6183 sayılı Yasanın 51 nci maddesi uyarınca Gecikme zammı bir liradan az olamaz.
K'nun 51.maddesine göre kanuni oran % 4 olup Bakanlar Kurulu bu oranı aylık % 2.5 olarak belirlemiştir. * Amme alacaklarına tatbik edilecek gecikme zammı asgari 1.00 TL'den az olmamak üzere hesaplanır.
Vergi borçları için geçerli olan gecikme faizi oranı, 2022 yılında yapılan bir düzenlemeyle yeniden belirlenmiştir. Bu düzenleme, 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun'un 48. maddesinde belirtilir. Resmî Gazete'de yayımlanan tebliğe göre, daha önce %15 olan gecikme faizi %24'e çıkarılmıştır.
Maddenin verdiği yetkiye istinaden 21 Temmuz 2022 tarihli ve 31899 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 5801 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile gecikme zammı oranı, 21 Temmuz 2022 tarihinden itibaren aylık % 2,5 olarak belirlenmiştir.
Vaktinde tahakkuk edilmemiş olan vergi için gecikme faizi de oluşturulur. Vilayet hususi idarelerine ya da belediyelere ait harç, vergi, vergi cezası, ceza tahkik ve takipleri için ödenmesi gereken muhakeme masrafı ve para cezası gibi kamu borçları ve devlete ait borç türleri için gecikme zammı uygulanır.
İlgili 30 soru bulundu
Anılan Kanunun 51 inci maddesine göre amme alacağının ödeme müddeti içinde ödenmeyen kısmına vadenin bitim tarihinden itibaren her ay için ayrı ayrı % 4 oranında gecikme zammı tatbik olunur. Ay kesirlerine isabet eden gecikme zammı günlük olarak hesap edilir. Gecikme zammı birmilyon liradan az olamaz.
Günlük Esasa göre gecikme zammı:
(Aylık Gecikme zammı oranı / 30) X Gün sayısı X G.Zammı Uygulanacak Tutar şeklinde hesap edilir. Gecikme zammı her durumda 1 TL. dan az olamaz.
21 Temmuz 2022 tarihli Resmî Gazetede yayımlanan; Cumhurbaşkanı Kararıyla, gecikme zammı oranı aylık %2,5 olarak yeniden belirlenmiştir. Yasal düzenleme gereği, gecikme zammı oranının değişmesiyle birlikte, gecikme faizi oranı ve pişmanlık zammı oranı da %2,5 olmuştur.
Gecikme faizi hesaplama formülü: Gecikme faizi = Geciken anaparanın tutarı x Geciken gün sayısı (Gecikme faizi / 30)
Özet. 21 Temmuz 2022 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan; Cumhurbaşkanı Kararı ile gecikme zammı oranı aylık %2,5 olarak yeniden belirlenmiştir.
Buna göre, 1 Temmuz 2023'ten itibaren kanuni faiz oranı sözleşmeyle tespit edilmemişse yüzde 9, temerrüt faiz oranı sözleşmeyle belirlenmemişse yüzde 9, ticari işlerde yüzde 16,75 olarak uygulanacak. Tebliğ, 1 Temmuz'dan geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi.
1. Gecikme zammı 6183 Sayılı Kanunda yer alan bir düzenleme olup, vergi, harç gibi amme alacağının vadesinde ödenmemesi veya geç ödenmesi durumunda uygulanır. Gecikme faizi ise Vergi Usul Kanununda düzenlenmiş olup, verginin zamanında tahakkuk ettirilmemesinde hesaplanır.
Kredi kartı borcunun asgari ödeme tutarının altında ödeme yaptığında ise %3,11 oranında gecikme faizi kalan borcuna uygulanır. Kredi kartı gecikme faizi, genellikle aylık olarak hesaplanır ve önceki dönemde ödenmeyen bakiyenin üzerine uygulanır.
Türk Ticaret Kanununun 1530. maddesinin yedinci fıkrası uyarınca mal ve hizmet tedarikinde alacaklıya yapılan geç ödemelere ilişkin temerrüt faiz oranının sözleşmede öngörülmediği veya ilgili hükümlerin geçersiz olduğu hallerde uygulanacak faiz oranı 1.1.2023 tarihinden geçerli olmak üzere yıllık % 11,75 olarak ...
1. Bir ay 30 gün olarak dikkate alınacaktır. 2. Günlük gecikme zammı oranı (Geçerli Aylık Oran/30) formülüyle bulunacaktır.
Söz konusu kavramları birbirinden ayıran en önemli unsur verginin kesinleşme tarihidir. Noksan veya hiç tahakkuk edilmemiş alacaklar için gecikme faizi hesaplanır. Yani geç tahakkuk söz konusudur. Gecikme zammı ise tahakkuk edilmiş alacağın ödeme müddeti içerisinde ödenmemesi sebebiyle hesaplanır.
Kredi gecikme faiz oranı nedir? Kullanılan kredi faizinin %30'unun yeniden bu orana eklenmesi ile elde edilen orandır. Basit bir örnekle açıklamak gerekirse, oran aylık %1 olduğunda gecikme cezası aylık %1,30 olarak uygulanmaktadır.
Toplam borcun ödenmeyen kısmı için hesap kesim tarihinden son ödeme tarihine kadar alışveriş faizi, son ödeme tarihinden itibaren asgari tutarın ödenmeyen kısmı için gecikme faizi, kalan hesap bakiyesinin asgari tutarı aşan ödenmeyen kısmı için ise alışveriş faizi uygulanır.
Gecikme Zammı
Yani söz konusu amme alacaklarının vade tarihinde ödenmemeleri halinde ödeme yapılan tarih ile vade tarihi arasında kalan süre için hesaplanmaktadır. Ceza niteliğinde olan diğer kamu alacakları için hesaplanmamaktadır. 6183 sayılı kanunda gecikme zammı için belirlenen oran % 4'tür.
Ay kesirlerine isabet eden gecikme zammının günlük olarak hesaplanması gerektiğinden, vadesinde ödenmeyen amme alacaklarına vade tarihinden ödendiği tarihe kadar geçecek süre için uygulanacak gecikme zammı tam aylar için aylık esasa, ay kesirleri için ise günlük esasa göre hesaplanmaktadır.
Yukarıdaki kanun hükmünden de açıkça anlaşılacağı üzere, ödenen her türlü gecikme cezası değil sadece 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre ödenen cezalar ve gecikme zamları kanunen kabul edilmeyen gider niteliği taşımaktadır.
Mahsup işlemi yıllık beyannamenin verildiği tarih esas alınarak yerine getirilir. Mahsubu yapılacak vergi borçları için vade tarihinden, yıllık beyannamenin verildiği tarihe kadar gecikme zammı uygulanır. Dolayısıyla bu tarihten sonra söz konusu vergi borçları için gecikme zammı uygulanmaz.
Gecikme faizi, borcun vadesinde ödenmemesi sebebiyle belli bir parayı talep etme hakkına sahip bulunan alacaklıya, bu paradan belli bir süre yoksun kalması sebebiyle ödenen karşılıktır.
Gecikme Zammı Nasıl Hesaplanır? 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunu'nun 51. Maddesi'ne göre; devlete olan borcun vadenin bitim tarihinde ödenmemesi durumunda geçen her ay için ayrı ayrı %2 oranında gecikme zammı uygulanır.
Gecikme zammı Gecikme faizi ve her türlü cezalar gider olarak yazılmaz. KKEG olarak hesaplarda takip edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri