Gecikmiş ekolali, daha önce duyulmuş ifadelerin birkaç dakika, saat, gün, hafta, ay veya yıl geçmesinden sonra tekrarlanmasıdır. Tam ekolali, başkasının konuşmasındaki sözcüklerin eksiksiz ve kişinin tonlamasına uygun olarak taklit edilmesidir.
Çocuğun sevdiği/sevmediği yiyecekler, oyuncaklar, oyunlar ve gün içinde neler yaptığı öğrenilerek diyalog ve replikler hazırlanmalıdır. Çok hızlı ekolali yapan çocuklarda, yardımcı parmağI veya bir çubuk yardımı ile çocuğun ağzını kapatabilir. Böylelikle ekolali yapması engellenerek replik verilebilir.
Bütün çocuklarda bu görülür; bu da belli bir süre için istenilen bir durumdur. Bu yüzden gelişim döneminin bir parçası olan bu taklit döneminin yaklaşık 2.5-3 yaş civarı sona ermesi beklenir.
Kelimeleri tekrar etme yani Ekolali sıklıkla gözlenen bir çocukluk çağı otizm bulgusu. Bu durum Normal gelişim gösteren çocuklarda sıklıkla gözlenebildiği gibi hastalıklarla da ilişkili saptanabiliyor. Sinir dokusunun gelişim kusuru olan bazı hastalıklar Ekolali varsa akla gelmeli ve doğru şekilde adımlar atılmalı.
Çoğu durumda ekolali tedavisi, iletişim kurma, dil öğrenme veya dil pratiği yapma girişimidir. Ekolali, dil gelişiminin doğal bir parçasıdır. Tamamen önlemek her zaman iyi bir fikir değildir. Çocuklarda kalıcı ekolaliyi önlemek için, ebeveynler neler yapmalıdırlar.
İlgili 17 soru bulundu
Bütün çocuklar konuşma dilini öğrendiklerinde ekolali yaşarlar. Çoğu yaşlandıkça bağımsız düşünce geliştirir, ancak bazıları duyduklarını tekrar etmeye devam eder. İletişim güçlüğü çeken çocuklar yankılanan ifadelere çok daha uzun süre tutunurlar. Otizmli çocuklar ekolaliye özellikle duyarlı ve yatkındırlar.
Dil gelişimini henüz tamamlamamış yaşta olan çocuklar genellikle yalnızca sesleri ve cümleleri tekrar ederken, üç yaş ve üzerindeki çocuklarda ekolali, tekrar etme ve iletişimden kaçmayla birlikte kendisini gösterebiliyor.
Anında taklit becerileri, gözlemlenen bireyin yaptığı eylemin aynısının, gözlemlenen birey ile eş zamanlı yapılması olarak tanımlanırken; gecikmiş taklit becerileri, gözlemlenen eylemin model alınan kişiden kısa bir süre sonra tekrarlanması olarak tanımlanmaktadır.
Ekolali , çocuğun çevreden duyduğu kelimeleri anlık veya gecikmiş şekilde tekrar etmesidir. Genellikle OSB'den etkilenmiş çocuklarda sıklıkla karşılaşılan bir durumdur.
Ekolali başka birisi tarafından çıkarılan seslerin yinelenmesidir. Otizm, Tourette sendromu, afazi, Rubinstein-Taybi sendromu, gelişimsel bozukluk, şizofreni ve bazen de psikopatolojik diğer durumlarda ekolali gözlemlemlenir. İstenmeden yapıldığında tik olarak kabul edilir. Katatoni bulgularından biridir.
Özellikle otizmli çocuklarda ekolali sık görülür. Bazıları bunu sıkıntılı ve gergin olduklarında, bazıları ise her zaman yapar. Şiddetli amnezi ve kafa travması yaşayan yetişkinler de yeniden dil öğrenme sürecinde ekolali yapabilir.
Otizm yaşam boyu devam eden bir durumdur. Çoğu zaman böyle olmasına rağmen, birçok hastamızda iyiye gidiş görebilmekteyiz. Özel eğitimin erken başladığı, dil gelişiminin daha erken dönemde olduğu, zekanın korunduğu olgularda çok daha olumlu bir gidişten bahsedebiliriz.
Stereotipik hareketler (tekrarlayıcı, anlamsız motor hareketler) ilk 3 yaşta belli durumlarda görülmesi normal olabilen durumlar olmakla birlikte, Otizm Spektrum Bozukluğunda görülen stereotipik hareketler uygunsuz zamanlarda ortaya çıkması ve kaygı durumlarında artış göstermesiyle ayrılabilir.
Uyaran eksikliği bulunan çocuğa seslenildiğinde tepki verdiği görülür. Ancak otizmi bulunan çocuk sese tepki vermez. Uyaran eksikliği bulunan çocuklar sık sık öfke nöbeti ile karşı karşıya kalır. Otizmde ise hiçbir şekilde acıya karşı tepki mevcut değildir.
7. Konuşmayı başlatma ve sürdürmede sorun vardır. Sizi merak edip tanımak için soru sormazlar. Ancak ilgi alanına giren bir konuda bilgi edinmek için soru sorar. Sürdürmede de sorun şöyledir: 'Nasılsın' dersiniz, 'iyiyim' der ama 'siz nasılsınız' demez.
Atipik otizm, otizm spektrum bozukluğu veya Asperger sendromunun bazı özelliklerinin ortaya çıktığı, ancak bulguların hepsinin görülmediği otizmin bir alt türüdür. Genellikle erken yaşlarda ortaya çıkabildiği gibi ilerleyen yaşlarda da görülebilir.
Uyaran eksikliği, yaşına ve gelişim düzeyine uygun çevresel faktörlerin yeterli düzeyde çocuğa sunulmaması şeklinde tanımlanabilir. Özellikle ailenin çocuğuyla iletişimde bulunmaması, onunla sosyal hayatta ortak bir şeyler paylaşmaması, çocuğun yalnızlaşmasına ve içe çekilmesine neden olmaktadır.
Ceza verme gibi davranışlardan kaçınılmalıdır. Bu durum onların kaygılarını artırmakta onları daha da fazla etkilemektedir. Otizmli çocuğa ilgi gösterilmeli, sıcak ve anlayışlı davranışlar sergilenmelidir. Onlara sevgi ile yaklaşılmalıdır.
Otizm ile Gelişim Geriliği Arasındaki Farklar:
Otizm hayat boyu devam eder. Otizm doğuştan gelen bir yetersizliktir. Gelişim geriliği sonradan oluşabilir. Gelişim geriliği çevresel sebeplerden (çok fazla ekran kullanımı, uyaran ve ilgi eksikliği) kaynaklı olabilir.
Çünkü dil gelişiminde gerilikler, otizmin en önemli göstergelerinden olabilir. Peki her konuşmayan çocuk otizmli mi? Tabii ki hayır. Otizm, işitme, bilişsel gerilik ya da başka bir özel durumu olmadığı halde dil ve konuşma gecikmesi olan çocukların sayısı da bir hayli fazla.
Taklit, erken çocukluk döneminde çocukların gelişiminde önemli bir role sahiptir. Otizm spektrum bozukluğu (OSB) olan çocuklarda, taklit becerilerinde sınırlılıklar görülmekte ve bu sınırlılıklar otizm spektrum bozukluğu olan çocukları diğer gelişimsel geriliği olan çocuklardan ayırmaktadır.
Uyaran Eksikliği Nedir? Çocukların yaşına uygun yeterli gelişim düzeyini gösterememiş olması uyaran eksikliği olarak ifade edilir. Uyaran eksikliği olan çocuklar sosyal etkileşimde zorlanırlar ve içlerine kapanık olurlar. Tanıdıkları insanları mimiklerinden, kokularından veya seslerinden tanırlar.
Tanı, uzmanlar tarafından çocuğun gözlenmesi, gelişim testleri yapılması ve anne-babalara çocuğun gelişimi hakkında sorular sorulmasıyla konur. Otizmin tanısı 12 aylıktan itibaren konabilir. Erken yaşta tanı konması, bir an önce eğitimin başlaması açısından önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri