İsviçre; yüksek yaşam standartları, istikrarlı ekonomisi ve kaliteli eğitim kurumlarıyla birçok kişi için cazip bir destinasyon. İsviçre 26 bölgeden (kanton) oluşur ve federal otoritelerin merkezi Bern'dir. Zürih ve Cenevre şehirleri, nüfusun çoğunun yaşadığı yerlerdir ve aynı zamanda ülkenin ekonomik merkezleridir.
Yüksek yaşam kalitesi
İsviçre, günümüzde kişi başına düşen milli gelirin en yüksek olduğu ülkelerden biridir. Bunda dünyanın en zengin ve istikrarlı ekonomisine sahip olmasının payı büyüktür.
Refah düzeyi oldukça yüksek olan İsviçre'de; aile yanı, öğrenci yurdu ve stüdyo daire gibi seçeneklerin bulunduğu konaklama masrafı, yeme-içme masrafları, ulaşım masrafları ve de kültürel aktiviteler gibi masraflar göz önünde bulundurulduğunda aylık yaşam masrafı ortalama 1300-1500 CHF'dir.
Güvenli ve tarafsız bir ülkedir, yüksek yaşam ve eğitim standartlarına sahiptir, çeşitli çok kültürlü şehirleri vardır ve bozulmamış gölleri ve Alpler'in arka planında yer alan çok yönlü güzel bir ülkedir. Ayrıca işletmeler için mükemmeldir. İsviçre'de iş yatırım dostudur ve harika bir bankacılık sistemi vardır.
İSVİÇRE'DE MAAŞLAR NE KADAR? İsviçre, dünyanın en zengin ülkeleri arasında bulunuyor. İsviçre'de saatlik asgari ücret 23 İsviçre Frangına, aylık ücret ise 4 bin İsviçre Frangı. Bu da saatlik olarak 596 TL, aylık ise 103 bin TL maaş anlamına geliyor.
İlgili 19 soru bulundu
Başka ülkelerle kıyaslandığında İsviçre'de daha az işsiz vardır. Buna rağmen iş arayanlarda aranan özellikler fazladır. Almanca veya Fransızca bilinmesi hemen hemen her işyeri için önemli bir ön koşuldur.
İsviçre'de genellikle eskisinden daha az çalışma süresi var: Ülkede 1950'li yıllarda ortalama haftalık çalışma süresi 47,7 saat idi. Bugün ise 6 saat daha az çalışma süresi var.
İsviçre C izniyle, kanton sınırlaması olmadan, iş değişikliği problemi yaşanmadan İsviçre'de barınma hakkı sahibi olunmaktadır.
Yabancı uyruklu bir vatandaş, şayet İsviçre'de 10 yıl ve üzeri bir süreyle ikamet etmişse, vatandaşlık hakkı için başvuru yapabilmektedir.
İsviçre'ye Seyahat Edecek Türk Vatandaşlarının Dikkatine / T.C. Dışişleri Bakanlığı Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir. Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri ise, 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla, anılan ülkeye yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır.
İsviçre, Dünya'nın gayrisafi yurt içi hasılası sıralamasında 20., kişi başına düşen milli gelir sıralamasındaysa 2. ülkesidir. Ülkede en çok insan, ticaret ve finans başta olmak üzere hizmet sektörlerinde çalışır. İsviçre ekonomisinin diğer iki önemli sektörünü ise turizm ve endüstri oluşturur.
İsviçre Peynirleri (1 kg): 20-25 CHF. Şarap (1 şişe): 5.00-15.00CHF ( tabi ki daha da pahalıları var) Bira: 1.70 CHF. Su(1.5 litre): 1.20 CHF.
Şu anda saat başına 12,00 euro olan bu ücret, 2024 yılında saat başına 12,41 euro'ya 2025 yılında ise saat başına 13,83 euro'ya yükselecektir. Her eyalette farklılık gösterse de ABD'de ortalama asgari ücret 1550 dolardır. İsviçre'de yasal bir asgari ücret yoktur.
İsviçre Çalışma Vizesi İçin Gerekli Evraklar Nelerdir? Üç adet eksiksiz olarak Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca ya da İngilizce, internetten doldurulmuş vize başvuru formu sunulmalıdır.
İsviçre'nin işçi alımı, birçok farklı sektörü kapsıyor. Bu sektörler arasında özellikle sağlık sektörü öne çıkıyor. Ülkenin doktor ve hemşire açığı bulunuyor ve yaşlı bakımı ve hastanelerde çalışacak profesyonellere ihtiyaç duyuluyor.
Aşağıda İsviçre kanunlarına göre evlilik ile ilgili en önemli yasal düzenlemeler ve yükümlülükler yer almaktadır. Sıralama rasgele yapılmış olup bütün bilgileri kapsamamaktadır: Evlilik ancak 18 yaş itibariyle mümkündür: İsviçre`de evlilik yaşı kadınlar ve erkekler için 18`dir.
İsviçre'de 90 günden fazla kalmak isteyen tüm yabancı ülke vatandaşları (AB vatandaşları ve EFTA ülkesi vatandaşları da dâhil olmak üzere) oturma izni almak zorundadır. İsviçre'ye yerleşmeden önce yerleşmek istediğiniz bölgedeki kanton göçmenlik bürolarına başvurmanız gerekmektedir.
Çoğu AB ve EFTA ülke vatandaşları eğer 1 yıldan daha fazla İsviçre'de çalıştıklarını (İş sözleşmesi, Arbeitsvertrag|contrat de travail) kanıtlarsa bu oturum iznini alma hakkı kazanırlar. Bu oturum izni AB ve EFTA ülke vatandaşları icin 5 yıllığına verilir. Diğer ülke vatandaşları için iznin geçerlilik süresi 1 yıldır.
Avrupa Serbest Ticaret Birliği veya Avrupa Birliği üyesi ülkelerin vatandaşı olmayan kişilerin kalıcı C vizesine başvurabilmesi için en az 10 yıl boyunca kalıcı B vizesi ile İsviçre'de kalmaları gerekmektedir. Başvuru yapan kişinin İsviçre'nin resmi dili ile ilgili bilgisinin en az A2 seviyesinde olması gerekmektedir.
İsviçre'de çalışmak için, çalışma izni almanız gerekir. Çalışma izni almak için, işvereninizin sizi istihdam etmeyi kabul etmesi ve sizin için gerekli belgeleri hazırlaması gerekir. Çalışma izni başvurusu, İsviçre'nin Türkiye'deki temsilciliklerine yapılır. İsviçre'ye gitmek için, İsviçre vizesi almanız gerekir.
Ülkede aynı zamanda İngilizce giderek daha fazla popüler olurken yaklaşık %60 İsviçre nüfusu tarafından yeterli seviyede konuşulmaktadır.
Türkiye İsviçre arası hava yolu ile 2 saat 56 dakika sürmektedir.
Yeni düzenlemeye göre şu değişikliklere gidilecek: Daimi ve geçici oturma izinlerinde dil bilme zorunluluğunun aynı sıra, İsviçre değerlerine uygunluk da aranacak. Bütün göçmenler için İsviçre dillerinden birinin bilinmesinin zorunlu olacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri