Hamam böceği yavrusu yumurtadan yaklaşık 15 - 18 gün sonra çıkar. Bu bakımdan çok çabuk çoğalırlar.
Çok hızlı üreyen canlılar olması sebebiyle hamam böcekleri, üredikleri yerlerde koloni halinde yaşar. Bir seferde otuz veya kırk yavru oluşturabilirler. Bu yavrular on sekiz gün içinde yavru olarak yaşama katılır.
Alman hamam böceğinin üremesi
Bu keselerin içerisinde yaklaşık 30-40 tane yumurta bulunur. Dişi Alman hamam böceği bu yumurtaları çatlamalarına 1 ya da 2 gün kalana kadar taşır. Yumurtaların erişkin bir Alman hamam böceğine dönüşme süresi yaklaşık 100 gündür.
Hamam böceği, nemli ve sıcak ortamlarda yaşamayı seven haşere olması nedeni ile ev ve işyerlerinde en çok görülen böcek türüdür. Yiyeceğin bol olduğu ev, fırın, mutfak, pastane, çöplük ve lokanta gibi alanlarda çok sık görülen bu haşereler, hamam böceği ilaçlama yapılmadığı sürece hızlı şekilde üremeye devam eder.
Dişi Alman hamam böceği, yumurtalar çatlamadan 1-2 gün öncesine kadar yumurta keselerini beraberinde taşır. Yumurta keselerinin içinde 50'ye yakın yumurta olabilir. Yumurtaların erişkin bir Alman hamam böceğine erişme süresi yaklaşık 103 gündür.
İlgili 42 soru bulundu
Su boruları, banyo ve mutfak boruları, bulaşık ve çamaşır makinesi giderindeki çatlaklar, havalandırma girişleri ve ısıtıcılar hamam böceklerinin eve girdiği alanlardır. Mobilya altları ve arkaları, mutfak ve banyo dolapları hamam böceklerinin yerleştiği alanlardır.
Havaların ısınmasıyla birlikte gün yüzüne çıkarlar. Yer altı da havanın sıcaklığıyla birlikte ısınarak, böceklerin gün yüzüne çıkmasına neden olur. Bu sebepten dolayı hamam böceklerini yaz aylarında görmek daha mümkündür.
Hamam böceklerini öldürebilen birtakım yemler mevcuttur, farklı çeşitlerde hamam böceği yemleri kullanılmalı böylece hamam böceklerinin yok edilme ihtimali arttırılmalıdır. Çamaşır suyu, konsantre sıvı, sabunlu su, böcek öldürücü sprey ve profesyonel haşere öldürücüler kullanılmalıdır.
Dişi, ömrü boyunca altı ila on dört yumurta kutusu veya ortalama 224 yavru bırakabilir. Doğu hamamböcekleri bir seferde yaklaşık 16 yumurta bırakır ve kuluçka süresi yaklaşık 60 gündür. Dişi, ömrü boyunca yaklaşık sekiz oothecae veya ortalama olarak yaklaşık 128 yavru bırakabilir.
Bu canlılar yoğun olarak, mutfak, banyo ve tuvalet borularında, diğer su borularında, evdeki su giderlerinde, havalandırmalarda, çamaşır ve bulaşık makinesi giderlerinde, lavabo giderlerinde yuva yapar.
Özellikle defne yaprağı ve limon kabuğu hamam böceklerinin en sevmediği kokulardır. Evinize bunları koyarak hamam böceklerinin gelmesini engelleyebilirsiniz.
Soğan ve karbonat: Bir adet soğanı ince ince doğrayın. İçerisine 1 çay kaşığı karbonat ekleyin ve karıştırın. Hazırladığınız karışımı hamam böceği yuvalarına dökün. Kısa sürede hamam böceklerinin yok olduğunu göreceksiniz.
Gece bulduğu yiyecek kırıntılarını ve açıkta kalan yemekleri üzerinden beslenir. Yiyecek bulamadıklarında ise ölmüş böcek leşleriyle beslenirler. Hamam böceği besin olmadan 30 - 40 gün kadar yaşar.
Temiz bir ev tüm haşereler için olduğu gibi hamam böcekleri için de elverişsiz bir yaşam alanıdır. Atılmayan çöpler, kurumuş bulaşıklar, düzenli olarak silinip süpürülmeyen ev, yere düşen yemek kırıntıları hamam böcekleri için davetkar birer unsurdur.
Bu böcekler yumurtalarını sırtlarında taşıyarak gittikleri her yere yumurtalarını götürürler. 18 gün sonra yavrular yumurtalarda çıkar. Yıl içerisinde 8-10 defa yumurtlayabilirler. Dişi hamamböcekleri öldükleri anda bile yumurta bırakırlar.
Hamam böceklerinin büyük bir kısmı giderden gelmekte ve insan sağlığını tehdit etmektedir. Ortama girebilecekleri farklı yerler de olabilir ancak giderden gelen hamam böceklerini yok etmek için böcek ilacı kullanılsa bile bu kısa süreli bir çözüm olacaktır.
Su boruları, banyo ve mutfak boruları, bulaşık ve çamaşır makinesi giderindeki çatlaklar, havalandırma girişleri ve ısıtıcılar hamam böceklerinin eve girdiği alanlardır.
Hamam Böceği 15 ay kadar yaşar. Hamam böceğini kendi ömürleri dışında öldürmek zor zordur. Radyasyona dahi dayanıklı olan hamam böcekleri, insanların bile donabilecekleri soğuk havalarda bile yaşayabilirler. Hamam böceklerinin bir diğer özelliği ise kafalarının kopması durumunda bile bir süre yaşamalarıdır.
Hamam böceği gün boyunca yuvalarında saklanır ve özellikle ortam karanlık olduğunda geceleri aktif hale gelir. Çok yoğun bir istila varsa gündüz de görülür.
Aktarlarda satılan Borik Asit ve soğan karışımıda hamam böceği ile mücadele de etkili yöntemlerden biridir.Orta boy soğan, bir miktar un, 1 tutam şeker 4 yemek kaşığı borik asit karışımı kullanılarak hamam böceklerinin yemesi için yuvalandığı yerlere tutam tutam bırakılır.
Hamam böceklerinin özellikle evlere girme sebepleri sıcak alanları sevmesinden dolayıdır. Bu sebeple hamam böcekleri ocak altlarında, buzdolabı arkalarında ve evin sıcak yerlerinde yuva yapmayı severler. Dolayısıyla özellikle bu alanlarda hamam böcekleri ile karşılaşma ihtimali oldukça yüksektir.
En çok merak edilen konular içerisinde çamaşır suyu hamam böceklerini öldürmek için kullanabilir mi sorusu geliyor. Bu soruya evet cevabını vermek mümkün. Özellikle hamam böceklerinin yuva yaptığı ve ürediği bölgeye çamaşır suyu dökmek suretiyle bu zararlıdan kurtulma şansı elde edilir.
Termit akkarınca olarak da bilinen bir hamam böceği türüdür. Bazen beyaz karınca olarak da adlandırılırlar. Daha çok tropik bölgelerde yaşarlar. Bu hamam böcekleri ışığı sevmez ve hemen kaçarlar.
Oryantal Hamamböceği – Daha soğuk ve nemli koşullarla başa çıkabilir, bodrum veya kanalizasyon borularında rahatlıkla ilerleyebilir. Eğer şartlar uygun olursa çöplükler gibi açık alanlarda da yaşayabilirler. Alman hamamböcekleri kadar çevik olmasalar da, tğla duvarlar gibi pütürlü yüzeylere tırmanabilirler.
Yaklaşık 300 milyon yıldır dünya üzerinde yaşamaktadır. Bazı türleri hiçbir şey yemeden 1 ay aktif yaşayabilir ve sadece posta pulu arkasındaki zamkla beslenerek hayatta kalabilir. Su altında yarım saate kadar boğulmadan yaşayabildikleri görülmüştür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri