Kimler Geri Kazanım Katılım Payı (GEKAP) Beyannamesi verir? Çevre Kanunu'nun Ek-1 listesinde yer alan ürün/eşya/malzemeleri yurt içinde piyasaya arz edenler (piyasaya sürenler) ve/veya ithal (ithalatçılar) edenler Geri Kazanım katılım Payı beyannamesi vererek ödemesini gerçekleştirir.
GEKAP kapsamında işlemi olmayan mükellefler boş da olsa beyanname vermezler. Böyle bir zorunluluk yoktur. Ancak, GEKAP kapsamında işlemi olanlar boş da olsa beyanname vermek zorundadır.
Piyasaya sürenleri tarafından herhangi bir sebeple iade alınan ve mahsuplaşması yapılan ürünlerin bütünlüğü değiştirilmeden bir takım yenileme ve tamir süreçlerinden geçirilerek "yenilenmiş ürün" olarak piyasaya arz edilen ürünlerden Geri Kazanım Katılım Payı tahsil edilir.
Mükellefler vergi dairesine gitmeden poşet beyannamesini elektronik ortamda verebilecektir. Yasalar Gereği kurumlar vergisi yönünden mükellef olan tüzel kişiler Poşet Beyannamesini aylık; Gerçek kişiler, Basit Usul mükellefler, Ortaklıklar vb mükellefler ise 3 aylık olarak vereceklerdir.
Geri Kazanım Katılım Payı mükellefleri poşet satanlar ile diğer ürünleri piyasaya sürenlerden / yurt içine ithal edenlerdir. Burada GEKAP mükellefi gelir veya kurumlar vergisi mükellefi de olabilir, vergi mükellefi olmaya da bilir.
İlgili 15 soru bulundu
2)- GERİ KAZANIM KATILIM PAYI (GEKAP) BEYANNAMESİNİ KİMLER VERECEK: Çevre Kanunu'nun Ek-1 listesinde yer alan ürün/eşya/malzemeleri yurt içinde piyasaya arz edenler (piyasaya sürenler) ve/veya ithal (ithalatçılar) edenler Geri Kazanım katılım Payı beyannamesi vererek ödemesini gerçekleştirir.
Geri kazanım katılım payı uygulamasına tabi olan ambalajlara ilişkin geri kazanım katılım payına ilişkin beyan ve ödeme yükümlülüğü; plastik poşetler için satış noktalarının, diğer ambalajlar için ise piyasaya süren ve/veya ithalatçılarındır.
(6) Geri Kazanım Katılım Payı Beyannamesini vermekle yükümlü olanlar, beyan dönemi içerisinde plastik poşet satışı yapmamış olsalar dahi Geri Kazanım Katılım Payı Beyannamesini vermekle yükümlüdürler.
GEKAP kapsamında bulunan ürünler plastik poşetler, lastikler, akümülatörler, piller, elektrikli ve elektronik eşya, ilaç, madeni ve bitkisel yağ ile ambalajlar (plastik, metal, kağıt/karton, kompozit, cam, ahşap) olarak belirlenmiştir.
Beyan ve ödeme süresi
Buna göre 2023 yılında da GEKAP beyan dönemleri üçer aylık olarak uygulanıyor. Ancak Kahramanmaraş depremleri nedeniyle mücbir sebep ilan edilen yerlerdeki vergi dairelerine bağlı mükellefler için 2023 yılı GEKAP beyan dönemleri altı aylık olarak belirlendi.
2021 ve takip eden yıllarda da Gekap Beyannamesi 3 aylık olarak yılda 4 kez verilecektir.
a) Birinci dönem; Ocak-Şubat-Mart-Nisan-Mayıs-Haziran b) İkinci dönem; Temmuz-Ağustos-Eylül-Ekim-Kasım-Aralık Page 2 2 GEKAP beyannamelerinin beyan dönemini takip eden ayın son günü saat 23.59'a kadar yetkili vergi dairesine elektronik ortamda gönderilmesi gerekmektedir.
Birincil Ambalajlar için;
İlaçlar, birincil ambalajları (cam şişe, kapak, karton kutu, plastik, film, etiket ve karton kutu içindeki ölçek kaşığı, prospektüs) ile bir bütündür. Dolayısıyla bunlar için ayrıca GEKAP tahsil edilmez.
Mükellefin birinci işverenden sonraki işverenden aldığı ücretler toplamının 2022 yılı beyan sınırı olan 70 bin TL'nin altında olması ve tüm ücretlerin toplamının 880 bin TL'yi aşmaması nedeniyle Mükellef (C), tüm ücret gelirleri için beyanname vermeyecektir.
yetkili denetim birimine vermek zorundadırlar. TL) 6.000 Türk Lirası idarî para cezası verilir. fazlası idari para cezası olarak verilir. uygulanır.
GEKAP beyannameleri ile ilgili usul ve esasların belirlenmesinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın görüşü alınmış ve Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkili kılınmıştır. GEKAP beyannameleri yetkili vergi dairesine elektronik ortamda gönderilir.
2.7.Plastik Poşetten Elde Edilen Geri Kazanım Tutarı: Ay içinde satılan Plastik Poşet adedi ile 2020 yılı için belirlenen her bir Plastik Poşet için beyan edilmesi gereken 18 kuruşluk tutarın çarpımı sonucu bulunan rakam program tarafından otomatik olarak hesaplanır ve burada gösterilir.
GEKAP, Geri Kazanım Katılım Payı Beyannamesi çerçevesinde belirtilen ürünler adına geri ödenmesi/iade edilmesi kararlaştırılan bedelleri ifade etmektedir.
GEKAP ile ilgili yapılan mevcut yasal düzenlemelerde, satış faturalarında GEKAP bedellerinin malın bedeline dahil edilmesi veya fatura üzerinde ayrıca gösterilmesi konusu ile ilgili olarak herhangi bir belirleme bulunmamaktadır.
POŞET BEYANNAMESİ HAKKINDA ÖZET BİLGİLER
Beyanname verilmeden resen mükellefiyet kaydı açılmayacaktır. Mükellefiyet kaydı açılmış olanlarda, poşet satışının olmadığı aylarda beyanname boş olarak verilecektir.
Poşet beyannamesi döneminde plastik poşet satın almamış ve plastik poşet satımı yapmamış olan satış noktaları beyanlarını; https://ivd.gib.gov.tr web sitesi üzerinden interaktif vergi dairesine kayıt olarak, veri girişlerini boş bırakıp ya da miktarlar kısmına “0″ (sıfır) değeri girerek yapabilirler.
Mükelleflerin beyannamelerini, plastik poşetin satışının yapıldığı beyan dönemini takip eden ayın 24'üncü günü saat 23:59'a kadar yetkili vergi dairesine elektronik ortamda göndermeleri gerekmektedir. Tahakkuk eden geri kazanım katılım payının, beyannamenin verildiği ayın sonuna kadar ödenmesi gerekmektedir.
Kpmg Vergi. GEKAP Tutarları 1 Ağustos 2023 Tarihi İtibariyle Artırılmıştır. GEKAP Tutarları 1 Ağustos 2023 Tarihi İtibariyle Artırılmıştır.
Atık malzemelerin atık olmaktan çıktığı yerde, maddelerin yeni bir yaşam döngüsü başlar. Bu nedenle geri kazanım, bir nevi üretimdir. Geri dönüşüm, atık malzemelerin orijinal veya başka amaçlarla ürünlere, malzemelere veya maddelere yeniden işlendiği herhangi bir geri kazanım işlemi anlamına gelir.
torbalar, bu yıl başından itibaren ambalaj olarak nitelendirilmekte ve ambalaj cinsine göre kilo bazlı olarak GEKAP'a tabi tutulmaktadır. Bu ürünler için ilgilisine göre satış noktaları, eczaneler veya kargo firmaları tarafından GEKAP beyanı yapılacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri