Kontrolsüz kavşaklarda sağdaki araçlara ilk geçiş hakkı verilmelidir. Motorsuz taşıt sürücüleri, LTT ve iş makineleri sürücüleri, motorlu araçlara ilk geçiş hakkını vermek zorundadır. Tali yoldan gelen araç sürücüleri anayoldaki araçlara ilk geçiş hakkını verirler.
Kontrolsüz kavşakta karşılaşma halinde, dönüş yapan araçlar düz giden araçlara yol vermelidir. Dönüş yönüne bakılmaksızın; traktör, iş makinesi, kamyon gibi araçlar, diğer motorlu araçlara yol vermek zorundadır. Aksine bir trafik levhası yoksa tüm araçlar rayda hareket eden araçlara yol vermek zorundadır.
(2 numaralı araç tali yolda bulunduğundan, 1 numaralı araca yol vermelidir.) Kontrolsüz kavşakta karşılaşma halinde herhangi bir işaret yoksa; Dönüş yapan araçlar doğru (düz) giden araçlara yol vermek zorundadır.
Geçiş yolundan, karayoluna çıkan araçların geçiş üstünlüğü bulunmaktadır. Motorlu araçların, sağdan gelen araçlara karşı geçiş üstünlüğü bulunmaktadır. Motorsuz araçlar, motorlu araçlara geçiş üstünlüğünü vermek zorundadır. Tali yoldan gelen araçların, geçiş üstünlüğü bulunmaktadır.
Kontrolsüz kavşaklar; birleşimdeki her yolun aynı özelikte olduğu, herhangi bir trafik işaret ve levhalarının bulunmadığı kavşaklardır. Bu kavşaklarda geçiş üstünlüğü her zaman karıştırılmakta olup, sürücülerin tedirgin olduğu kavşaklardır. Kontrolsüz kavşaklarda geçiş üstünlüğü düz giden araçlardadır.
İlgili 15 soru bulundu
Motorlu taşıtların sağdan gelen diğer araçlara karşı üstünlüğü bulunur. Her zaman motorsuz araçlar, motorlu araçlara yol hakkı vermek zorundadır. Tali yoldan çıkan araçların, geçiş üstünlüğü bulunmaktadır. Dönel kavşağa gelen sürücüler, kavşak içindeki araçlara geçiş hakkı vermelidir.
Kontrolsüz Kavşak: İleride kontrolsüz bir kavşağın bulunduğunu hız azaltılması gerektiğini bildirir. Köprüye gelindiğini bildirir. Yandan Rüzgar:Yola dik olarak esen rüzgardan dolayı trafik olumsuz etkilenebilir.
Geçiş yolunda veya bölünmüş yolda seyir halinde olan araçların geçiş üstünlüğü vardır. Sağdan gelen araçların motorlu araçlara kavşaklarda yol vermesi gereklidir. Tali yoldan çıkan araçlara diğer araçlar tarafından yol verilmelidir. Döner kavşağa giren sürücüler, kavşak içinde bulunan araçlara yol vermelidir.
➢ Kavşağa girmeden önce aksine bir işaret yoksa sağdaki araçlara, ➢ Kavşağa girdikten sonra karşıdan gelip duramayacak kadar yaklaşan araçlara ilk geçiş hakkı verilir.
Geçiş hakkı, yayalar veya araçların o sırada yolda bulunan diğer yaya ve araçlara göre öncelikli geçiş hakkına sahip olmasına deniliyor. Her yaya veya araç trafik içindeki konumuna göre geçiş hakkına sahip olabilirken, geçiş üstünlüğüne sahip araçları bir tek Karayolları Genel Müdürlüğü belirleyebiliyor.
Facebook. Şekle göre hangi numaralı araç sürücüsünün yaptığı, öndeki aracı geçme kuralına aykırıdır.
İlk geçiş hakkını vermek zorundadır. Ayrıca, kontrolsüz kavşaklarda motorsuz araç sürücüleri motorlu araçlara, motorlu araç sürücüleri ise sağdan gelen araçlara ilk geçiş hakkını vermelidir.
Temel geçiş üstünlüğü hakkına sahip olan ambulans ve itfaiye gibi taşıtlar. Direkt olarak geçen ve tramvay güzergahında ilerlediği görülen tramvaylar ve diğer taşıtlar. Bölünmüş yoldan geldiği görülen herhangi bir araç Tali yolda ilerleyen araçlar için anayolda hareket eden taşıtlar.
Ters Üçgen: Karşıdan gelene yol verilmesi gerektiğini anlatır. Bisiklet: Buranın bisikletlere ayrıldığını anlatır. Bisiklet yolunu göstermek için kullanılır. Özürlü Sürücü: Engelli sürücülere ayrılmış park yerlerini anlatır.
3. İşaret çubuğu ile DUR işareti: Trafik görevlisi vücudunu durdurulacak trafiğe dik konumda tutar. Çubuk sağ elinde ve dirsek kırık bir şekildedir. Çubuğu yere dikey konumda 45 derecelik yay çizerek sağından soluna doğru hareket ettirir.
Kırmızı: Yangın uyarısı ve güvenli olmayan eylemleri vurgular. Sarı: Çalışanların dikkat etmesi gereken eylemleri vurgular. Yeşil: İlk yardım ve acil çıkış eylemlerini vurgular. Mavi: Kişisel koruyucu eylemler için kullanılır.
Trafikte geçiş üstünlüğü neye göre belirlenir? Geçiş üstünlüğü istisnalar hariç belirli sınıflardaki araçlara değil Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen tanımlamalara göre belirlenmektedir. İlerleyen kısımlarda hangi araçlara geçiş üstünlüğü verildiğine dair listeye ulaşılabilmektedir.
Trafikte Sorumluluk Hareketi - Trafikte geçiş üstünlüğü olan araçlar sırasıyla; ambulans, itfaiye araçları, polis araçları ve sivil savunma araçlarıdır. | Facebook.
Geçiş üstünlüğü olan aracın duyulur veya görülür işaretini alan sürücüler; ➢ Taşıt yolunda yer açmak, gerekirse durup bu araçların geçmesini beklemek zorundadır. ➢ Kavşakta iken derhal kavşağı boşaltmak ve emniyetli bir mesafe uzaklaştıktan sonra gerekiyorsa durup bu araçların geçmesini beklemek zorundadır.
1- Hız azaltılır. 2- İşaret verilir. 3- Dar kavisle dönülür. 4- Sağ şeride girilir.
Kamyonlar İçin Öndeki Aracı Geçme Yasağını Bildirir Levhası TT-28: İzin verilen azami ağırlığı 3.5 tonun üzerinde olan yük taşıtlarının öndeki aracı geçmesinin yasak olduğunu bildirir.
Tali yoldan ana yola girecek sürücülerin yolları üzerinde "yol ver" veya "dur işareti" bulunur. Bu trafik işaretleri aynı zamanda öndeki araçları geçmenin yasak olduğunu bildirir.
İki Yönlü Trafik Levhası T-19: İlerde karayolunun iki yönlü trafik halinde işlediğini bildirir. Hız azaltılır, karşı yönden gelen araçlara dikkat edilir. İki Yönlü Trafik Levhası T-19 bir tehlike uyarı işaretidir.
· Yaya ve okul geçitlerine yaklaşırken, · Kavşaklarda ve buralara yaklaşırken, · Demiryolu geçitlerinde ve buralara yaklaşırken, · Gidiş ve geliş için birer şeridi bulunan iki yönlü trafiğin kullanıldığı köprü ve tünellerde önlerindeki bir aracı geçmeleri yasaktır.
1- Geçme, geçilecek aracın solundaki şeritten yapılır. 2- Sol dönüş işareti verilir, geçilecek araç sürücüsü gündüz korna ile gece selektör ile uyarılır. 3- Geçilecek araca takip mesafesi kadar mesafe önce sol şeride geçilir. 4- Geçilen araç, geriyi görme aynasından görülünceye kadar geçiş şeridinde gidilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri