Zorunlu geçit hakkı her ki tarafın da menfaatleri gözetilerek belirlenir.'' Genel yola çıkmak için uygun bir yolu bulunmayan taşınmaz maliki, komşu taşınmaz maliklerinden kendisine uygun bir geçit verilmesini talep edebilir.
Bu hak bir şahıs veya taşınmaz lehine kurulabilir. Şahıs gerçek veya tüzel kişi olabilir. Müşterek mülkiyette bir paydaşın tek başına bu hakkı tesis etmesi mümkün olmayıp, tüm paydaşların işleme katılmaları gerekir.
Ayrıca ilgili tarlanın yola cephesi de olmaması gerekir. Bu doğrultuda geçit hakkı olan tarlaya ev yapmak mümkün olmayacaktır.
Zira, geçit hakkı istemi yalnızca tapuya kayıtlı taşınamazlar açısından talep edilebildiğinden, tapuya kayıtlı olmayan bir taşınmazda zilyet sıfatına haiz kimse, komşu taşınmazdan geçit hakkı talep edemeyecektir. Bu noktada taşınmazların birden çok maliki olması durumu sorun teşkil etmektedir.
Geçit hakkı süresi belirli bir sınırlandırmaya tabi değildir. Mahkeme kararında geçit hakkını haktan yararlanacak olan taşınmaz lehine tesis ederken her hangi bir süreyle sınırlandırma yapmaz. Taşınmazın devriyle birlikte geçit irtifakı da taşınmazın yeni maliki lehine devam eder.
İlgili 16 soru bulundu
Geçit hakkı davasında, davanın mahiyeti gereği yargılama giderleri geçit hakkı kurulmasını isteyen davacı üzerinde bırakılmalıdır. Yani, geçit hakkı davasında tüm masraf ve giderler davacıya aittir.
Geçit hakkı, bir taşınmaz sahibinin taşınmazından ana yola çıkmak için yeterli geçidi bulunmadığı durumda, komşu taşınmazdan tam bir bedel karşılığında kendisine bir geçit hakkı sağlanması hakkıdır. Bu hak kural olarak devredilemez ve miras yoluyla geçmez.
Gerekli görülmesi halinde keşif incelemesinde, tanıklar dinlenerek bilirkişi raporuna etki edecek beyanlarda bulunulması talep edilebilecektir.
Geçit Hakkı En Az Kaç Metre Olmalıdır? Lehine geçit hakkı kurulacak taşınmazın elde edeceği yol; tapu kütüğünde tarla olarak kayıtlı olması durumunda, zirai aletlerin geçebileceği ebatlarda ve en az 3 metre olacak şekilde mahkemenin takdiri doğrultusunda belirlenecektir.
Zorunlu geçit hakkı bedeli belirlenirken yalnızca yolun geçeceği alanın rayiç bedeli değil, aleyhine geçit hakkı tesis edilecek taşınmazdaki değer kaybı ve taşınmazın gelirlerindeki azalma da dikkate alınacaktır.
Zira geçit hakkı taşınmaz mülkiyetini sınırlayan bir irtifak hakkı olmakla birlikte, özünü komşuluk hukukundan alır. Bunun doğal sonucu olarak yol saptanırken komşuluk hukuku ilkeleri gözetilmelidir.
Geçit Hakkı kurulmasını talep edenin taşınmazının genel yola bağlanacak geçidi olmamalı veya yetersiz olmalıdır. Dava, yüklü taşınmazın bulunduğu yer asliye hukuk mahkemesinde açılmalıdır. Bu davalarda yetki, dava konusunun taşınmazın aynına ilişkin olması sebebiyle kesindir.
Tarlada İmar İzni Bulunması!
Bu durum karşısında geçit hakkı komşu parsellerin malikleri ile anlaşma içerisinde olunması gerekir. Özel imar nasıl alınır konusunda komşu maliklerin anlaşma durumu da oldukça önemlidir. Bu durum karşısında mahkeme kararı da önemlidir.
GEÇİT HAKKI , başkasının arazisinden geçmek hakkıdır. Bir irtifak hakkı olarak tapu siciline tescil edilebilir. bilgilerinin eklenmesi istenir ise butonuna basılır “Zemin Tespiti” ekranından ilgili taşınmaz sorgulanıp seçilir. Başvuru, (Kaydet) ve (Uygula) butonlarına basılarak başvuru kayıt altına alınır.
Tapuda Geçit Hakkı Nasıl Kaldırılır? Aleyhine geçit hakkı tesis edilen yükümlü, yararlanan lehine geçit hakkı ihtiyacının sona erdiğini ikame edeceği dava ile ispatlayarak kaldırabilir.
geçit hakkı tesis edilenden binde 68,31 oranında harç alınması gerekmektedir.
Kişisel geçit hakları, ilgili taşınmazın kütük sayfası irtifak hakları sütununda mükellefiyet anlamını taşıyan “m” harfi ile gösterilir. Hak sahibinin adı soyadı ve varsa irtifak hakkının süresi yazılarak tescil edilir. Ancak bu haklar genellikle süresizdir.
Dedemin Arsasına Yol Gitmiyor, Dava Açabilir Miyim? Taşınmazına ait herhangi bir yol bulunmayan ya da mevcut olan yolun hiçbir şekilde elverişliliği bulunmayan taşınmaz sahipleri ya da taşınmazın mirasçıları, taşınmazları için yol yapılabilmesi adına geçit hakkının tesis edilmesi için mahkemeye başvurabilir.
Genel yola ulaşımı olmayan malikin talebiyle açılacak olan davada zorunlu geçit hakkı davalarında yetkili mahkeme; Asliye Hukuk Mahkemeleridir. Görevli mahkeme ise taşınmazın bağlı olduğu yer Asliye Hukuk Mahkemeleridir.
Geçit hakkının bir irtifak hakkı olduğu, irtifak haklarınında taşınmazın aynına ilişkin olduğu noktasından hareket ederek istinaf edin.
Yola cephesi olan komşu parsellerden geçit hakkı alarak yola cephe sağlanabiliyor. Geçit hakkı komşu parsellerin malikleri ile anlaşarak alınabileceği gibi anlaşamama durumunda mahkeme kararı ile de alınabiliyor. Bu iki durumda da geçit hakkının tapuya tescil edilmesi gerekiyor.
Bir gayrimenkul sahibine başka bir gayrimenkul üzerinde sınırlı kullanım hakkı sağlanmasına irtifak hakkı denir. 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu'nun 779. maddesine göre irtifak hakkı, bir taşınmaz lehine diğer taşınmaz üzerinde kurulur.
Zorunlu geçit hakkı, mülkiyet hakkını kısıtlayan veya engelleyen bir irtifak hakkı olup, mutlak veya nisbî geçit ihtiyacına dayanmaktadır.
Bu nedenle orman ve mera arazisi gibi yerlerden geçit hakkı tesisi mümkün değildir. +Yargıtay HGK., 2006/14-264 E., 2006/237 K.
Taraflar kendi aralarında kararlaştırarak geçit hakkı konusunda anlaşma sağlayabildikleri gibi zorunlu olarak da geçit hakkı kurulabilir. Geçit hakkının mutlak olarak resmi şekilde yapılması gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri