Sendikadan İstifa Sendika üyeliği istifa tarihinden itibaren bir ay sonra geçerlidir. Sendikadan çekilenin bu bir aylık süre içerisinde başka bir sendikaya üye olması halinde yeni sendika üyeliği bu sürenin bitimi tarihinden itibaren geçerli olur.
7- İstifa sonrası otuz günlük sürenin bitiminden sonra eski veya yeni herhangi bir sendikaya üyelik formu ile başvurulması sonrasında yetkili organın kabulü ile sendika üyeliğinin yeniden kazanılabileceği, Değerlendirilmiştir.
Sonuç itibariyle, taraf olduğu toplu iş sözleşmesi devam ederken sendikadan istifa eden işçi, hak kaybına uğrayacaktır. Hem dahil olduğu toplu iş sözleşmenin avantajlarını yitirecek hem de Yüksek Hakem Kurulu kararlarından faydalanamayacaktır.
Sendika üyeliğinde çekilen işçinin, çekildiği sendikadaki üyeliği, Ka- nunda öngörülen bir aylık sürede de devam etmektedir. Dolayısıyla, ta- raflar, aidat ödeme ya da sendika disiplinine uyma borcu ile yükümlü- dürler.
Sendika üyeliği ve üyeliğin kazanılması
(2) Her üye, e-Devlet kapısı üzerinden çekilme bildiriminde bulunmak suretiyle üyelikten çekilebilir. E-Devlet kapısı üzerinden yapılan çekilme bildirimi elektronik ortamda eş zamanlı olarak Bakanlığa ve sendikaya ulaşır.
İlgili 41 soru bulundu
MADDE 19 – (1) İşçi veya işveren, sendikada üye kalmaya veya üyelikten ayrılmaya zorlanamaz. (2) Her üye, e-Devlet kapısı üzerinden çekilme bildiriminde bulunmak suretiyle üyelikten çekilebilir. E-Devlet kapısı üzerinden yapılan çekilme bildirimi elektronik ortamda eş zamanlı olarak Bakanlığa ve sendikaya ulaşır.
İşçilerin sendika üyelikleri ve sendikadan çekilme işlemleri e-Devlet üzerinden yapılabilmektedir. 4688 sayılı kamu sendikaları kanununa tabi olan memurların da üyelik işlemlerinin e devlet üzerinden yapılması büyük kolaylıklar sağlayacaktır.
4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Yasasının 14.Maddesi uyarınca Müdürlüğümüze gelen istifa formu istifa edilen sendikaya bildirilir. Sendika üyeliği istifa tarihinden itibaren bir ay sonra geçerlidir.
Sigortalı olarak çalışmış olduğu iş yerinden kendisi istifa ederek kendi isteği ile işten ayrılmak isteyen bir işçi işe iade davası açma hakkına sahip değildir. Dava açsa dahi otomatik olarak reddedilmektedir.
Üyelik, çıkarılma kararı kesinleşinceye kadar devam eder. Kendiliğinden sona erme: (gerçek kişi) İşveren veya işveren vekili sıfatını kaybedenlerin sendika ve üst kuruluşlardaki üyelikleri ve görevleri, bu sıfatı kaybettikleri tarihte kendiliğinden sona erer.
Sendikaya Üye Olunca İşverenin Haberi Olur Mu? Sendikaya üye olmanızdan işveren haberdar olmaz.
Hiç kimse bir sendikaya üye olmaya ya da üyelikten ayrılmaya zorlanamaz.” ve 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu 25'nci maddesi “İşçiler, sendikaya üye olmaları veya olmamaları, sendikal faaliyette bulunmalarından dolayı işten çıkarılamaz veya farklı işleme tabi tutulamaz.” demek suretiyle çalışanların ...
Bir işkolunda birden fazla sendika kurulabilir. Meslek veya işyeri esasına göre işçi sendikası kurulamaz. Sendikalar, tüzüklerinde belirtmek şartıyla ve genel kurul kararıyla şube açabilirler.
Kendi isteğiyle memuriyetten istifa eden veya istifa etmiş sayılan personel iki defadan fazla olmamak ve açıkta geçen bekleme süresini tamamlamak kaydıyla 657 sayılı Kanunun 92. maddesine göre tekrar memuriyete dönebilir.
Bilindiği gibi dayanışma aidatı, sendika üye- lik aidatının üçte ikisi kadardır. Dayanışma ai- datı ödeyecek işçi hiçbir sendikaya üye olma- yabileceği gibi, toplu iş sözleşmesine taraf işçi sendikası dışında bir başka işçi sendikasının üyesi de olabilir.
Sendika üyeliğinden çıkarılma kararı genel kurulca verilir. 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanununun 19'uncu maddesine göre karar, e-Devlet kapısı üzerinden Bakanlığa elektronik ortamda bildirilir ve sendika üyeliğinden çıkarılan kişiye de yazı ile tebliğ edilir.
Yargıtay verdiği bir kararında bu hükümden yola çıkarak, “makul sürenin bir yıl olarak belirlenmesini kararlaştırmıştır. İşçinin istifa tarihinden itibaren yaklaşık iki yıl sonra açılan davada , irade fesadının ileri sürülmesi için aranan makul sürenin geçtiğini kabul etmiştir”.
Kıdem tazminatına ilişkin düzenlemeler gereği kural olarak iş sözleşmesini kendi isteğiyle fesih eden işçinin (istifa), herhangi bir tazminat hakkı oluşmamaktadır. Çalışma süresinin belirli bir süreyi aşması, bu konudaki genel uygulamayı değiştirmemektedir.
İhbar Tazminat Süreleri
İşi 6 aydan az sürmüş olan işçi için 2 hafta (14 gün), İşi 6 aydan 1,5 yıla kadar sürmüş olan işçi için 4 hafta (28 gün), İşi 1,5 yıldan 3 yıla kadar sürmüş olan işçi için 6 hafta (42 gün), İşi 3 yıldan fazla sürmüş olan işçi için 8 hafta (56 gün)
Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanununa göre 20 işkolu vardır. Sigorta sistemine kaydedildiğinizde çalıştığınız işyerine göre bu işkollarından birine kaydedilmiş olursunuz ve ancak o işkolundaki sendikalardan birine üye olabilirsiniz.
Sendika tüzüğüne göre de üyelik aidatı bir aylık çıplak ücretin 1/30'u oranındadır. Kanun ve tüzük içeriğinde yer alan düzenlemelerde aidat tutarının net ücret üzerinden belirleneceğine dair açık bir hüküm yer almadığından, işverence brüt ücret üzerinden kesinti yapılmasında bir isabetsizlik bulunmamaktadır.
Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığında görevli subay, sözleşmeli subay, astsubay, sözleşmeli astsubay, uzman jandarma, uzman erbaş, sözleşmeli erbaş ve sözleşmeli erler, üye olamazlar ve sendika kuramazlar. Madde 16- (Değişik: 24/6/2004-5198/2 md.) Her üye üyelikten serbestçe çekilebilir.
2024 yılında aylık toplu sözleşme ikramiyesi tutarı
Sendika üyelerine ödenecek toplu sözleşme ikramiyeleri %2 barajını aşan sendikalar için 531,72 TL, %2 barajının altında kalan sendikalar için 188,02 TL olarak belirlenmiştir.
30 Temmuz 2021 tarihli ve 31553 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Bakanlık istatistiklerine göre Hak İş'e bağlı Hizmet İş Sendikası, en büyük işçi sendikası olma özelliğini korudu.
Personel Daire Başkanlığı kadro yerine, görev yaptığı birime ve maaşı yapılan birime üst yazı ile bildirir. Kişinin özlük dosyasına bir nüshası gönderilir. Personel Daire Başkanlığı ilgili sendikaya üst yazı ile Sendika İstifa Formunu gönderir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri