Diş eti iltihabı genellikle ağız bakımının ihmal edilmesi ya da düzgün yapılmaması nedeniyle ortaya çıkar. İhmal edilen ağız hijyeni nedeniyle diş etinin dişlerle birleştiği yerlerde ve diş etrafında, bakteri ve yiyecek kalıntılarından oluşan, plak adı verilen film tabakası oluşur.
Sıcak Tuzlu Su Gargarası Yapın: Sıcak tuzlu su da diş eti iltihabına iyi gelecektir. Bir çay kaşığı tuzu bir bardak ılık suya ekleyin ve bu karışımı kullanarak diş etlerinizi günlük olarak gargara yapın. Beslenme Alışkanlıklarınızı Değiştirin: Şekerli ve asitli içeceklerden uzak durun ve sağlıklı beslenmeye çalışın.
Eğer durum enfeksiyona bağlıysa, diş eti şişmesi için antibiyotik tedavisi gerekebilir; Amoksisilin veya Metronidazol bu durumda tercih edilebilir. Ancak unutmayın, bu ilaçların hepsi doktor veya diş hekimi reçetesine tabidir. Ayrıca, diş eti sağlığını korumak için düzenli ağız hijyenine dikkat etmek önemlidir.
Tedavi edilmeyen diş eti iltihabı, diş kaybına yol açabilen ve ciddi bir durum olan periodontitise yani diş eti çekilmesine sebep olabilir. Diş eti çekilmesi (periodontitis), dişin ağızla bağlantısını sağlayan yumuşak dokuları ve kemiği tahrip eden son derece önemli bir diş eti hastalığıdır.
İlgili 16 soru bulundu
D vitamini düşük olduğunda ağız bakımı da yeterli değilse çocuklarda diş çürüğü, erişkinlerde dişeti hastalığı riski oluşur. Dişetinin cerrahi tedavisi ve implant uygulamalarından sonra yara iyileşmesi gecikir.
Diş eti şişmesi İbrahim Saraçoğlu tarafından önerilen kürü ile de tedavi edilebilir. Saraçoğlu'nun diş eti şişliğine karşı önerdiği bitkisel çözüm nar suyudur. Nar suyu diş eti iltihaplarını yok ederek dişteki şişliği ve ağrıyı azaltır.
Elma sirkesi ile gargara yapıldığında dişlerin arasındaki bakteriler yok olur. Bu sayede diş eti iltihabı sorunu ortadan kalkmış olur. Elma sirkesi ile günde 2-3 kez gargara yaparak, diş eti iltihabı sorununu ortadan kaldırabiliriz. Diş eti iltihabına elma sirkesi iyi gelmektedir.
Diş eti iltihabına evde ne iyi gelir sorusu; tuzlu su, karbonat, aloe vera jeli, ve yeşil çay olarak cevaplandırılabilir. Bu ürünleri doğru yöntemler ile kullanarak evde sağlığınıza kavuşabilirsiniz.
Limon Suyu
Limon suyunu kullanarak diş etlerinize etkili bir gargara yapabilirsiniz. 1 bardak ılık su ve 1 çorba kaşığı limon suyunu karıştırın. Diş etleriniz rahatlayıncaya kadar limon suyla gargara yapın. Günde iki kez yapılması uygundur. Limon, ağzınızda bulunan bakterilerin kolaylıkla ölmesini sağlayacaktır.
Karbonat gibi tuzlu suyla gargara yapmak da diş hastalıklarına karşı halk arasında yaygın olarak başvurulan yöntemlerden bir tanesidir. Tuzlu su da karbonat gibi diş eti iltihabı sorununa karşı ağrıyı azaltmaya yardımcı olarak kısa süreli rahatlama sağlayabilir.
Her şeyden önce, sirke hala çok asidiktir ve bu nedenle yanlış kullanıldığında diş minesini aşındırabilir. Elma sirkesinin dişi beyazlatıcı etkisi içeriğindeki asidin diş yüzeyindeki gıda artıklarını birikintileri uzaklaştırması sonucu olur. Yani bir şekilde dişi aşındırır.
Diş kökü iltihabının en yaygın belirtisi, şiddetli diş ağrılarıdır. Bu ağrılar, uzun süre devam eden, zaman zaman lenf bezleri ve kulağı etkileyen türden olabilir. Diş kökü iltihabı, yoğun diş hassasiyetine ve yutkunma zorluğuna da neden olabilir.
Yine bu dergiye göre, diş etlerini tedavi etmek için araştırmacılar, 1 çay kaşığı zerdeçal, yarım çay kaşığı tuz ve yarım çay kaşığı hardal yağı karışımından oluşan macunun uygulanmasını öneriyor. Bu işlem günde iki kez uygulanmalıdır.
kaynar suyun içine 2 çay kaşığı kuru naneyi ekleyin. Bu çayı içmek diş eti iltihabının önlenmesine yardımcı olacaktır. Çayı içmek istemiyorsanız ılıdıktan sonra gargara da yapabilirsiniz. Ayrıca taze nane yaprağı çiğnemek diş eti ve diş sağlığı için oldukça etkilidir.
Yemek sonrası kekik suyu tüketmek sindirim sistemine iyi gelerek hazmı kolaylaştırır. Kekik suyunu gargara şeklinde tüketmek ise hem diş eti hastalıklarına iyi gelir hem de ağız kokusunun giderilmesine yardımcı olur.
Basit bir hastalık olan diş eti iltihabı genellikle dişlerin uzun süre ve düzenli fırçalanması ile diş ipi kullanımı sonucunda kısa bir süre içerisinde iyileşir.
Apse ne kadar erken tedavi edilirse o kadar iyidir. Bu durumda diş eti enfeksiyonu tedavisi genellikle apseyi boşaltmayı ve bölgeyi derinlemesine temizlemeyi içerir. Antibiyotikler de enfeksiyonun tamamen temizlenmesine yardımcı olabilir.
Tuzlu su diş eti çekilmesine iyi gelir. Tuzlu su ile yapılan gargara diş etlerinin iyileşmesine yardımcı olur. Ancak kesin tedavi için diş hekimine gidilmelidir.
Portakal: Bağ dokusunu güçlendirir, diş etlerinin sağlığını korunmasında ve diş eti iltihabını önlemede etkilidir. İçerdiği florun ile de dişlerin sert yapısına katkıda bulunarak ağız içi asitlerine karşı korur. Çilek: Çok sevilen çilek de ağız, diş ve diş eti sağlığı konusunda oldukça yararlı bir meyvedir.
Ağız içi yanmalarına karşı kısa sürede tedavi oluşturan en güçlü vitaminlerden biridir. Diş hassasiyetini ortadan kaldıran B grubu vitaminleri içerisinde de B1, B2 ve B12 vitaminleri gelmektedir. Diş eti kanamalarına karşı B3 ve B5 vitaminlerinin bulunduğu besinlerin tüketilmesi önerilmektedir.
Masaj: Günde birkaç dakika masaj yapmak diş etlerinde kan akışını artıracaktır. Dişlerinizi Düzenli Olarak Fırçalamak: Diş etlerinin bakımı, diş macunu kullanımı ile doğrudan alakalıdır. Dolayısıyla günde en az iki kere dişlerinizi fırçalayarak diş etlerinizi güçlendirebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri