Fiil cümlelerinde Türkçede gelecek zaman kipi fiil sonuna büyük ünlü uyumuna uyacak şekilde eklenen -ecek ve -acak ekleri ile oluşturulur. Ünsüzden sonra ek doğrudan gelirken, ünlü ile biten eylemlere eklenmeden önce yardımcı ünsüz gelir.
Bir eylemin gelecekte yapılacağını bildiren eklere gelecek zaman eki denir. Bu ekler -ecek ve -acak olmak üzere iki tanedir. Olumsuz cümlelerde ise bu eklerin başına -me -ma eklerinden biri getirilir.
Gelecek zaman fiil kök ve gövdelerine -acak, -ecek ekleri getirilerek ya- pılır: "Başla-y-acak", "ol-acak", "uyu-y-acak” v.b.
“Will” basit gelecek zamanda kullanılan yardımcı fiildir ve Türkçe'de gelecek zaman eki olan “-ecek, -acak” anlamını verir. “Will” yardımcı fiilinden sonra öznemiz ne olursa olsun fiilin 1. Hali (yalın hali) kullanılır; yani “will” özneye göre çekimlenmez.
Şimdiki zaman, Türkçe dilbilgisinde şu an yaşanan veya süreklilik arzeden bir olayı veya durumu anlatan zaman yapısı. -yor ya da -mekte eki ile bir haber kipi olan şimdiki zaman kipi oluşturulur.
İlgili 19 soru bulundu
Türkçede gelecek zaman kipi fiil sonuna büyük ünlü uyumuna uyacak şekilde eklenen -ecek ve -acak ekleri ile oluşturulur. Ünsüzden sonra ek doğrudan gelirken, ünlü ile biten eylemlere eklenmeden önce yardımcı ünsüz gelir.
Geniş zaman kipi: -r, -ir ve -ar'-er ekleri ile oluşturulur: Her sabah dişlerimi 'fırçalarım'.
Future Tense Gramer Kuralları Nedir? Future Tense için SVO (Subject-Verb-Object / Özne-Fiil-Nesne) kuralı geçerlidir. O halde “will” ile olumlu cümle kurmak için önce özne ardından will ve fiil kullanılır. Olumsuz cümlelerde ise “will” yerine “will not” veya “won't” kullanılır ve cümle dizilimi aynı kalır.
Gelecek zaman cümlelerine özgü sıklıkla kullanılan zaman zarfları da bulunmaktadır. “Will/shall” yapısı, yakın gelecekten bahsederken, gelecekle ilgili tahmin yürütürken, gelecekte kesinlik kazanmamış olayları ifade ederken kullanılır. Olumlu ve olumsuz cümleler “will/shall” yapısıyla kurulabilir.
Future Continuous Tense İle Olumlu Cümleler Nasıldır? İngilizce Sürekli Gelecek Zaman olumlu cümleler önce özne, sonra yardımcı fiil, ardından fiilin ing takısı almış şekli eklenerek oluşturulur.
Bir eylemin geçmişte ya da şu anda değil, ileri bir tarihte yapılacağını bildiren cümlelere, gelecek zaman cümlesi denir. Bu cümlelerde fiil ve fiilimsilere -ecek -acak eklerinden biri getirilir. Örneğin: 1- Sormak - Soracak. 2- Beklemek - Bekleyecek.
1.1.1 Görülen Geçmiş Zaman
Eski Türkçe'de görülen geçmiş zaman eki –dı, -di, -tı, -ti, -du, -dü, -tu, -tü'dür. Bütün ünlülerle kullanımı mevcuttur. Sadece teklik ve çokluk 3. şahıs çekimlerinde ek daima düz ünlülerle kullanılır. İyelik eki menşeli şahıs ekleriyle kullanılır.
Dil bilgisi kitaplarımızda ikisi geçmiş olmak üzere beş zamandan -görülen geçmiş zaman, anlatılan geçmiş zaman, şim- diki zaman, geniş zaman, gelecek zaman- söz edilir.
Fiilde kipler dilek ve haber kipleri olmak üzere ikiye ayrılır. Haber kipleri cümledeki eylemin hangi zaman diliminde yapıldığını bildirir. Geniş, gelecek, şimdiki, duyulan geçmiş ve öğrenilen geçmiş zaman kipi, haber kipleridir.
Emir kipleri dilek kiplerinin içerisinde bulunur. Emir kiplerinde 1.tekil ve 1.tekil çoğul ekleri yoktur. Emir kipinin olumsuz cümlesi de -ma, -me ekleri ile yapılır.
''Ben şimdi okula gidiyorum.'' ''Ses çıkarma, Bebek uyuyor.'' ''Yukarı çıkma, o ders çalışıyor.'' ''Şu an birlikte evin duvarlarını boyuyoruz.''
Böylece -acak, -çak ve -çan ekleri ile, -çı faaliyet ismi ve -ğan, -ağan, -kak mübalağa ekleri arasındaki mutabakattan faydalanarak, -acak gelecek zaman ekini <-*çıkak(>*çığak> -çâk>-çak?)
Will, gelecek zaman kipiyle anlatılan durumlarda kullanılır. Gelecekle ilgili ifadelerde will'e başvururuz. Ani, kendiliğinden gelişen karar ve eylemlerde de bu yardımcı fiili kullanırız. Birinden bizim için bir şey yapmasını isterken, ona gelecekle ilgili bir soru yöneltirken will kullanmak gerekir.
Will ve Be Going To gelecek zamandan bahsederken kullanılır. Genelde will kullanılırken geleceğe dair konuşma anında verilen kararlardan bahsedilirken, be going to kullanılırken geleceğe dair konuşma anından önce planlanmış olan kararlardan/olaylardan bahsedilir.
Gelecek zaman İngilizce yapılarımızın ikincisi olan Going To'da olumsuz cümle kurarken yapmamız gereken tek şey am/is/are'a not eklemek. Örnek: She is not going to come to school tomorrow. (Yarın okula gelmeyecek.)
Future Continuous Tense gelecekte gerçekleşiyor olan olaylardan bahsederken kullanılır. Future Continuous Tense ile cümle yapmak için özneden sonra “will” ve “be” yardımcı fiilleri eklenir, ardından kullanılacak olan fiilin “-ing” eki almış hali kullanılır. They will be sleeping. (Onlar uyuyor olacaklar.)
Gelecekte Bitmiş zamanda cümle kurarken “will” yapısından sonra “have” ve söz konusu fiilin “past participle” hali (V3) getirilir. Cümleler olumlu, olumsuz ve soru halde yazılabilir. Gelecekte Bitmiş zamanda ifade edilen bir cümle etken (active), edilgen (passive) veya ettirgen (causative) olabilir.
Bir eylemin belirli zaman aralıklarıyla ya da sürekli olarak yapıldığını anlatan cümlelere geniş zaman cümlesi denir. Örneğin: 1- Gelmek - Gelir. 2- Araştırmak - Araştırır 3- Çalışmak - Çalışır. Sadece fiil değil isim cümleleri de geniş zamanlı olabilir.
Türkçede geniş zaman kipi fiil cümlelerinde fiil köküne -r, -ir veya -er eki eklenerek oluşturulur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri