Bölüntülü ölçü aletleri: metreler ve çelik cetveller, Ölçü taşıma aletleri: pergeller ve iç-dış çap kumpasları, Ayarlanabilir ölçü aletleri: sürmeli kumpaslar ve mikrometreler, Sabit ölçü aletleri: şablonlar ve mastarlar olmak üzere 4 ana gruba ve ikişerli alt gruplara ayrılmaktadır.
Pano Tipi Ölçü Aletleri: Bu tür ölçü aletleri sanayide, fabrikalarda ve atölyelerde, elektriksel büyüklüklerin sık sık kontrol edilmesi istenen yerlerde kullanılır. Pano veya tablo üzerine özel montaj malzemeleri kullanılarak sabitlenen bu ölçü aletleri dik çalışacak şekilde tasarlanır.
Bunların başlıcaları çelik metreler, cetveller, gönyeler çeşitli kumpaslar, mikrometreler, komperâtör, mastarlar ve ölçü lokmalarıdır.
Çapın birimi mm' dir. 2r = d 'dir. Çap ölçümlerinde kullanılan aletler kumpas ve mikrometrelerdir.
Ölçtüğü Büyüklüğü Gösterme Şekline Göre
Ölçtüğü büyüklüğü kişiye çeşitli şekillerde yansıtan ölçü aletleri kendi aralarında üçe ayrılır. Bunlar; gösteren ölçü aletleri, kaydedici ölçü aletleri, toplayıcı ölçü aletleridir.
İlgili 38 soru bulundu
Edebiyatımızda hece, aruz ve serbest olmak üzere üç tür ölçü kullanılmıştır.
Temel birimler sırasıyla metre, kilogram, saniye, ampere, kelvin, mol ve candela' dır. Türetilen birimler ise bu yedi temel birimin kombinasyonları olarak tanımlanmaktadır.
Mikrometre, milim ve mikron gibi küçük ölçüleri doğru bir şekilde ölçebilen bir alettir. Mikroskop ise, çok küçük nesnelerin görüntülenmesi ve ölçülmesi için kullanılan bir alettir. Bir mikro-ölçek örneğin, en hassas alet olarak kabul edilebilir çünkü mikronlar düzeyinde ölçüm yapabilir.
Makine parçalarının ölçme ve kontrol işlemlerinde ölçme ve kontrol aletleri ile birlikte kullanılan yardımcı aletlere Mastarlar denir. Bunların bazıları direkt bazıları ise endirekt olarak ölçme ve kontrol işlemlerinde kullanılırlar.
Kesit ve Çap Ölçü Aletleri
Kesit hesaplamak için yarıçapın, dolayısıyla çapın bilinmesi gerekir. Herhangi bir dairesel kesitli cismin çapı genel olarak kumpas ve mikrometre denilen aletlerle ölçülür.
Kütle eşit kollu terazi ile, uzunluk metre ile, zaman kronometre ile, sıcaklık termometre ile, akım şiddeti ampermetre ile, ışık şiddeti ise fotometre ile ölçülmektedir. Madde miktarını ölçmek için bir ölçüm aleti bulunmamaktadır.
Elektrik Ölçüm Cihazı Özellikleri
Özellikle, multimetre, pensampermetre, osiloskop, kablo bulucu ve test cihazı, voltaj dedektörü, voltmetre, ampermetre, faz sırası ölçer, toprak direnci ölçer, izolasyon test cihazı ve wattmetre ölçüm seçenekleri ile yer almaktadır.
Temel büyüklüklere ait ölçüm aletleri şu şekilde sıralanmaktadır: Kütlenin ölçüm aleti eşit kollu terazi olmaktadır. Uzunluğun ölçüm aleti metre, zamanın kronometre, sıcaklığın termometre, akım şiddetinin ampermetre, ışık şiddetinin fotometredir. Madde miktarına ait ölçüm aleti bulunmamaktadır.
Pens ampermetre elektrik devrelerinde kullanılan bir ölçü aletidir. Alternatif akım ölçmekte kullanılır. Ancak klasik ampermetrelerden önemli bir farkı vardır. Ampermetreler devreye seri girerler.
Bir dönen makinenin (mesela bir elektrik motoru) dönme hızı ise takometre ya da turmetre ile ölçülür.
Düzlem kontrol cihazı, plastik vb. levha halindeki mamullerin yüzey düzgünlüğünün ölçümünde ve düzlemsellik sapmasının kontrolünde kullanılır.
Sıcaklığı ölçmek için kullanılan en yaygın cihazlardan biri cam termometredir. Bu, çalışma sıvısı olarak işlev gören cıva veya başka bir sıvı ile dolu bir cam tüpten oluşmaktadır.
Basit Ölçü Aletleri
Parsel gibi küçük alanların ölçülmesinde basit ölçme aletleri kullanılmaktadır. Bunlar jalon, jalon sephası, çekül, sayma çubukları, çelik şerit metre, dik inme ve dik çıkmaya yarayan aynalı gönye ve prizmalardır.
Multimetre, takometre, turmetre, voltmetre, mikrometre, menzil bulucu, lazer metre, ışık ölçer, kalınlık ölçer, direnç ölçer, kablo takip, inşaat lazeri, cetvel, metre, kumpas, komparatör, güneş enerjisi ölçer, ağırlık ölçer, terazi, nem ölçer, ses ölçer çeşitleri olup, birkaçının ne işe yaradıklarından sizlere ...
Bir ayakta 26 adet kemik bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri