Gediz Muharebeleri, "Umum Kuvâ-yi Milliye Komutanı" olan Mirliva Ali Fuat Paşa ile Kuva-yi Seyyare Komutanı Çerkes Ethem'in Yunan işgaline karşı 1920 yılının Ekim ayı sonunda yaptıkları harekât.
13 Ekim 1920 tarihinde Batı Cephesi Komutanı Ali Fuat Paşa, Gediz'de bulunan 13. Yunan Fırkası'na taarruz ederek Gediz'i kurtarma teklifi ile Genelkurmay Başkanlığı'na müracaat etmiş ve teklifin kabul görmesiyle 24 Ekim'de Gediz Taarruzu gerçekleştirilmiştir.
Gediz MÖ 1000-700 yılları arasında Frigyalılar tarafından Kadoi adı ile kuruldu.
Gediz, Türkçe kökenli bir isim olup, Ege Bölgesi'nde bulunan ve aynı adı taşıyan Gediz Nehri'nden alınmıştır. Bu isim, doğal güzellikleri ve bereketli toprakları simgeleyen bir nehri çağrıştırdığı için "akışkanlık", "bolluk" ve "bereket" gibi anlamlara gelmektedir.
Gediz Ege bölgesinde yer alan bir akarsuyun adıdır. Aynı zamanda çaba, içinde su birikmiş çukur için de Gediz denir. Gediz İsminin Anlamı Nedir ve Gediz Ne Demek? Gediz isminin anlamı çaba, içinde su birikmiş çukur ya da kırım hanı demektir.
İlgili 24 soru bulundu
Gediz Deltası, Gediz Nehri'nin İzmir'in Çiğli, Menemen ve Foça ilçeleri sınırlarında, İzmir Körfezi'nin doğusundan Ege Denizi'ne döküldüğü yerde oluşturduğu deltadır.
Eski kaynaklara, sikke ve yazıtlara göre Kütahya'nın antik dönemdeki adı "Kotiaeion"dur. Ünlü Antik Çağ Coğrafyacısı Strabon bu adın, "Kotys'in Kenti" anlamına geldiğini belirtmektedir. Kotys, Trakya'da yaşayan Odrisler'den olup, Romalılar'ın M.S. 38'de Anadolu'ya gönderdiği bir komutanın adıdır.
GEDİZ MUTFAĞI
Her yerleşim biriminin olduğu gibi Gediz'inde kendine özgü yemekleri ve farklı bir damak zevki vardır.Tarhana çorbası, Gediz güveci, Gediz höşmehrimi ve sırık kebabı,Gediz mutfağının öne çıkan yemekleridir.
Germiyanoğulları'na tâbi başlıca yerleşim yerleri: Kütahya, Uşak, Gediz, Kula, Eşme, Alaşehir, Tavşanlı, Simav, Emet, Sarayköy, Banaz, Çivril, Denizli, Honaz, Dinar, Sarıgöl, Buldan, Afyonkarahisar'dır.
11'inci ve 61'inci Tümenlerin Yunan birliklerine taarruzu, başlangıçta havanın da sisli olması sebebiyle irtibatın sağlanamaması ve Kuva-yı Seyyare'nin harekâta katılmaması sebebiyle başarısız olur.
13 Ekim 1920 tarihinde Batı Cephesi Komutanı Ali Fuat Paşa, Gediz'de bulunan 13. Yunan Fırkası'na taarruz ederek Gediz'i kurtarma teklifi ile Genelkurmay Başkanlığı'na müracaat etmiş ve teklifin kabul görmesiyle 24 Ekim'de Gediz Taarruzu gerçekleştirilmiştir.
Batı Anadolu'nun önemli nehirlerinden olan Gediz nehrinin (Hermos) kaynağı Murat Dağı'ndan çıkmaktadır. Antikçağdaki öneminin yanı sıra prehistorik dönemlerde de bulunduğu bölgede önemli olan bir dağdır. Batı Anadolu'daki konumu nedeniyle Afyonkarahisar, Kütahya ve Uşak coğrafyasında ulaşımı etkilemektedir.
Hamidiyehanı Muharebesi
İki gün süren şiddetli muharebe sonucunda sayıca üstün Yunan kuvvetleri karşısında Türk kuvvetleri geri çekilmek zorunda kalmıştır.
Kuvâ-yı Milliye'den düzenli orduya geçişi hızlandıran olayların başında Gediz Taarruzu gelmektedir. Türk kuvvetleri yapısının bir sonucu olarak, düzenli ve güçlü Yunan ordusuna karşı 24 Ekim 1920 günü yapılan Gediz Muharebesi'nde mağlup olmuştur.
Sonunda, Batı Cephesi Komutanı, 61'inci ve 11'inci Tümenler ve Kuvve-i Seyyarelerle 24 Ekim 1920'de Gediz'deki düşmana taarruz etti. Efendiler, dalgalı, disiplinsiz, emir ve komutasız bazı hareketlerden sonra, bildiğiniz üzere, Gediz'de yenildik.
Gediz'in konumu çevresine göre daha alçak düzeyde olduğundan İlçe iklimi çevreye göre daha ılımlı bir karakter kazanmıştır. Gediz'i etkileyen Akdeniz ve karasal iklim tipleri arasındaki bu iklim tipine bir geçit iklimidir. Gediz MÖ 1000-700 yılları arasında Frigyalılar tarafından Kadoi adı ile kuruldu.
Gediz nehri kenarındaki köylerde sanayi bitkilerinden kendir ve pancar ekimi yapılmaktadır.İlçemizde 7.000 çifçi ailesi mevcuttur. İlçemizde 4 adet Köy Grubu Tarım Merkezi bulunmaktadır.
Kütahya' nın sembolü olan ve onu bütün dünyaya tanıtan çinicilik, önemli bir sanat kolu olmanın yanı sıra, Kütahya' da aynı zamanda bir geçim kapısıdır. Geçmişi Friglere kadar uzanan seramik yapımı zaman içinde sürekli gelişme göstermiştir.
Yıllarca, Kütahya'daki kamu yatırımlarının özel yatırımları engellediği bahanesi öne sürüldü. İş sahipleri, nitelikli esnafl ar işlerini bırakıp kamuda görev yapmaya başladı. Yerlerine yeni elemanlar da gelmedi. Dolayısıyla küçük ve orta ölçekli sanayi gelişemedi, büyük sanayi yatırımlarına zemin yaratılamadı.
Jeoloji. Ovanın bulunduğu bölge Tersiyer devrinin sonunda oluşmuştur. Gediz Ovası, beş milyon yıl içerisinde çekim fayları nedeniyle yaklaşık 1 km alçalan bölgenin Gediz Nehri'nin bıraktığı tortularla dolması sonucunda ortaya çıkmıştır.
Menemen ovası olarak da adlandırılan bu delta sa- hası Gediz ırmağının boğazdan çıktıktan sonra İzmir körfezinin doğu kenarına yaymış olduğu alüvyonlardan oluşmuştur.
İç Batı Anadolu'daki Murat, Eğrigöz ve Şaphane dağlarından inen suların birleşmesiyle oluşan Gediz Nehri, batıya doğru ilerlerken, kuzeyden Kunduzlu, Selendi, Deliiniş ve Demrek Çaylarını, güneyden ise Kula volkanik yöresinden gelen küçük dereleri sularına katar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri