Uşak ilinin Banaz Çayı'ndan sonra ikinci önemli akarsuyudur. Akarsuyun bazı küçük kaynakları bu ilin sınırları içindedir. Önce Kütahya il sınırları içinde akan Gediz, Uşak merkez ilçeye bağlı Emirfakı Köyü'nün kuzeyinde Uşak topraklarına girer. Irmak, merkez ilçenin Güre Bucağı'na kadar kuzey-güney yönünde akar.
İzmir'in 25 km kuzeybatısında, Karşıyaka, Çiğli, Menemen ve Foça İlçeleri sınırları içerisinde, Gediz Nehri'nin eskiden döküldüğü yerde, tuzcul ve tatlı su ekosistemleri, koylar, tuzlalar ve lagünlerden (dalyan) oluşan 14.900 ha'lık bir sulak alandır.
Gediz Kütahya İlinin 98 Km. güney doğusunda yer alan İç Anadolu ile Batı Anadolu arasında İç Batı Anadolu diye adlandırılan geçit alan üzerindedir. İlçenin Yüzölçümü 1733 km2, Rakımı 736 metredir.
Gediz nehri Kütahya il sınırları içerisinden başlamaktadır. Nehir, Uşak ili topraklarından Manisa ili sınırları içerisine ve oradan da Foça tepelerinden İzmir Körfezine dökülen bir rota izlemektedir. Anadolu'dan başlayarak Ege Denizi suları ile buluşan nehirler arasında ikinci büyük nehir olma özelliğine sahiptir.
Gediz Ovası, çoğunlukla Manisa ili içinde yer alan, Gediz Nehri tarafından sulanan bir ovadır. Orta Gediz Havzası'nda konumlanan ova, 150 km uzunluğunda ve 25 km genişliğindedir. Türkiye'nin en verimli ovalarından olmakla beraber, ovada genel olarak sultaniye üzümü ve mısır üretilir.
İlgili 40 soru bulundu
Gediz nehri, Anadolu'dan Ege Denizine doğru dökülen bir nehirdir. Gediz nehri, Kütahya ilimizden doğar. Aynı zamanda Uşak topraklarından da Manisa'ya ve oradan da Foça tepelerinden İzmir Körfezine doğru dökülür. Anadolu'dan başlayarak Ege Denizine doğru dökülen nehirler arasında yer alan ikinci büyük nehirdir.
Gediz Deltası, İzmir Körfezi'nin batı kıyısında Gediz Nehri'nin denizle buluştuğu noktada oluşmuş geniş bir sulak alan sistemidir. Deltanın doğu ve güneydoğusunu Yamanlar Dağı, kuzeydoğusunu Dumanlıdağ, kuzeyini ise Foça Tepeleri sınırlar.
Kütahya il sınırları içindeki Murat ve Şaphane dağlarından doğup Foça ve Çamaltı Tuzlası arasındaki Agriya Körfezi'nden İzmir Körfezi'ne dökülen 401 kilometre uzunluğundaki Gediz (Hermos) Nehri, çevresindeki 17.500 kilometrekare büyüklüğündeki havzası ile Önasya'nın önemli yerleşim bölgelerinden biridir.
Gediz Deltası, Gediz Nehri'nin İzmir'in Çiğli, Menemen ve Foça ilçeleri sınırlarında, İzmir Körfezi'nin doğusundan Ege Denizi'ne döküldüğü yerde oluşturduğu deltadır. Pek çok kuş türüne ev sahipliği yapan delta, Ramsar alanı, Önemli Kuş Alanı ve Yaban Hayatı Geliştirme Sahası olarak koruma altına alınmıştır.
Menemen ovası olarak da adlandırılan bu delta sa- hası Gediz ırmağının boğazdan çıktıktan sonra İzmir körfezinin doğu kenarına yaymış olduğu alüvyonlardan oluşmuştur.
GEDİZ MUTFAĞI
Her yerleşim biriminin olduğu gibi Gediz'inde kendine özgü yemekleri ve farklı bir damak zevki vardır.Tarhana çorbası, Gediz güveci, Gediz höşmehrimi ve sırık kebabı,Gediz mutfağının öne çıkan yemekleridir.
Gediz, Türkçe kökenli bir isim olup, Ege Bölgesi'nde bulunan ve aynı adı taşıyan Gediz Nehri'nden alınmıştır. Bu isim, doğal güzellikleri ve bereketli toprakları simgeleyen bir nehri çağrıştırdığı için "akışkanlık", "bolluk" ve "bereket" gibi anlamlara gelmektedir.
Gediz Havzası Türkiye'nin batısında Ege Bölgesi'nde yer alan, sularını Gediz ve kolları vasıtasıyla Ege Denizine boşaltan, Kuzey Ege, Susurluk ve Küçük Menderes Havzaları arasındaki alanı kapsamaktadır.
Gediz'in sel baskını, toprak kayması gibi felaketlerin oluşmasına neden olan topoğrafik yapı ve deprem felaketinin oldukça etkili yaşanmasına neden olan tektonik yapıya sahip olması gerekçe gösterilerek 1911 yılında gerçekleştirilemeyen yerleşmenin taşınma kararı 05.08.1970 tarihinde 7/1164 sayılı Bakanlar Kurulu ...
Ege Bölgesi'nde Bakırçay, Gediz, Küçük Menderes, Büyük Menderes grabenleri ve bunlar arasında Bozdağ, Aydın Dağları ve Menteşe Dağları Horstları oluşturmuştur.
Manisa'da bir zamanlar balıkçılık faaliyetlerinin yapıldığı bölgedeki en büyük göllerden biri olan ve neredeyse tamamen kuruyan Marmara Gölü'nün ardından Kütahya'dan doğup Ege Denizi'ne dökülen bölgenin en önemli nehirlerinden biri olan Gediz Nehri de kurudu.
Günümüzde de diri olan Gediz Grabeni, BKB - DGD uzanımlı bir yarım grabendir. Grabenin en genç tortulları Salihli - Alaşehir Ovası'nı oluşturur.
Yapılan çalışmalarda Gediz'in suyunun kalitesinin 'çok kirli' anlamına gelen 4'üncü sınıf olduğu ortaya çıktı. Manisa'da da yapılan denetimlerde Gediz'de kirliliğe neden olan kurum, kuruluş ve işletmelere ceza kesildi.
Gediz nehri geçmişte yarattığı taşkınlıklar nedeniyle sık sık yatak değiştirmiştir. En son yüzyılı aşkın bir süre önce yön değiştirmiştir. Zaman içerisinde İzmir Körfezi'ndeki bazı adalar da kara ile birleşmiş ve delta ovası içerisinde kalmıştır.
Fırat Nehri sırası ile; Erzincan, Sivas, Tunceli, Elazığ, Malatya, Diyarbakır, Adıyaman, Gaziantep, Şanlıurfa il sınırını belirledikten sonra Suriye, daha sonra Irak topraklarına girer. Irak'ta denize uzak olmayan bir noktada Dicle Nehri ile birleşerek Şatt'ül-Arab'ı oluşturur ve Basra Körfezi'ne dökülür.
Kütahya ve çevresi akarsu havzaları bakımından Marmara, Karadeniz ve Ege denizlerine bağlıdır. Kirmasti, Kocasu (Adırnaz) ve Simav Çayı'nın suları Marmara Denizi'ne, Porsuk Çayı Karadeniz'e, Gediz Nehri Ege Denizi'ne dökülmektedir.
Kaynağı Kayseri-Pınarbaşı'daki Tahtalı Dağları'ndan çıkar. Adana'ya 80 km kala Aladağ ilçesinin Akinek Dağı yamaçlarında Zamantı suyuyla birleşerek Seyhan Nehri'ni oluşturur. Aladağ ilçesi yakınlarındaki bölümünde Türkiye'nin sayılı rafting yerlerinden birisi bulunur. Çukurovanın batı kenarından Akdenize dökülür.
Fırat Nehri sırası ile; Erzincan, Sivas, Tunceli, Elazığ, Malatya, Diyarbakır, Adıyaman, Gaziantep, Şanlıurfa il sınırını belirledikten sonra Suriye, daha sonra Irak topraklarına girer. Irak'ta denize uzak olmayan bir noktada Dicle Nehri ile birleşerek Şatt'ül-Arab'ı oluşturur ve Basra Körfezi'ne dökülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri