Sigara, alkol tüketimi, kötü ağız ve diş hijyeni de ağız kokunu oluşturabilir. Sinüzit, karaciğer enfeksiyonu, zatürre, bronşit, bronşiolit, bademcik enfeksiyonları, postnazal akıntı, şeker hastalığı, laktoz (sütteki şeker) intoleransı, bazı böbrek ve karaciğer hastalıkları da ağız kokusuna neden olabilir.
Bol su tüketerek ağızda oluşan bakterilerin temizliği sağlanabilir. Sigara ve alkolden uzak durulmalıdır. Ağız kokusu olanlarda midede helikobakter pilori bakterisi varsa mutlaka tedavi edilmeli. Helikobakter pilori enfeksiyonuna bağlı gastrit ve reflü sorunu olanlarda tedavi sonrası ağız kokusu kaybolmaktadır.
Sinüzit, karaciğer enfeksiyonu, zatürre, bronşit, bronşiolit, bademcik enfeksiyonları, şeker hastalığı, reflü, laktoz intoleransı, diğer bazı mide hastalıkları, midede bulunan helikobacter pilori mikrobu, bazı böbrek ve karaciğer hastalıkları ağız kokusuna neden olabilir.
Kalıcı ağız kokusu veya ağızda kötü bir tat, diş eti (periodontal) hastalığının bir işareti de olabilir. Dişlerdeki plak birikimi ve diş etlerini tahriş eden toksinler diş eti hastalıklarına sebep olabilir. Eğer ağız kokusu diş eti hastalığından kaynaklanıyorsa en kısa sürede tedavi edilmelidir.
Mide ve sindirim sistemi kaynaklı ağız kokularında karakter genelde çürük yumurta kokusu gibidir. Bunun nedeniyse midede oluşan aşırı asitten dolayı ortaya çıkan sülfürdür.
İlgili 36 soru bulundu
Bir kere öpüşmeden önce ağzınızın kötü kokmadığından emin olmalısınız. Ağız kokunuz olduğunu düşünüyorsanız ağzınıza meyveli ya da naneli bir sakız ya da şeker atarak sorunun üstesinden gelebilirsiniz.
Mide-Bağırsak Hastalıkları: Hazımsızlık, karında şişkinlik gibi şikayetlere neden olan mide-bağırsak rahatsızlıklarında mide-bağırsak içeriklerinin geri kaçması ve geğirme gibi yollarla ağza kötü kokuların gelmesi söz konusu olabilir.
Ağız Kokusuna Hangi Bölüm Bakar? Ağız kokusu şikayetiyle sağlık kuruluşlarına başvuracak bireyler, ağız ve diş sağlığı bölümüne gidebilirler.
A ve B12 vitamin ve çinko yetersizliği de ağız kokusu neden olabilir.
Kronik Ağız Kokusu Tedavisi
Ağız kokusu bir hastalıktan kaynaklı ise bu hastalığın tedavisi yada ağız hijyeninden kaynaklı ise gerekenlerin yapılması sonucunda tedavi edilebilir. Eğer doğru tanı konulursa yüzde doksan oranında ağız kokuları tedavi edilebilmektedir.
Dil bir elle öne çıkarılır ve diğer elinizle dilini arka tarafına 10 -15 saniye kadar pamukla silin. Biraz bekledikten sonra pamuğu koklayabilirsiniz. Kokladığınız an gelen koku kötüyse, ağzınız kötü kokuyor demektir. Arka dişlerin detaylı olarak temizlenmesi ağız kokusunun giderilmesini sağlayacaktır.
Bileğinizin iç tarafına tükürün. Yaklaşık 10 saniye bekleyin. Sürenin sonunda tükürüğünüzü koklayın. Şayet kötü bir koku alıyorsanız, ağız kokunuz var demektir.
Ağız kokusu ise boğaz enfeksiyonlarının ve diş çürüklerinin tedavi edilmesi ile çözülebilir. Ayrıca; diş fırçalama, diş ipi kullanımı ve ağız bakım sularının kullanımı da alışkanlık haline getirilmeli ve ihmal edilmemelidir.
Saraçoğlu, formülle ağız kokusunun 5-6 saat yok olacağını söyledi. Adaçayı kürü ağız kokusunu gideriyor. Yaklaşık bir bardak suda bir tutam adaçayı yani 4-5 gram ada çayı 10 dakika süre ile demlenerek hazırlanıyor. Ada çayını gargara yaptıktan sonra 4-5 yaprak maydanoz çiğneyebilirsiniz.
Ağız kokusu ciddi rahatsızlıkların da belirtisi olabileceği için vakit kaybetmeden gerçek nedeni bulmak gerekmektedir. Bir şey yenmesi ya da içilmesinden kaynaklı olan ağız kokusu aslında temelde geçicidir. Kişi dişlerini fırçalar ve ağız temizliğini yaparsa bu kokular belli bir süreden sonra kendiliğinden geçer.
Halitosis tedavisi genel olarak diş hekimi ana bilim dalı içinde yer alan periodontoloji alanına girer ve bu alanda uzman hekimlerce tedavi uygulanır.
Limonlu su içmek veya limonlu su ile gargara yapmak; ağız içindeki bakterileri temizler. Böylece ağız kokusu problemi ortadan kalkar. Ağız kokusu elma sirkesi ile de yok edilebilir. Bir bardak su ve bir kaşık sirke ile karışım hazırlayın ve için.
Özellikle diş fırçalama yapılmamasına bağlı diş üstünde oluşan plaklar, tartar, diş çürüğü gelişmesi, diş ipi kullanılmamasına bağlı gıda artıklarının diş aralarında ve ağız içinde birikmesi, dil ve ağız içi yumuşak doku yüzeylerinde bakterilerin çoğalması, ağız içi kullanılan protez ve benzeri aletlerin uygun şekilde ...
Ağız kokusuna hangi bölüm bakar? Ağız kokusu şikâyeti yaşayanlar ilk olarak ağız ve diş sağlığı bölümüne başvurulmalıdır. Diş doktorunun muayenesi sonrası uygun görülürse dahiliye uzmanına yönlendirilebilir.
Ağız ve nefes kokusuna neden olan etken sindirim sistemi organları olan yemek borusu, mide ve bağırsaklardaki enfeksiyon ya da rahatsızlıklardan kaynaklanıyorsa böyle bir durumda gastroentroloji polikliniğine başvurmak gerekiyor.
Bunun dışında mide mikrobu olan hastalarda yine ağız kokusu sık gördüğümüz bulgulardan biridir. Ve rahatsız edici bir ağız kokusu vardır.
Bu noktada florür içeren bir diş macunu kullanılması önerilir. Her florür tipi diş minesini asit saldırılarına karşı daha güçlü ve dirençli hale getirmeye yardımcı olurken, kalay florür içeren diş macunu çürümeye ve diş eti iltihabına neden olan bakterileri de öldürür.
Ağız kokusu varlığında ilk önce ağız ve diş hijyeni alışkanlıkları gözden geçirilmelidir. Yemekten sonra dişler ve dil fırçalanmalı, diş ipi kullanılmalı ve bol su içmek gibi yaşam tarzı değişiklikleri yapılmalıdır. Bu gibi değişiklikler yaptıktan sonra ağız kokusu devam ederse, diş hekiminize başvurulması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri