeden, peşin olarak tahsil ediliyor. Bu yönüyle de yıllık olarak ödenen diğer vergi çeşitlerinden ayrılıyor.
Geçici Vergi Beyannamesi(*)
3 Aylık dönemi izleyen 2. ayın 17. günü akşamına kadar verilir. Beyanname verilen ayın 17. günü akşamına kadar ödenir.
Mükellefler geçici vergiyi, üçer aylık dönemler halinde yılda 4 defa beyanname vermek suretiyle beyan etmekte olup; son dönem geçici vergi beyannamesinin 17 Şubat'a kadar verilmesi gerekir. Torba Kanun ile yapılan değişiklik uyarınca dördüncü dönem geçici vergi beyannamesi kaldırılmıştır.
Ödenmiş olmak kaydıyla yıllık beyannamede gösterilen geçici verginin hesaplanan kurumlar vergisinden mahsubu sonrası arta kalan kısım, mükellefin talebi halinde kendisinin diğer vergi borçlarına mahsuben yada nakden iade edilebilmektedir.
Kurum geçici vergi ödemeleri vergi daireleri veznelerinden, mal müdürlüğü veznelerinden, e devletten, gelir idaresi sistemi üzerinden, PTT veznelerinden ve anlaşmalı bankaların veznelerinden, ayrıca internet bankacılığı aracılığıyla da ödenmesi yapılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri