Şimşek çakmasından sonra duyulan en kuvvetli sesi, yıldırımın asıl gövdesi; arkadan gelen sesi, ayrıldığı kollar meydana getirir. Ses hızı, ışık hızından çok küçük olduğundan, gök gürültüsü daima şimşek görüldükten sonra duyulur. Dağlık bölgeler hariç, gök gürültüsünün 30-40 saniyeden fazla sürdüğü pek görülmez.
Böylece parlama, eğer bulut tarafından gizlenmemişse işitilen gök gürültüsünden önce görülür. Şimşeğin görülmesi ile gök gürültüsünün duyulması arasında geçen sürenin (sn.) 5'e bölünmesi ile şimşek çakmasının olduğu yere olan uzaklık (deniz mili) tahmin edilebilir.
Gök gürültüleri yaklaşık 1-5 saniye arasında sürmektedir ancak bazı yüksek bölgelerde 30 saniyeye kadar sürdüğü de görülür.
Özetle, gök gürültüsü olayı şimşek çakması sırasında oluşan ve patlama sesine benzer yüksek ses olarak ifade edilebilir. Ses, ışıktan çok daha yavaş hareket ettiği için gök gürültüsü olayı gözlemcilerin şimşek olayına bulundukları mesafeye de bağlı olarak şimşek olayının gözlenmesinden kısa bir süre sonra duyulur.
Şimşek Çaktıktan Sonra Neden Gök Gürültüsü Oluşmaz
Bunun nedeni, sesin ışıktan çok daha yavaş bir şekilde yayılması ve havada daha uzun bir mesafe kat etmesidir. Işık, saniyede yaklaşık 300.000 kilometre hızla hareket eder. Ses ise, saniyede yaklaşık 340 metre hızla hareket eder.
İlgili 42 soru bulundu
Evde telefon kullanımı yıldırım çekmez. Tabi, kablo ile prize bağlı olmaması gerekir.
Fırtına anında açık alanlardan ve ağaçlardan uzak dur. Yıldırım düşme tehlikesi sezdiğinde dışarıdaysan, yakındaki bir bina ya da araba içerisine gir. Yıldırım düşme tehlikesi sezdiğinde pencere ve kapıları sıkıca kapat; güneşlik ve perdeleri çek.
Bulut ve yer arasındaki elektrik potansiyeli farkı 10 ila 100 milyon volttur ve yıldırımın dönüş darbesinin akımı yaklaşık 30.000 ampere, sıcaklığı 30.000 °C'ye ulaşır. Yıldırımın oluşması çok hızlı bir şekilde gerçekleşir.
Tedavi. En bilindik tedavi, gök gürültüsüne maruz bırakılmak ve vücudun ona karşı bağışıklık geliştirmesini beklemektir. Diğer bir deyişle korkuların üstüne gitmektir. Bilişsel davranışçı terapi, astrafobiyi çözmek için yaygın kullanılan bir terapidir.
Pek çoğunuzun fark ettiği gibi gök gürültüsünden önce ya şimşeğin ışığını, ya da yıldırımın çaktığını görürüz bunun nedeni tabii ki ses hızının ışık hızından çok daha yavaş olmasından kaynaklanıyor.
YILDIRIM DÜŞMESİ EN ÇOK HANGİ İKLİMDE GÖRÜLÜR? Yıldırım yağışların bol olduğu iklimlerde görülmektedir. Muson iklimleri buna örnektir. Türkiye'de Karadeniz bölgesi başta olmak üzere; Akdeniz, Doğu Anadolu, Ege'de yıldırım olayları görülmektedir.
Örneğin, yağmur yağarken çakan şimşek, kırmızı olur. Dolu yağarken çakan şimşek mavi, hava çok kuruyken çakan şimşek ise beyaz olur. Eğer, atmosferde çok miktarda toz varken şimşek çakarsa, şimşek sarı bir renk alır.
Gök gürültüsü halk arasında korku ve endişe olmasına, yağmurla beraber gök gürlemesi rahata, asayişe, hayır ve berekete, şiddetli gök gürültüsü haksızlığın ve zulmün artmasına işaret eder. Rüyada görülen gök gürlemesi, mevsiminde olursa, yani rüyada mevsiminde göğün gürlediğini görmek, müjdeli bir habere işaret eder.
Işık daha hızlı. Saniyede 186.000 mil (saniyede 300.000 kilometre) gibi çarpıcı bir hızla hareket eden ışıkla karşılaştırıldığında, ses dalgaları düpedüz yavaştır ve havada saniyede 0,2 mil (saniyede 0,3 km) hızla hareket eder . Bu yüzden gök gürültüsünü duymadan önce şimşeği görürsünüz .
Sessiz şimşek çakması, depremi tetikleme yeteneği bilimsel olarak saptanamamıştır. Depremler, genellikle yer altındaki tektonik hareketler, volkanik patlamalar veya insan etkisi gibi başka nedenlerden dolayı meydana gelmektedir.
Gök gürlediği zaman, güvenli bir binanın içine gitmeyi unutmayın. Oraj anında dışarıda emniyetli yer yoktur. Dışarıda iseniz ve gök gürültüsünü işitirseniz, yıldırım riskini azaltmak için tek yol, mümkün olduğunca hızlı bir şekilde, sağlam bir binanın ya da sağlam bir arabanın içine girmektir.
Astrafobi sözcüğü Yunancadaki 'astrape' yani 'şimşek' ile 'phobos' yani 'fobi' sözcüklerinin birleşmesi sonucu türemiştir. Bu çeşit bir fobiye sahip olan bireyler havanın kötü olmasından, gök gürültüsü sesi ve şimşek çakmasından yoğun derecede korkarlar.
Gök gürlemesinin işitilmesiyle yapılacak en iyi tedbirin güvenli bir binaya girilmek olduğuna dikkat çeken meteoroloji uzmanları, "Su boruları elektriği iletir. Banyo ya da duş almayın. Acil bir durum dışında kablolu telefon kullanmayın" uyarısında bulundu.
Isınan havanın basıncı normal atmosfer basıncının 10-100 katına çıkabilir ve hava ani bir şekilde genleşir. Bu durum yıldırım hattı boyunca havada -sonik patlamalar sırasında olduğu gibi- şok dalgalarının oluşmasına neden olur. Gök gürültüleri sırasında duyduğumuz patlamaya benzer sesler bu durumdan kaynaklanır.
Bir yılda içinde bir insana yıldırım düşmesi olasılığı 300.000'de 1'dir. Bu duruma maruz kalan kişilerin yaklaşık %90'ı hayatta kalsa da, elektrik akımı Lichtenberg figürü olarak bilinen dövme benzeri izler bırakır.
Altın Olan Yere Yıldırım Düşer
Biliyoruzki yüksek yerlerdeki metaller yıldırımı çeker.
Yıldırım, bulut ile yer arasında meydana gelen yüksek gerilimli bir elektrik boşalmasıdır. Yıldırımın meydana gelebilmesi için bulut ve yerin farklı elektrik yüklerine sahip olması ve belirli bir potansiyel farka erişmesi gerekmektedir.
Konteynerlerin de yüksek olması ve metal yüzeye sahip olmaları nedeniyle, yıldırım düşmesi muhtemel yerler arasındadır.
Çünkü araba bir "Faraday Kafesi" gibidir. Araç içinde statik elektrik alanı sıfıra eşittir.
Direk insanın kafasından girip ayağından yere geçen yıldırım çok nadir olur. Yıldırım çarpmalarının çoğunluğu çok yakın bir yere düşen yıldırım akımının yerden iletilerek kişiyi çarpması yada çok yakındaki ağaç gibi nesnelere düşen yıldırımların küçük dallarından bir tanesinin gelmesiyle oluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri