Geç Anne Sütü Sarılığı Doğumdan sonraki ilk haftada başlayıp ikinci haftaya kadar süren bir sarılık türüdür. “Uzamış sarılık” olarak da isimlendirilen bu tür ise erken sarılıktan sebebi nedeniyle farklı. Burada anne sütünün azlığı değil içeriği bebeğin sarılık olmasına neden oluyor.
Bebeklerin %20-30'unda sarılık 2 haftadan uzun sürer ve 12. haftaya yani 3. aya kadar uzayabilir. Genel olarak masum kabul edilir.
“Yenidoğan döneminde bebeklerde en sık karşılaşılan durumlardan birisi olan sarılık, genellikle kendiliğinden ve sorunsuz düzelen bir durumdur. Ancak sarılığa neden olan bilirubin adı verilen maddenin aşırı yükselmesi, beyinde kalıcı ve geri dönüşümü olmayan hasara yol açabilir.
Bebeklerde uzamış sarılık nedir? Zamanında doğan bebeklerde iki haftadan, erken doğan bebeklerde üç haftadan uzun süren sarılıklar uzamış sarılık olarak tanımlanır. Tüm yenidoğanların %2-15'ini ve anne sütü ile beslenen bebeklerin %40'ını etkiler.
İlgili 44 soru bulundu
Aralıklarla bebeğin kanı alınarak bilirubin düzeyinin güvenli sınıra düşüp düşmediği kontrol edilir. Işık tedavisi sonlandırıldıktan bir iki gün sonra bilirubin seviyesi genellikle tekrar yükselir.
Fizyolojik (Normal) Sarılık: Yeni doğmuş çoğu bebekte karaciğerin henüz tam olarak olgunlaşmamış olmasına bağlı olarak gelişen en yaygın sarılık türüdür. Doğumun ardından 2-3 gün içerisinde başlayarak en geç 1-2 hafta içerisinde kendiliğinden düzelir.
Bebeklerin büyük çoğunluğunda ortaya çıkan yeni doğan sarılığı, her ne kadar masum olarak bilinse de ihmal edildiği takdirde ciddi hastalıklara yol açabiliyor. 14 günde geçmeyen sarılık, bebeğin beyninde hasara neden olabiliyor ya da karaciğer yetmezliği gibi önemli bir sağlık sorununa davetiye çıkarabiliyor.
Fizyolojik sarılık doğumdan sonra 2.-4. günlerinde başlıyor ve genellikle herhangi bir tedaviye gerek kalmadan 7-10 günde kendiliğinden düzeliyor.
Birçok yenidoğanda sarılığa rastlamak mümkündür. Prematüre bebeklerin %80'inde, 37. haftadan sonra doğan bebeklerin ise %80'inde sarılık gözlenebilir.
Bebeklerde geç başlangıçta sarılık gözleniyorsa buna genelde anne sütü sarılığı neden olur. Bu sarılık 2-3 ay sürebilir. Eğer kandaki bilirubin seviyesi sınıra ulaşmadığı takdirde anne sütüne ara verilmemesi önerilir. Bilirubin seviyesi kontrol altına alınmazsa bebekte kalıcı beyin hasarına neden olabilir.
Zamanında doğan bebeklerde 2 haftadan, erken doğan bebeklerde 3 haftadan uzun süren sarılıklar uzamış sarılık olarak değerlendirilir. Bu durumda kan grubu uyuşmazlığı, bazı enzim eksiklikleri, idrar yolu enfeksiyonu, tiroid bezinin yetersiz çalışması, doğuştan metabolik hastalıklar araştırılmalıdır.
Yenidoğan sarılığı, yenidoğan bebeklerde yaşamın ilk günlerinde görülen ve bebeklerin gözlerinin akında ve cilt renginde sararma olmasıyla fark edilen bir durumdur. Bu durum, kanda “indirekt bilirubin” olarak adlandırılan bir maddenin artması sonucunda, cilt rengindeki sararma ile fark edilir hale gelmektedir.
Bebeklerde oluşabilen sarılığın tedavisinde en etkili yöntem bebeğin sıklıkla emzirilmesidir. Yenidoğan bir bebek günde 10 ile 12 defa emzirilmesi önerilmektedir. Bebek, vücutta bulunan bilirubin maddesini idrar ile dışarı atacağından dolayı bol bol emzirilmesi oldukça önemli bir durumdur.
Sarılık olan bebek kilo alır mı? Bebeklerde doğum sonrası ilk 7 ila 10 günde fizyolojik denen normal sınırlarda (doğum ağırlığının %7-10u kadar) tartı kaybı beklenir. Bebeğin beslenmesi optimal düzeydeyse sarılık sebebiyle kilo kaybı olması beklenmez.
Çünkü maalesef geç kalındığında sarılık, kalıcı beyin ve karaciğer hasarlarına neden olabilir. Bebeklerde sarılık tedavisinde amaç, bilirubin düzeyinin beyne zarar verecek düzeye yükselmesini engellemek ya da yüksek olan düzeyleri hızla düşürmektir.
Yenidoğan Sarılığı
Yenidoğanda diğer antioksidan sistemler tam gelişmediği için sınırı aşmayan sarılıkaslında faydalı bile sayılabilir, oksijenin zararlı etkilerinden korur. Yenidoğan bebeklerin %8-10 u bilirubin değeri, belirlenen sınır değeri aşar ve sarılık nedeniyle yatış yapılıp tedavi edilmesi gerekir.
Yenidoğan sarılığı zamanında ve doğru tedavi edilmediği takdirde, beyin hasarı ile birlikte zihinsel gelişim geriliğine yol açabiliyor. Memorial Antalya Hastanesi Pediatri Bölümü'nden Uz. Dr.
Fizyolojik olarak nitelendirilen yenidoğan sarılığı genellikle 1-2 hafta içinde kendiliğinden geçer. Bu süre içinde doktor bebeğin sık sık beslenmesini önerir. Anne sütü ya da formül mamayla yeterince beslenen bebek idrar ve dışkı yoluyla bilirubini vücudundan atar.
Bebeğin yeterli düzeyde anne sütüyle beslenmesi sonucu 2 hafta içinde sarılığın tamamen iyileşmesi beklenir. Bunun yanında ciddi bilirubin yüksekliği tespit edilen veya patolojik sarılık olduğu düşünülen hastalarda ek tedavi yöntemlerine başvurulması gerekir.
Sağlık bir kişide kanda karaciğer tarafından işlenmiş bilirubin değeri 0-0.3 mg/dl iken; toplam bilirubin değeri 0,3-1,2 mg/dl arasında olmalıdır. Bilirubin değeri, 3 mg/dl değerini aştığında, sarılık göz aklarında fark edilmeye başlar.
Kan testlerinde sarılık testi olarak belirtilen kanda ve idrarda bilirubin seviyelerine, karaciğer fonksiyonları gibi altta yatan olası hastalıklara yönelik incelemeler yapılır. Sarılığa yol açan hastalığın tespiti için batın ultrasonu, bilgisayarlı tomografi gibi ileri radyolojik görüntülemeler istenir.
Karaciğerin tam olarak olgunlaşmamasına bağlı olarak oluşan fizyolojik sarılık, genellikle doğumdan sonra bebeğin yaşamının ikinci günü başlar, üç ve dördüncü günlerde maksimum seviyeye ulaşır, giderek azalır ve biter. Bir hafta içinde bebekte kalıcı bir etki görülmeden normale döner.
3. Anne ile bebek taburcu olurken yenidoğan sarılığı ve beslenme ile ilgili bilgilendirilmiş olmalı ve 2 gün içerisinde çocuk hekimi tarafından poliklinik kontrolü gerçekleştirilmelidir. 4. Güneş ışığı, florasan lamba, sarı örtü örtmek gibi ailelerin uyguladığı geleneksel uygulamaların sarılık tedavisinde yeri yoktur.
Bebeklerin doğduğunda üstüne sarı tülbent örtülmesi ve ilk günler sarı renkte kıyafetler giydirilmesi ile sarılığın tedavi olacağı yönündeki inanışların yanlış olduğunu ifade eden Erdoğan, "Bunlar tamamen hurafe. Bebeğinizi böyle giydirirseniz, sadece bebeğinizin sarardığının fark edilmesini de engellemiş olursunuz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri