Kur'anı okuyan kişiye ---> قارئ ----> kari denir. Kur'anı okuyan kişilere ---> قراء ---> kurra denir.
Hatim, Kur'an'a bakarak veya ezberden baştan sona okunmasıdır. Anlamını bilmese bile İslam dünyasında Kuran'ı küçük yaşta ezberlemek bir peygamber tavsiyesidir. Kur'an'ı ezberleyen kişiye hafız denir.
Kuran okumalarının ardından Sadakallahülazim denilmektedir. Peki, Sadakallahülazim ne demektir? Sadakallahülazim'in Türkçe anlamı nedir? Sadakallahülazim Arapça olarak nasıl yazılır?
Kuranı Kerim'i baştan sona okuyup bitirmek en makbul ibadetlerden sayılmıştır. Hz. Peygamber, Kur'an okuyup onunla amel edenlerin gıpta edilecek kimseler olduğunu, okunan Kur'an'ın her harfine karşılık on sevap verileceğini, okuyanlar için Kur'an'ın dünyada huzur kaynağı, âhirette de şefaatçi olacağını bildirmiştir.
Selam! Cevabımız: Kur'an-ı Kerim'i baştan sona okuyan kişilere Hatim denir. Kur'an-ı Kerim'i baştan sona ezberleyene ise Hafız denir.
İlgili 32 soru bulundu
Hatm ve hıtâm sözlükte “örtmek, mühürlemek, bir şeyi tamamlayıp sonuna ulaşmak” gibi mânalara gelir. Kur'ân-ı Kerîm'i başından sonuna kadar yüzünden veya ezbere okuyarak bitirmeye, ayrıca Ṣaḥîḥ-i Buḫârî başta olmak üzere tanınmış hadis kitaplarını okuyup sona erdirmeye hatim (hatim indirmek, hatmetmek) denilmiştir.
Hatime başlarken niyet etmek uygundur. Bu niyetin şekli ve nasıl yapılacağı ile ilgili dini kaynaklarda herhangi bir bilgi yoktur. Fakat "niyet ettim Allah rızası için Kuran'ı hatmetmeye" gibi bir niyetle Kuran hatmine başlanabilir. Niyetten sonra hatim öncesi dua etmeyi de düşünebilirsiniz.
Hatim duasının Türkçe okunuşu şu şekilde olmaktadır: "Sadekallâhü'l-'azîm ve belleğa Rasûlühü'l-Kerîm. Ve nahnü 'alâ zâlike mineş-şâhidîn. Rabbenâ âmennâ bimâ enzelte vet-teba'ner-Rasûle fektübnâ meaş-şâhidîn” ya da kısa bir şekilde “Sübhâne Rabbiyel-'aliyyil-â'lel-vehhâb." şeklinde okunmaktadır.
Değerli kardeşimiz, Kur'an-ı Kerim okunduktan sonra, "Subhane Rabbike Rabbil izzeti amma yesifun ve salamun alel murselin vel hamdu lillahi Rabbil alemin." duası okunur.
Hatim yapabilmek için Kur'an-ı Kerim'in baştan sona kadar okunması yeterli olmaktadır. Allah katında yapılmış en makbul olan ibadetlerden bir tanesi hatim şeklinde bilinir. Hatmi isteyen kişiler tek başlarına isteyenler de cüzleri ayırarak da birden çok kişi vasıtası ile gerçekleştirebilirler.
İşte, Diyanet'in bu konuda verdiği o detaylar; "Tövbe edecek kimsenin iki rekât namaz kıldıktan sonra Allah'a hamd, Resûlüne (s.a.s.) salât ve selam getirdikten sonra tövbe ve istiğfar etmesi, akabinde de salavat ve hamd ile bitirmesi tövbenin adabındandır.
Ancak yapılan hatmin hediye edilmesinde ise bir kişi kısıtlaması bulunmamaktadır. İstediğiniz kadar kişiye yaptığınız hatmi hediye edebilirsiniz. Hatim okunup bitirildikten sonra kişinin ellerini açarak dua etmesi gerekmektedir.
Terim olarak ise Kur'ân-ı Kerim'i, Fatiha suresinden Nâs suresine kadar tamamını yüzünden veya ezbere okuyarak bitirmeye "hatim" denir.
Bunu yapmak için öncelikle hatim duası yapılmalı ve duadan sonra bağışlamak istenilen kişilere özellikle ölmüşlere hazreti peygamberin ruhu şeriflerinden başlanarak bağışlanmalıdır.
Bu doğrultuda hatim, Kur'ân'ın mealinden okunması değil, Kur'ân'ın tamamının, Arapça metni üzerinden Fatiha suresinden başlanarak Nas suresine kadar okunmasıdır. Dolayısıyla Kur'ân-ı Kerîm'in meal ve tefsirlerinin okunması suretiyle hatim yapılmış olmaz.
Sual: Kur'an-ı kerimi hatmettim. Evde okumam için örnek bir hatim duası bildirir misiniz? Hatimden sonra, okunması şart olan belli dua yoktur. Herkes ihtiyacına göre dua eder.
Dualardan sonra “âmin” deme uygulaması sünnetle sabittir. Hz. Peygamber (s.a.s.), “İmam 'âmin' dediği vakit siz de 'âmin' deyiniz. Zira kimin 'âmin' demesi meleklerin 'âmin' demesine denk gelirse, o kişinin geçmiş günahları affolunur.” (Buhârî, Ezân, 111-113 [780-782]; Müslim, Salât, 72 [410]) buyurmuştur.
Hatim duası, Kur'an-ı Kerim hatim edildikten sonra iki farklı şekilde yapılabilir. Elbette hatim duasında bu farklılıkların önemi yoktur. Gereken Allah rızası için namaz kılıp, ardından hatim duası okuyarak yaparsınız. Gerekse de Kur'an-ı Kerim'İ aktardıktan sonra kıbleye doğrularak hatim duası yaparsınız.
Duadan sonra âmin denir ve eller yüze sürülür. Hadis-i şerifte, (Beş vakit farz namazdan sonra yapılan dua kabul olur) buyuruldu. Sual: Duadan sonra okunacak sure ve zikirler nelerdir? 11 kere İhlas-ı şerif, bir kere Kuleuzüler okunur ve 67 Estagfirullah denerek yetmişe tamamlanır.
En son Fatiha suresi ve Elif lam mim (Bakara'nın ilk sayfası) okunur ve arkasından hatim duası okunarak en sonunda yine Fatiha okunarak bitirilir.
İhlas suresinden sonra Felak suresi okunur ve ardından tekbir getirilir. Felak suresinden sonra Nas suresi okunur ve ardından tekbir getirilir. En son Fatiha suresi ve Bakara'nın ilk sayfası okunarak Hatim duası edilmeye başlanır. Hatim duası bittikten sonra tekrar Fatiha suresi okunur.
En hızlı şekliyle 2 hatim 12 saat sürerse, 2 rekatı da bölmek mümkün olmazsa, İmam-ı Azam bu iki rekati nasıl ve hangi vakte sığdırmıştır?
Yarım Kalan Hatime Devam Edilir Mi? Yarım kalan hatime devam edilmesinde dinen hiçbir sakınca yoktur. Kişiler istediği zaman yarım bıraktığı hatime devam etme imkânına sahiptir.
Hadislerden aktarılan bilgilere göre Hatim okuyan bir kişinin istediği dileği kabul edilir. Hatim indiren bir kişiye altmış bin tane melek de şahit olur. Büyük sevabı olduğu hadislerde ve ayetlerde belirtilmiştir. Hatim etmenin bir diğer fazileti ise cihad kavramıdır.
Bir de bir tanıdık kendi kabrine Kur'an okurdu (kendi ruhuna), öldükten sonra arkamdan okuyan olmazsa diye... Değerli kardeşimiz, Kendi kabrine Kur'an okumak diye bir ayrım yapmaya gerek yoktur. Zaten Kur'an'ı okuyan kendisi sevabı alan da kendisi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri