Diş Ağrısı Sebepleri Diş ağrısı sebepleri birçok farklı etkiden kaynaklanabilir. Diş apsesi, diş çürükleri, diş eti hastalıkları, gömülü dişler, diş minesinin aşınması, dolgu düşmesi, ağız dışı hastalıkları, sinüzit gibi birçok nedenle diş ağrıları yaşanabilmektedir.
Diş ağrısı için risk faktörleri arasında; diş enfeksiyonu, dişeti hastalığı, plak, diş çürüğü, yaralanma, kırık dişler, kötü yerleştirilmiş dolgular veya kronlar, diş kaybı (diş çekimi dahil), temporomandibular eklem (TMJ) bozuklukları ve obstrüktif uyku apnesi yer almaktadır.
Şiddetli diş ağrısının en yaygın nedeni derinleşmiş diş çürüğüdür. Bakterilerin, dişin mine adı verilen dış tabakasını tahrip etmesiyle meydana gelir. Yüzeysel ve yavaş ilerleyen diş çürüklerinde hemen hemen hiç belirti olmaz. Dişin pulpa adı verilen sinir kısmında etkilenme meydana geldiğinde ise ağrı başlar.
Kesinlikle ağrıyan diş üzerine ASPİRİN ya da herhangi bir ağrı kesici ilaç uygulanmamalıdır. Kimyasal yapıları nedeni ile bu gibi ilaçlar diş etinde ve çevre yumuşak dokularda tahrişlere neden olabilmektedir. Bu da diş ağrısının yanında ikinci bir ağrının oluşmasına neden olacaktır.
İlgili 21 soru bulundu
Hadis: Nebiyy-i Ekrem -sallallahu aleyhi ve sellem- şöyle buyururlardı: Ağrıyan dişinin üzerine şehâdet parmağını koyup Yâsin-i şerîfin son tarafını nihayete kadar oku, biiznillah teâlâ şifâ bulur."
Bu sebeple bu çözümler uygulandıktan sonra ağrı kısa süre içerisinde hafiflemezse, bir veya iki günden daha uzun süren bir diş ağrısı varsa, çok şiddetli bir diş ağrısı varsa, ağız tamamen açıldığında ateş, kulak ağrısı veya acı artışı varsa, ağızda veya yüzde şişlik varsa en kısa zamanda diş hekimine başvurulması ...
Diş zonklaması ise genellikle diş sıkma veya diş gıcırdatma alışkanlığı, dişeti hastalığı veya çene kaslarının gerilmesi sonucunda ortaya çıkar. Süre: Diş ağrısı genellikle sürekli veya tekrarlayan bir ağrıdır.
Bu ağrının süresi dişin durumuna bağlı olarak değişebilir. Ortalama 2 gün devam eden ağrının sonunda eğer diş derinin üstüne çıkmayı başaramazsa derinin içinde büyümeyi sürdürebilir. Bu durumda dişin çekilmesi gerekir. Ancak bu ağrı eğer diş dışarı çıkamazsa 2 haftaya kadar devam edebilir.
Dişler, baş bölgesinin organlarından biridir. Baş bölgesindeki bütün organlar doku ve sinirlerle birbirlerine bağlıdır. Bu nedenle dişlerde oluşacak bir hassasiyet, enfeksiyon baş bölgesinde bulunan bütün organları etkileyecektir. Dişlerde oluşacak ağrı, sızı baş, yüz, kulak, boyun ve çene bölgelerine de vuracaktır.
Bakterilerin neden olduğu diş kökü enfeksiyonu her yaşta görülebiliyor. Dişte oluşan bir kırık, çürük veya boşluktan girebilen zararlı bakteriler diş köküne ulaşarak enfeksiyona sebep olabiliyor. Tedavi edilmeyen bir diş kökü enfeksiyonu, tüm vücuda yayılarak sepsis gibi çok ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor.
İşte bu durumda son çare olarak güçlü bir ağrı kesici kullanmalısınız. Majezik bu konuda oldukça işinize yarayacaktır.
Diş Ağrısı
Acil diş ağrısı başladığında zaman kaybetmeden acil diş hekimine gidilmesi gerekir. Diş ağrısı kendiliğinden geçen bir rahatsızlık değildir. Uzman diş hekiminin muayene, tanı ve tedavisi şarttır. Ağrıyan diş üzerine kesinlikle Aspirin ya da herhangi bir ağrı kesici ilaç uygulanmamalıdır.
Her durumda diş ağrısı kendiliğinden geçer diyemeyiz. Dişte basit seviyede bir tahriş olması ya da çene bölgesine, diş bölgesine darbe alınması sonucunda oluşan ağrılar kendiliğinden geçebilir. Bunun dışında ağrının kendi kendine geçmesi ağrıyı yaratan unsurun ortadan kalktığı anlamına gelmez.
Ağrıyan diş çekilebilir ancak aktif bir enfeksiyon olmaması gerekir. Diş hekimi röntgen ve klinik değerlendirme sonrası hastaya dişin çekim için uygun olup olmadığını söyleyebilmektedir. Ancak iltihaplı dişin çekilmesi, iltihap kurutulmaması halinde olumsuz bir durum oluşturabilir.
Günlük hayatta karşı karşıya kalınan stres diş sağlığını da bozuyor. Aşırı stres nedeniyle meydana gelen ve tıptaki adıyla Bruksizm olarak bilinen diş gıcırdatma; dişlerde kırılmalara, hassasiyet, sallanma, hatta baş ve çene ekleminde ağrı nedeni.
– Çürümeye başlayan diş tedavi edilmezse diş sinirlerinin ciddi hasarlar görmesine neden olabilmektedir. Çürük sinirlere ulaştığı zaman şiddetli diş ağrıları meydana gelebilmektedir.
Diş çürümesi sinirlere ulaştığında, bu kısımda kalıcı hasarlara neden olur. Bu nedenle, sinire ulaşmış diş çürükleri hızla tedavi edilmelidir. Bu tedavi işlemine dentin çürüğü kanal tedavisi ismi verilir. Kanal tedavilerinde, çürümüş kısımlar sinirler ile birlikte alınır.
Diş ağrısı, bilindiği üzere insanın yaşayabileceği en şiddetli ve korkunç ağrıların başında gelir. Eski ata sözlerinden biri olan "kabir azabına benzer" deyimi diş ağrısı için kullanılmamıştır. Bu deyim ile bu ağrının ne kadar kuvvetli ve etkili olduğunu ifade etmek mümkündür.
Sigara içmek diş ağrısına neden olmaktadır. Sigara içmekten kaçınmalısınız. Şekerli içecek ve yiyeceklerin tüketimini aza indirmelisiniz.
Ağrıyan yere eli koyup üç defa “Bismillah”ve yedi defa da şu dua okunur: Bismillâh eûzü bi-izzetillâhi ve kudratihî min şerri mâ ecidü ve ühâziru. Anlamı:Duyduğum ve korktuğum acının şerrinden Allah'ın izzet ve kudretine sığınırım.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri