Vergi borçları; vergi daireleri, İnteraktif Vergi Dairesi, E devlet, banka şubeleri ve dijital bankacılık kanallarından ödenebiliyor. Günü geçmiş vergi borçlarını ise vergi daireleri, İnteraktif Vergi Dairesi ve ya E devlet üzerinden ödeyebilirsiniz.
Vadesi geçmiş yapılandırma borcuna her zaman gecikme zammı eklenmektedir. Ödemenizin vadesi geçtiyse vergi dairelerinden, interaktif vergi dairesinden veya e-devlet üzerinden ödemenizi yapabilirsiniz.
Vergi borcunun ödenmesi işlemi, vergi mükellefi olan kişinin bağlı olduğu vergi dairesine yapılmaktadır. Mükellefin bağlı bulunduğu vergi dairesinin dışında başka herhangi bir vergi dairesine borç yatırılmak istenirse ödemenin hangi vergi dairesi hesabına yapıldığının bildirilmesi şartı aranır.
Zamanaşımı, süre geçmesi suretiyle vergi alacağının kalkmasıdır. Zamanaşımı, mükellefin bu hususta bir müracaatı olup olmadığına bakılmaksızın hüküm ifade eder. Vergi alacağının doğduğu takvim yılını takip eden yılın başından başlıyarak beş yıl içinde tarh ve mükellefe tebliğ edilmiyen vergiler zamanaşımına uğrar.
Borç son ödeme tarihine kadar ödenmezse takipli hale gelir. Eşzamanlı olarak ödenmeyen tutar için vergi gecikme cezası uygulanır. Takipli hale gelen borcun bir süre daha ödenmemesi halinde vergi cezası olarak faiz yaptırımı uygulanır. Vergi borcunun ödenmemesi durumunun devamında ise cezai yaptırımın boyutu genişler.
İlgili 28 soru bulundu
Vergi borcu ödeme, zamanaşımı ve dava yolları ile sona erer. Vergi borcunun olağan sona erme nedeni ödenmesidir. Bunun dışında vadesinin rastladığı takvim yılını takip eden yılbaşından itibaren 5 yıl içinde tahsil edilmezse zaman aşımına uğrar.
Tüm vergi ödemelerinizi Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank'ın banka kartları ile İNTERAKTİF VERGİ DAİRESİ'nin web (ivd.gib.gov.tr) adresi veya mobil uygulaması (GİB Mobil) üzerinden ya da bu bankalarla birlikte Ziraat Katılım, Vakıf Katılım ve Emlak Katılım bankalarının online bankacılık hizmetlerinden yararlanarak ...
Türk Vergi Sisteminde Zamanaşımı
Bu çalışmada 6183 sayılı kanunda düzenlenen Tahsil Zamanaşımı kurumu üzerinde durulacaktır. Buna göre İlgili kanunun 102. Maddesine göre¸ – Amme alacağı, vadesinin rastladığı takvim yılını takip eden takvim yılı başından itibaren 5 yıl içinde tahsil edilmezse zamanaşımına uğrar.
Genel olarak vergi terkini, tahakkuk etmiş veya tahsil edilmiş bir verginin, tahakkuk kaydının iptali yahut tahsil edilen verginin mükellefe red ve iadesi suretiyle vergi alacağını ortadan kaldıran bir işlemdir. Vergi borcu, hata düzeltme, uzlaşma, yargı kararı, ölüm, ceza indirimi ve af gibi nedenlerde de sona erer.
Takipli Vergi Borcu Ne Zaman İcraya Düşer? Takipli vergi borcu ödenmediği takdirde icra ve haciz işlemleri başlatılmaktadır. Takipli vergi borcu için icra tebligatının ardından 15 gün içerisinde işlem yapılması gerekir.
İnternet Vergi Dairesi ile borç sorgulama
İnternet Vergi Dairesi'ne giriş yaparak borcunuzu görüntüleyebilir ve dilerseniz ödeme yapabilirsiniz . Giriş yapmak için TC Kimlik numaranızı, anne kızlık soyadının birinci ve ikinci harflerini, ayrıca anne-baba veya çocuğun TC kimlik numarasını bilmek yeterli oluyor.
Vatandaşların merak ettiği vergi borcu sorgulaması internet üzerinden kolayca yapılabilir. Bunun için iki farklı ve güvenilir kaynak bulunmaktadır. Bunlardan ilki Gelir İdaresi Başkanlığı'nın internet sitesi, diğeri ise birçok vatandaşın farklı işlemler için kullandığı e-devlet Kapısı.
Vergi borçları; vergi daireleri, İnteraktif Vergi Dairesi, E devlet, banka şubeleri ve dijital bankacılık kanallarından ödenebiliyor.
Kendisine ödeme emri tebliğ edilen borçlu, 15 günlük süre içinde borcunu ödemez ve mal bildiriminde de bulunmazsa mal bildiriminde bulununcaya kadar bir defaya mahsus olmak ve üç ayı geçmemek üzere hapisle tazyik olunur.
* Kesinleşmiş vergi borçlarını bu düzenleme kapsamında yapılandıranların, sadece vergi asıllarıyla kanuna göre hesaplanacak faizi ödemeleri, kalan vergi ziyaı cezası, gecikme faizi, gecikme zammı silinecek.
Devlet vadesi geçen vergi alacaklarının tahsili için elektronik ortamda haciz işlemi gerçekleştirebilir.
Vergi cezasını ortadan kaldıran sebeplerden ilki, ödemedir. Usulüne uygun düzenlenmiş ve mükellefe tebliğ edilmiş ceza ihbarının tebliğ edilmesinden itibaren 30 gün içerisinde ceza, VUK'ta 110-112 maddeleri arasında düzenlenen usule uygun şekilde ödendiği takdirde ortadan kalkar.
Başvurular, Gelir İdaresi Başkanlığının internet adresi "www.gib.gov.tr" veya e-Devlet "www.turkiye.gov.tr" üzerinden, vergi dairesine gelerek veya posta yoluyla yapılabilecek. VERGİ AFFI BAŞVURULARI BAŞLADI MI? Vergi affı yapılandırması için başvurular 31 Mayıs tarihine kadar yapılacak.
Alacaklardan vadesi 31 Aralık 2022'den önce olmasına karşın 1 Ocak 2023 tarihi itibariyle ödenmeyen ve tüm tahsil daireleri itibariyle asli ve feri toplamı 2 bin lira ve altında olan borçlar silinecek.
Ayrıca yurttaşlar vergi dairelerine bizzat müracaat ederek veya posta yoluyla başvuru yapabilecek. Kanunda yer alan bilgilere göre vergi affı 31 Aralık 2022 tarihi öncesindeki borçları kapsayacak. Yapılandırma için son başvuru tarihi 3 Temmuz 2023 olarak belirlendi.
karşılaşmadan dükkanlarını kapatabilirler. Ayrıca vergi dairesine de bu bilgi verilip vergi mükellefiyetinden düşürülme talep edilmelidir.
Vergi ödemelerinizi Halkbank İnternet Şubesi, Mobil Şube ve Bank24'lerimiz ve şubelerimizden kolayca yapabilirsiniz. Ayrıca barkodla da ödemelerinizi Halkbank İnternet Şubesi ve Halkbank Mobil Şube'den hızlı bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.
İster Şubeden, İster İnternet ve Mobilden Tüm Vergilerinizi Ödeyebilirsiniz. Vergi ödemelerinizi Şubelerimizden gerçekleştirebileceğiniz gibi Bankamızın İnternet Bankacılığı ve Mobil Bankacılık uygulaması ve ATM ağı üzerinden de gerçekleştirebilirsiniz.
Açıklamada, “Belediyemize vergi borcu bulunan vatandaşlarımız, sıkışıklığa meydan vermemek için belediye ve PTT gişelerinde ödeme yapabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri