GELECEK AYLARA AİT GELİRLER : Gelecek bilanço dönemlerine ait peşin tahsil olunan gelirlerin bir yıldan kısa süreye ait kısımlarının izlendiği hesaptır. İşleyişi: Peşin tahsil olunan gelirler bu hesabın alacağına kaydedilir. Ait olduğu dönemde ilgili gelir hesaplarına devredilir.
Gelecek aylara ait gelirler hesabı 380 hesap, peşinen tahsil edilen ve gelecek döneme ait olduğundan dolayı çalışılan dönemdeki hesaplara kaydedilmemesi gereken gelirlerin takip edildiği hesaptır.
380 GELECEK AYLARA AİT GELİRLER HESABI
a) Niteliği: Tahsilatı cari dönemde gerçekleşen ancak gelecek döneme ait olan gelirlerin izlendiği hesaptır.
180 Gelecek Aylara Ait Giderler hesabı, içinde bulunulan dönemde peşin ödenen fakat gelecek döneme ait olan giderlerin izlendiği hesaptır. Gelecek döneme ait olduğu halde peşin olarak ödenen giderler, ait oldukları döneme kadar 180 Gelecek Aylara Ait Giderler hesabına borç olarak kaydedilirler.
18. Gelecek Aylara Ait Giderler ve Gelir Tahakkukları Gelir ve giderlerin ait oldukları dönemde kaydedilebilmesi için kullanılan dönem ayırıcı hesaplardır.
İlgili 32 soru bulundu
18 GELECEK AYLARA AİT GİDERLER ve GELİR TAHAKKUKLARI
Peşin olarak ödenen; fakat gelecek aylara ait giderler ve bilanço tarihi itibariyle oluşan; fakat istenebilir duruma gelmeyen bir yıldan kısa vadeli gelir tahakkukları bu grupta izlenir. Bu hesap grubunun varlığı muhasebenin dönemsellik kavramı gereğincedir.
Bilançonun 18 – 28 – 38 – 48 numaralı hesap gruplarında dönemsellik ve tahakkuk ilkesi yer almaktadır. Tüm hesap grupları, gelecek aylara ait giderler ve gelir tahakkukları olarak iki alt başlığa ayrılmaktadır. Gelecek aylara ait giderler, dönemsellik ilkesini temsil eder. Gelir tahakkukları, tahakkuk esasına dayanır.
180 Gelecek Aylara Ait Giderler Hesabı İşleyişi : İzleyen aylarla ilgili olarak bir gider yapıldığında bu hesaba borç yazılır. Daha önce giderlere alınan bir harcamanın gelecek aylara ait olduğu belirlendiğinde söz konusu gider, ilgili olduğu ayın giderlerine aktarılmak üzere, kaydedildiği hesaptan bu hesaba aktarılır.
Aralık ayına ait kira bedeli 180 GELECEK AYLARA AİT GİDERLER hesabı alacaklandırılarak 770 GENEL YÖNETİM GİDERLERİ hesabına aktarılır ve gider olarak gösterilir.
Gelecek aylara ait olan giderler ile maliyet hesaplarına borç kaydedilecek, peşin olarak ödenen giderler; bu hesaba borç olacak şekilde kaydedilir. 180 nolu hesapta bekleyen bu giderler, gelecek aylarda bu hesaba alacak verilmek suretiyle ilgili gider hesabına aktarılır.
Dönemin sonunda 280 Gelecek Yıllara Ait Giderler Hesabında yer alan tutarlarda 1 yılın altına düşeceği için 180 Gelecek Aylara Ait Giderler Hesabına aktarılır. Yani duran varlıklardan dönen varlıklara aktarılır. 2017 yılına ait kira tutarlarıda bitiş tarihi sonunda ilgili gider hesabına aktarılır.
Bu hesap, üçüncü kişilerden tahsili içermektedir. İçinde çalışılan dönemde ortaya çıkar ve borç kaydı gelecek hesap dönemlerinde yapılır.
770. Genel Yönetim Giderleri: Bir işletmenin yönetim fonksiyonları, işletme politikasının tayini, organizasyon ve kadro kuru luşu, büro hizmetleri, kamu ilişkileri, güvenlik, hukuk işleri, personel işleri, kredi ve tahsilatı da kapsayan muhasebe ve mali işler servislerin gi derleri bu hesaba borç kaydedilir.
671 Önceki Dönem Gelir ve Karları Hesabı: Cari dönemden önceki dönemlere ait olan ve bu dönemlerin mali tablolarına hata ya da unutulma nedenleriyle yansıtılamayan tutarların gösterildiği hesaptır. 671 Önceki Dönem Gelir ve Karları Hesabının İşleyişi: Böyle bir gelir ortaya çıktığında hesabın alacağına kaydedilir.
181 Hesap İşleyişi
Dönem sonunda, ilgili döneme ait borç olarak hesaplanacak tutarlar hasılat ve gelir hesapları karşılığında olarak bu hesabın borcuna kaydedilir. Sonraki dönemlerde ise alacağın kesinleşmesi durumunda ilgili hesaptaki alacağa karşılık olarak aynı yine ilgili hesabın borcuna kaydedilerek kapatılır.
Dönem ayırıcı hesaplar gelir ve gider hesapları olarak ikiye ayrılmaktadır. Mahalli İdarelerin gelirlerini ilgilendiren dönem ayırıcı hesaplar 380- Gelecek Aylara Ait Gelirler hesabı ile 480- Gelecek Yıllara Ait Gelirler hesaplarıdır.
Hazır değerler hesap grubunda yer alan “108 Diğer Hazır Değer- ler” ana hesabı ise, nitelikleri itibariyle hazır değer sayılan pullar, vadesi gelmiş ku- ponlar, tahsil edilecek banka ve posta havaleleri (yoldaki paralar) gibi değerleri kapsar.
Peşin ödenen, içinde bulunan cari dönemde oluşan ancak gelecek yıllarda gider hesaplarına alınması gereken giderleri takip etmek için kullanılır. Gelecek yıllarla ilişkili olup peşin ödenen giderler bu hesabın borcuna kaydedilir. İlgili hesap dönemlerinde ise bu hesap alacaklandırılırak kapatılır.
Kredi kartlarının ticari mal alışlarında ödeme aracı olarak kullanılması durumunda, karta ilişkin borç bankaya ödenmesi gereken bir borç olsa da ticari borç niteliğindedir. Bu borçlar 323 Kredi Kartından Borçlar/423 Kredi Kartından Borçlar hesaplarında takip edilmelidir.
280 GELECEK YILLARA AİT GİDERLER
Genellikle kiralanan işyerleri için peşin ödenen tutarların izleyen döneme ait giderleri için kullanılır. Vadesi bir yılın altına düşen giderler bilanço gününde 180 GELECEK AYLARA AİT GİDERLER hesabına aktarılır.
Dönemin sonunda 280 Gelecek Yıllara Ait Giderler Hesabında yer alan tutarlarda 1 yılın altına düşeceği için 180 Gelecek Aylara Ait Giderler Hesabına aktarılır. Yani duran varlıklardan dönen varlıklara aktarılır.
İşletme için kullanılan elektrik, doğalgaz, telefon, su, internet faturası, bina kira ve aidatı, mutfak ihtiyaç giderleri, temizlik giderleri, ofis giderleri gibi giderler her ay ödenen sabit giderler arasındadır.
381 hesap, aynı zamanda gider tahakkukları hesabı olarak da bilinir. 381 nolu hesap, içerisinde çalışılan dönemde ortaya çıkan ve birlikte ödenmesi gelecek aylarda gerçekleştirilecek giderlerin izlendiği hesaptır.
Ticari kazanç ve kurum kazancı bakımından gelirin ve giderin tahakkuk etmiş olması yeterlidir. Bu nedenle gelecek dönemleri ilgilendiren giderler ve gelirler gelir tablosunda değil bilançoda yer alır.
Gelir Tahakkuklarında Katma Değer Vergisi Hesaplanmayacak!
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri