Devrecilik, genellikle askeriyede görülen ancak özellikle yatılılar olmak üzere okullarda da rastlanan bir zorbalık pratiğidir. Bu pratikte, alt devre ve üst devre ikiliği vardır. Önce gelen yani kendini kıdemli addeden sonra gelene veya acemiye zorbalık uygular.
Dostum öncelikle bilmelisin ki askerde devrecilik yasak.
Devrem, aynı dönemde askerlik yapmaya başlamış olan kişilerin birbirlerine hitap şeklidir. Genellikle erler ve onbaşılar birbirine bu şekilde hitap eder. Denizciler ise birbirine devrem yerine kura şeklinde seslenir. Devrem kelimesiyle eş anlamlı olan tertip sözcüğü de askerlerin en sık kullandığı kelimelerden biridir.
aslına bakarsak, sıracılıkta yeni gelen askerlerin her işe koşturuluması söz konusuyken, tertipçilikte; baskı, dayak, ızdırap olma gibi durumlar da söz konusudur. bu nedenle sıracılık öpülüp başa bile konsa yeridir. zevk için koğuş yıkatmak tertipçiliğe girerken, rutin işlerle yeni gelenlerin ilgilenmesi sıracılıktır.
üst devre* / üst tertip: Bir askerin kendisinden sonra askerliğe başlayanla- ra karşı durumu.
İlgili 43 soru bulundu
jandarmada aynı tertip askerlerin ya da rütbelilerin birbirine hitap şeklidir.
Madde 3 – Askerlik çağı, yoklama devri, muvazzaflık ve yedek olmak üzere üç devreye ayrılır.
Uzun zaman boyunca ailelerinden, memleketlerinden ve sevdiklerinden ayrı kalan askerler için bazı günler zor geçer. Bunun için ''şafak sıkıştırıyor'' cümlesi de sıklıkla kullanılır. Atarsa da gün geçerse anlamında kullanılan yaygın bir deyimdir.
sık sık gazetelerde erkeklerin günde kaç yüz defa seks düşündükleri hakkında yorumlar yapılır. velhasıl askerlikte seksin yerini alan kavramdır şafak. haliyle "şafak kaç" da ön sevişmedir esir gönüllerde.
kişinin kendisinden tam 1 sene sonra asker olanları ifade eder. misal: 85/1 asker, 84/1 askerin has torunudur.
Askerde en eski olana dede denir, son gelen devre dedenin torunu olur.
Mütedeyyin asker ve zâbitler terfi ve mükâfata nâil olur; lâkayt davrananlar orduda barınamazdı. Orduya “Peygamber Ocağı” denmesinin sebebi de bu idi. Osmanlı fetihlerinde askerlerin halka ve çevreye iyi muamelelerinden destansı bir şekilde bahsedilir.
Herhangi bir silah eğitimine tabi tutulmayan olan RDM ya da PRDM askerleri; aynı zamanda da psikolojilerini zorlayacak herhangi bir vazifeye de gönderilmemektedir. Askerlik süreci onlar için tamamen psikolojik sorunlarını çözmeye ve onları topluma kazandırmaya dayalı bir dönem olarak görürler.
Devrecilik, genellikle askeriyede görülen ancak özellikle yatılılar olmak üzere okullarda da rastlanan bir zorbalık pratiğidir. Bu pratikte, alt devre ve üst devre ikiliği vardır. Önce gelen yani kendini kıdemli addeden sonra gelene veya acemiye zorbalık uygular.
Türkiye'de pek çok kez güdeme gelen askerlik yükümlüsü gençlerin askere gitmeden önce yaşadığı sıkıntılar, yeni bir düzenlemeyle son buluyor. 1986'dan kalma yönetmelik değişti. Askerlik yükümlüsüne artık çırılçıplak soyularak sağlık muayenesi yapılmayacak.
İlgili düzenlemede, hizmete ilişkin emri hiç yapmayan asker kişilerin bir aydan bir seneye kadar, emrin yerine getirilmesini söz veya fiili ile açıkça reddeden veya emir tekrar edildiği halde emri yerine getirmeyen asker kişilerin ise üç aydan iki seneye kadar hapis cezası ile cezalandırılacağı düzenlenmiştir.
Yetişkin bir bireyde kalp atım hızı dakikada 60 ila 100 arasında olmalıdır. Eğer nabız sayısı 60'ın altına düşüyorsa bradikardi (kalbin yavaş atması) durumu söz konusudur. Bu hız 40'ın altına düşerse ya da 60'ın altında iken belirtilere yola açıyorsa tehlikelidir. Bradikardi mutlaka dikkatle takip edilmelidir.
şafak 12 den sonra veya şafak atarsa 50 denebilir.
Kalbin dakikada attığı sayı nabızdır. İdeal nabız yetişkinlerde istirahat halindeyken 60-100 atıştır. Bu kalp atışı, boyunda ve bileklerde hissedilir. Örneğin; kalbiniz 70 defa kasılırsa yani atarsa, nabzınız 70 demektir.
askerliğin sonunda tezkere almaya bir gun kala sarfedilen laf. doğan güneşi müteakip, kendini safak terminale terk eden laf. askerlerin teskerelerini aldiklari gun icin soyledikleri sozdur. o gun buyuk umutlarla beklenir.
Ad. [3] (asker argosu) devre kaybı olan asker.
kısa dönem askerligin, cabuk hazirlanan ve biten poset caya benzetilmesi hadisesi. bir diğer rivayete göre; kısa dönem askerlerin yaklaşık 5,5 ay gibi bir askerlik yaptıklarından bavul veya çanta ile değil, bir poşet eşya ile askere gelip terhis oldukları için de poşet denilmektedir.
Bedelli askerlik, acemilik olarak nitelendirildiği için 28 gün süresince çarşı izni bulunmuyor ama pazar günleri istirahat günü olarak kabul ediliyor. Askerlik yaparken birinci dereceden yakınlarını kaybeden veya eşleri doğum yapan kişiler, 10 günlük izninden faydalanabiliyor.
Erbaş/Erlerin kânunî izin süreleri; askerlik hizmetinin her ayı için iki gün olarak hesap edilir ve bu izin süresi askerlik hizmetinden sayılmaktadır. (Uzun dönemler erbaş/erler için 24 gün, Kısa Dönem erbaş/erlerin ise 12 gündür.)
6. Yeniliklerden birisi de ikinci altı aylık askerlik hizmeti uygulamasıdır. İstekli olan erbaş/erler, ilk altı aylık hizmeti sonrasında asgari ücretten az olmamak üzere harçlık alarak altı ay daha askerlik yapabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri