Kontrolsüz kavşaklarda sağdaki araçlara ilk geçiş hakkı verilmelidir. Motorsuz taşıt sürücüleri, LTT ve iş makineleri sürücüleri, motorlu araçlara ilk geçiş hakkını vermek zorundadır. Tali yoldan gelen araç sürücüleri anayoldaki araçlara ilk geçiş hakkını verirler.
Motorlu taşıtların sağdan gelen diğer araçlara karşı üstünlüğü bulunur. Her zaman motorsuz araçlar, motorlu araçlara yol hakkı vermek zorundadır. Tali yoldan çıkan araçların, geçiş üstünlüğü bulunmaktadır. Dönel kavşağa gelen sürücüler, kavşak içindeki araçlara geçiş hakkı vermelidir.
Bölünmüş yoldan ya da tali yoldan gelen araçlar, ana yoldan gelen araçlara yol vermek zorundadır. Eşdeğer iki yolun kesiştiği kavşaklarda soldan gelen araçlar sağdan gelen araçlara yol vermek zorundadır. Kontrolsüz kavşakta karşılaşma halinde, dönüş yapan araçlar düz giden araçlara yol vermelidir.
Kavşağa doğru gelen araçlar, çevresini kontrol etmeli, ani ve hızlı hareketlerde bulunmamalıdır. Kavşaklar, trafik bakımından oldukça hareketli olan yerlerdir. Bu sebeple trafik kurallarına burada daha fazla dikkat edilmesi gerekmektedir. Trafik lambası ve trafik levhalarına dikkat edilmelidir.
İlgili 27 soru bulundu
Geçiş üstünlüğü, halkın can ve mal güvenliğini tehlikeye sokmamak, ışıklı ve sesli uyarı işaretlerini bir arada vermek şartıyla kullanılacak. Sesli ve ışıklı uyarı işaretleri, zorunlu hallerde en az 150 metreden duyulabilecek ve görülebilecek şekilde kullanılacak.
Geçiş üstünlüğü olan aracın duyulur veya görülür işaretini alan sürücüler; ➢ Taşıt yolunda yer açmak, gerekirse durup bu araçların geçmesini beklemek zorundadır. ➢ Kavşakta iken derhal kavşağı boşaltmak ve emniyetli bir mesafe uzaklaştıktan sonra gerekiyorsa durup bu araçların geçmesini beklemek zorundadır.
İlk geçiş hakkını vermek zorundadır. Ayrıca, kontrolsüz kavşaklarda motorsuz araç sürücüleri motorlu araçlara, motorlu araç sürücüleri ise sağdan gelen araçlara ilk geçiş hakkını vermelidir.
Geçiş yolunda veya bölünmüş yolda seyir halinde olan araçların geçiş üstünlüğü vardır. Sağdan gelen araçların motorlu araçlara kavşaklarda yol vermesi gereklidir. Tali yoldan çıkan araçlara diğer araçlar tarafından yol verilmelidir. Döner kavşağa giren sürücüler, kavşak içinde bulunan araçlara yol vermelidir.
Trafikte Sorumluluk Hareketi - Trafikte geçiş üstünlüğü olan araçlar sırasıyla; ambulans, itfaiye araçları, polis araçları ve sivil savunma araçlarıdır. | Facebook.
➢ Kavşağa girmeden önce aksine bir işaret yoksa sağdaki araçlara, ➢ Kavşağa girdikten sonra karşıdan gelip duramayacak kadar yaklaşan araçlara ilk geçiş hakkı verilir.
Dönel kavşaklarda geçiş üstünlüğü kavşak içerisindeki araçlara aittir. Eğer iki araç aynı anda kavşak girişlerine geldiyse diğerine göre sağdaki araç önce kavşağa girer.
Geçiş hakkı, yayalar veya araçların o sırada yolda bulunan diğer yaya ve araçlara göre öncelikli geçiş hakkına sahip olmasına deniliyor. Her yaya veya araç trafik içindeki konumuna göre geçiş hakkına sahip olabilirken, geçiş üstünlüğüne sahip araçları bir tek Karayolları Genel Müdürlüğü belirleyebiliyor.
Kontrolsüz kavşaklar; birleşimdeki her yolun aynı özelikte olduğu, herhangi bir trafik işaret ve levhalarının bulunmadığı kavşaklardır. Bu kavşaklarda geçiş üstünlüğü her zaman karıştırılmakta olup, sürücülerin tedirgin olduğu kavşaklardır. Kontrolsüz kavşaklarda geçiş üstünlüğü düz giden araçlardadır.
Geçiş üstünlüğü; görev sırasında, belirli araç sürücülerinin can ve mal güvenliğini tehlikeye sokmamak şartı ile trafik kısıtlama veya yasaklarına bağlı olmamalarıdır.
Kontrolsüz kavşağa yaklaşan araç sürücüleri mutlaka kavşaklarda ilk geçiş hakkına kurallarına uymalıdır. Yaya geçidinde karşıdan karşıya geçen yaya varsa ilk geçiş hakkı daima yayanındır. Geçiş yolundaki (bir mülkten çıkış yapan) araç sürücüleri ana yoldaki araç sürücülerine yol vermek zorundadır.
Geçiş hakkı araçların, yayaların diğer araçlara veya yayalara yolu kullanma sırasında önceliğine verilen isimdir. Kavşakta ve dönüş esnasında olan araçların geçiş önceliği bulunmaktadır. Geçiş üstünlüğü ise bir önceki başlıkta belirttiğimiz listedeki araçların acil durumlardaki geçme üstünlüğüdür.
Olay yerinde dur levhası, dönülmez işareti gibi uyarılar varsa onlar da fotoğraflanmalı. Hangi yolda hangi aracın geçiş üstünlüğü olduğuna dair trafikte bir hiyerarşi var. Caddenin sokağa üstünlüğü var. Bulvarın da caddeye üstünlüğü var.
Acil müdahale gerektiren durumlarda görevli olan ambulans, itfaiye, polis ve zabıta gibi araçların trafikte geçiş üstünlüğü bulunur. Görevli araç sürücüleri trafik kurallarına uygun şekilde çakar lamba ve siren kullanarak geçiş üstünlüğünü trafikte seyir hâlinde olan diğer araç sürücülerine bildirirler.
Şahsi aracı ile seyahat eden kişilerin herhangi bir şekilde geçiş üstünlüğünden faydalanma şansı yoktur. Ayrıca geçiş üstünlüğü ayrıcalıklı olarak tanımlanabilecek araç türlerinin yalnızca acil durumlara müdahale etmeye gittiği zamanlar için geçerlidir.
Anayol; trafiğe açık olan yolların birleştiği ve ilk geçiş hakkının olduğu yoldur. Fakat ana yol her daim trafiğin en yoğun olduğu yol değildir. Bazen yan yollarda ve bağlantı yollarında ana yoldan daha fazla trafik olabilir. Tali yollar; ana yollara açılan ve trafiğin daha az yoğun olduğu yollardır.
Geçiş hakkı, her zaman olmamakla beraber, sicil kayıtlarına işlenebilmektedir. Böylece üçüncü kişiler arazi üzerinde bir geçiş hakkı olduğunu tapu sicil kayıtlarından öğrenebilmektedirler.
Merkez adaya yakın şeritten kavşağa giriniz. Ada etrafında dönerken gereksiz şerit değiştirmeyiniz. Planladığınız çıkışa yaklaşırken sağa sinyal veriniz.
Bağlantı yolları, oto yollar ve tek yönlü yollarda (duraklama ve park manevrası dışında), dar taşıt yollarında geri gitme ve geri dönmeleri, Manevra dışında geriye giderken şerit değiştirmeleri, Trafiği yoğun olan yollarda geriye dönmeleri yasaktır.
Geçiş üstünlüğüne sahip araçlarda uyarı işaretleri MADDE 7 – (1) Işıklı uyarı işareti; a) Ambulanslarda, organ, doku veya kan nakil araçlarında, trafik ve genel kolluğa ait araçlarda mavi-kırmızı veya mavi, b) İtfaiye, orman yangınlarıyla mücadele eden araçlar, afet ve acil durum hizmetlerinde görevli bulunan araçlar ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri