Mühendislik dallarından geleceğin mesleği olarak lanse edilenlerden hiçbirisi, bilgisayar mühendisliği gibi geleceğin mesleği olamadı. Bu meslek günümüzde önemini artırdığı gibi, gelecekte de geçerliliğini devam ettirecek.
Bilgisayar Mühendisliği mezunları yazılım firmalarında,telekominikasyon şirketlerinde,reklam ajanslarında,büyük şirketlerin IT ya da ar-ge departmanlarında kısacası yazılım ve programlamanın olduğu her alanda iş bulabilirler. Belki bunlardan daha da önemlisi girişimci olabilirler. Kendi işlerini kurabilirler.
Bilgisayar / Yazılım Mühendisliği (Computer Engineering)
Teknoloji kendi içerisinde dallara ayrıldıkça farklı kolların da oluşmaya başladığı bu meslek dalı daha uzun süre en çok kazandıran ve talep edilen mesleklerin arasında yer alacak.
Yazılım mühendisleri, bilgisayar programlarını, uygulamalarını ve sistemlerini oluştururken mühendislik prensiplerini ve en iyi uygulamaları kullanırlar. Bu yeteneklerden ötürü, yazılım mühendisliği alanının geleceği oldukça parlak görünmektedir.
İlgili 21 soru bulundu
Yazılım mühendisliği alanı sürekli gelişmekte, bu da onu heyecan verici ve dinamik bir kariyer yolu haline getirmektedir. Yazılım mühendisleri yüksek talep görmektedir ve ABD İşgücü İstatistikleri Bürosu, yazılım mühendisleri için istihdam fırsatlarının 2030'a kadar olan on yılda %22 oranında artacağını öngörmektedir.
eleman.net verilerine göre, Bilgisayar Mühendisi 2023 yılında ortalama 34.100 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Bilgisayar Mühendisi , Temmuz 2023 yılında ortalama 34.500 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 27.720 TL maaş alıyordu.
Bilgisayar mühendisliği, donanım ve yazılım arasındaki bağlantıyı anlamak isteyenler için daha uygundur. Yazılım mühendisliği ise daha çok yazılım geliştirme süreçlerine odaklananlara hitap eder. Bilgisayar mühendisliği programları genellikle daha geniş bir alanı kapsar.
Kullanıcılar tarafından belirtilen en düşük maaşlar göz önüne alındığında, petrol ve doğal gaz mühendisliği tüm mühendislik dalları arasında yine en üst sırada yer alıyor. En yüksek maaşlar sıralamasında ise, uçak mühendisliğinin hemen arkasında 2. sırasında yer alıyor.
Dünyada en çok kazandıran mühendislik dalları arasında ilk olarak petrol mühendisliği geliyor.
Türkiye'de her yıl 15 bini aşkın kontenjanla öğrenci alan 158 bilgisayar mühendisliği, 56 yazılım mühendisliği, 9 bilişim sistemleri mühendisliği ve 4 yapay zeka mühendisliği bölümü mevcut. Bu bölümlerden her yıl yaklaşık 10 bin öğrencimiz mezun veriyoruz.
Evet, üniversite eğitimi almadan da yazılımcı olman mümkün. Yazılımcı olmak için hangi bölüm okunmalı diye düşünüyorsan, Bilgisayar Mühendisliği ya da Yazılım Mühendisliğinde bir üniversite eğitimi güçlü bir temel sağlayabilir.
Özel sektörde işe başlayan yeni mezun bilgisayar mühendisleri ortalama olarak 15.000 TL – 20.000 TL arasında maaş alır. Elbette bu rakam kıdem seviyenize göre değişiklik gösterecektir. Kıdemli bilgisayar mühendislerinin aylık kazancı 50.000 TL'yi bulsa da herhangi bir sınır söz konusu değildir.
10 yıl önce Yeni Mezun bir Bilgisayar Mühendisinin maaşı ortalama 4 Asgari Ücrete denkti. Şuanda Asgari ücret 4250 olduğuna göre Yeni Mezun bir Bilgisayar Mühendisinin alacağı maaşta 15-20 bin bandında olmalıdır.
Bilgisayar Mühendisi Ne Demek? Bilgisayar mühendisi çip, analog sensör, devre kartı, klavye, modem ve yazıcılar dahil olmak üzere bilgisayar donanım ve ekipmanlarının araştırılması, tasarlanması, geliştirilmesi ve test edilmesinden sorumludur.Temel olarak yazılım, programlama ve algoritma ile ilgilenir.
Atamaların büyük ihtimal önce 2022 KPSS öncesi, sonra, Aralık ayına doğru, 2022 KPSS sonrası olmak üzere bu sene 2 kere gelmesi bekleniyor. Ayrıca çeşitli kurumlara da sözleşmeli personel alımı kapsamında bilgisayar mühendisleri alınabilir.
Alanda kendini geliştirmiş bir yazılımcı kamu ve özel sektörde kolaylıkla iş bulabilir. Nitekim yazılımcılık ve yazılım uzmanlığı geleceğin önemli mesleklerinden biridir. Yazılımcıların söz konusu görev ve sorumlulukları yerine getirebilmesi için meslekle ötüşen bazı kişisel özelliklere sahip olması gerekir.
Yazılım Mühendisliği sıralama ve Yazılım Mühendisliği puanları ile ilgili tablo sütunları aşağıdaki gibidir. Yazılım Mühendisliği Bölümü 2023 taban puanları en düşük 283,66909, en yüksek 508,36983'tür. Yazılım Mühendisliği Bölümü 2023 başarı sıralaması en düşük 300000, en yüksek 10857'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri