Lazer ameliyatları korneaya uygulandığı için bu tabakanın kalınlığının yeterli olması gerekir. Bunun yanında doğumsal ya da genetik olarak kornea hastalığı olanlara LASIK önerilmez. Gebelerde ve emziren kadınlara excimer lazer uygulanmaz. Bunun yanında gözlük numaralarında son bir senede değişiklik olmaması gerekir.
Yanlış: Lazer tedavisi sadece miyop için yapılır. Astigmat ve hipermetrop gözlere lazer yapılmaz. Doğru: Lazer ameliyatı 1 ile 10 derece arası miyop, 1 ile 5 derece arası hipermetrop ve astigmat rahatsızlığı olan ve lazere uygun bulunan gözlere başarı ile uygulanabilir.
Lasik tedavisi 18 yaşından önce yapılmaz. 40 yaşından sonraki göz bozukluklarında akıllı lens uygulaması daha çok yapıldığı için Lasik tedavisi tercih edilmez. Göz bozukluğunun ilerlemesi tam olarak durmamış olan hastalarda yapılmaz. Hastanın 18 yaş üzeri olması ve 6 aydır bozukluğunun ilerlememiş olması gerekir.
Genel olarak görme kusurlarının tedavisinde kullanılan göz çizdirme ameliyatı kanser, katarakt, şeker hastalığı ilişkili retinopati veya glokom gibi göz rahatsızlıklarında da başvurulabilen bir tedavi yöntemidir.
Göz Çizdirme Riskleri Nelerdir? En sık görülen hafif problemler; kamaşma, ışıklar etrafında haleler görme veya hafif tozlu görmedir. Daha nadir ve ciddi problemler; göz enfeksiyonu, kuru göz ve ameliyat sırasında flep oluşturulmasına bağlı sorunlar.
İlgili 26 soru bulundu
Dr. Kılıç, göze eximer lazer ameliyatının hiçbir zaman geçici veya birkaç yıl süreliğine hedeflenerek uygulanmadığına dikkat çekerek, “Hayat boyu kalıcı olarak lazer tedavisi uygulanır.
Gözde miyop, astigmat ve hipermetrop gibi kırma kusurlarının tedavisinde uygulanır. Lazer Göz Çizdirme Ameliyatı Ne Kadar Sürer? Lazer tedavisi her bir göz için yaklaşık 4-5 dakika kadar sürer, ağrı ve acı hissedilmez.
Lazer göz ameliyatı sonrası ne kadar sürede iyileşir? Bu ameliyattan sonra bir süre bulanık görmeniz çok normaldir. Görmenin tam olarak netleşmesi ise yavaş yavaş 1 ay içinde gerçekleşmektedir. İşlem sonrası yapılacak olan destekleyici tedavilerle görüş 3 ay içinde tam netleşmiş bir hale gelmektedir.
Intralase LASIK (iLASIK) lazer Femto-lasik olarak da adlandırılır. Günümüzde kırma kusurlarının lazerle tedavisinde en gelişmiş yöntemidir ve diğer tedavi yöntemlerine göre daha güvenlidir.
Korkmayın! Lazer göz ameliyatı canınızı hiç acıtmayacak! Lazer göz ameliyatı tamamen ağrısızdır.
Ameliyattan sonra gözler tekrar bozulur mu? Lazer olan bir kişinin gözünün tekrar bozulmasında yaşı, numarası, kornea kalınlığı ve şekli etkili olurken, bununla birlikte hangi göz bozukluğuna sahip olduğu (miyop, hipermetrop ya da astigmat) gibi faktörler etkili olur.
Normalde hepimizin bir miktar kırma kusuru var. Ama 0,50'ye kadar olanları fizyolojik kabul ediyoruz. Gözde -0,25-0,50 'nin üstündeki numaralar, gözlük ihtiyacı yaratıyor.
Özellikle 5-6 numara üzeri numarası olanlarda lazer tedavisi sonrası ortalama 5 yıl içinde bir miktar numara 1-1,5 numara geri gelebilir bu durum regresyon olarak adlandırılır . Geri gelen bu değerler miyop hastalarda yakın gözlük ihtiyacını gidermesi sebebiyle avantajlı bir hal alabilir .
Sjogren sendromu, romatoid artrit, lupus gibi romatizmal hastalıkları olanlar ve kuru göz sendromu olanlar lazer göz tedavisi için uygun aday değillerdir. Keratokonus, katarakt, glokom ile bazı retina ve göz siniri hastalıkları bulunanlar lazer ile gözlükten kurtulma tedavileri için uygun aday değillerdir.
Yasal Olarak Kör ve Az Gören Tanımı
Gerekli tüm düzeltmelerden sonra iyi gören gözündeki görme keskinliği 20/200 ya da daha az ve görme alanı 20 dereceden az olan kişilere “kör”, görme keskinliği 20/70 ile 20/200 arasında olan kişilere “az gören” denilmektedir.
Lazer ameliyatı ileride göreceğiniz herhangi biz göz tedavisine (katarakt ameliyatı dahil) engel ya da sebep değildir. Lazer 1 ile 10 derece arası miyop, 1 ile 7 derece arası hipermetrop ve astigmat rahatsızlığı olan ve lazere uygun bulunan gözlere uygulanabilir.
Doktorlar tarafından, ameliyat sonrası görme tahmini yapmanın en zor olduğu ameliyat vitrektomi ameliyatıdır.
Uygulama gözün anestezik damlalar ile uyuşturulması ile yapılır. Lasik sonrası 3-4 saat sulanma, batma, hassasiyet olmaktadır. Operasyon günü dinlenilmesi, gözlerin münkün olduğu kadar kapalı tutulması tavsiye edilir.Ertesi gün normal hayata dönülür. Tüm günlük aktiviteler yapılabilir.
Ancak, lazer göz ameliyatında gözünüzde yapılan değişiklikler kalıcı olduğu için hastalarımızın büyük çoğunluğu ikinci bir prosedüre ihtiyaç duymamaktadır.
Göz çizdirme ameliyatı sonrası görme kaybı yaşama ihtimali 5 milyonda 1 olarak bilinmektedir. Bunun yanında bu risk bir kontakt lens kullanımı ile birlikte görülebilen enfeksiyonlara bağlı görme kaybı gelişme riskinden çok daha azdır. Lazer göz ameliyatı sonrası enfeksiyon riski %0.02 olarak bilinmektedir.
Lazer ameliyatı yaklaşık 5-10 dakika gibi kısa bir sürede tamamlanmaktadır.
Tedaviden sonra bazı kişilerde, göz sulanması ve rahatsızlık oluyor. Lazer göz ameliyatının diğer yan etkileri ise “kuru göz”, yanma, tahriş, kaşıntı, gözde yabancı cisim hissidir. Ameliyat sonrası çift görme meydana gelebilir.
Hipermetropların yakın görmesi aynı akşam düzelmekle birlikte uzak görme önce miyoplaşma nedeniyle bozuk olabilir ilk 1-2 ay dalgalanmalar gösterdikten sonra normale döner.. -Birinci gün televizyon, bilgisayar ,telefon ve okuma yasaklanır. -1 ay dış ortamda ve özellikle güneşte güneş gözlüğü önerilir.
Miyopi çoğunlukla okul çağındaki çocuklarda başlar ve tipik olarak 20 yaşına kadar ilerler. Ancak özellikle başka göz rahatsızlıkları veya şeker hastalığı olanlarda da miyopi gelişebilir.
Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Bilgehan Sezgin Asena bilgilendiriyor: "Lazer ameliyatı 2. kez yapılabilmektedir ancak, günümüz teknolojisi ile lazer ameliyat sonrası gözde numara kalma oranı oldukça düşüktür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri