Geleneksel pazarlama, kitle pazarlaması olarak adlandırılabilir ve televizyon, radyo, gazete, broşürler gibi kitlelere ulaşan araçlar aracılığı ile reklam kampanyaları düzenlenir. Bu yöntemlerle yerel kitleyi belirleme ve basit, sade bir dil tercih edilerek her kesime ulaşma hedeflenir.
Geleneksel pazarlama, online olmayan her türlü pazarlama faaliyetini ifade etmek için kullanılan bir terimdir. Geleneksel pazarlama örnekleri dediğimizde baskı, yayın, doğrudan posta, telefon ve reklam panoları, gazete, dergi gibi pek çok alanı kapsamaktadır.
Geleneksel pazarlama, online olmayan her türlü pazarlama faaliyetlerine denir. Telefon, billboard, gazete, dergi gibi pazarlama kanalları eski pazarlama biçimlerine örnektir. Yerel kitlelere ulaşmak için kullanılır yani kitlesel pazarlamanın parçasıdır ve oldukça yüksek bütçelidir.
Geleneksel pazarlamada, 4P olarak bilinen, pazarlama karması; Ürün (Product), Fiyat (Price), Dağıtım (Place), Tutundurmadan (Promotion) şeklindedir.
Geleneksel pazarlamada tüketici markaya e-mail, mektup ya da telefonla ulaşırken dijital pazarlama yöntemi ile ise tüketici reklamı görür görmez sosyal medya aracılığı ile yorum yapabilir.
İlgili 26 soru bulundu
Geleneksel pazarlama karması, müşterilerin ihtiyaç ve beklentilerini anlamak, ürün ve hizmetleri bu doğrultuda şekillendirmek, ve kitlelere ulaştırmak amacıyla kullanılır. Bu karmayı oluşturan dört temel unsur ise ürün, fiyat, yer ve tutundurma olarak adlandırılır.
Renaghan 1981 yılında hizmetlerin kendilerine özgü olan özelliklerini göz önünde bulundurarak pazarlama karması elemanlarının ürün (product/service), sunum (presentation), fiyat (price), dağıtım (distribution) ve iletişim (communication) olmak üzere beş elemandan oluştuğunu ileri sürmüştür.
'Modern Pazarlama Yaklaşımı', işletme amaçlarına ulaşmak için hedef pazardaki müşteri istek ve ihtiyaçlarının belirlenmesi ve tatminin sağlanması amacıyla işletmenin bütün birimlerinin koordineli olarak çalışmasını içeren bir işletme yönetim felsefesidir.
1930'lardan önce, pazarlama kavramı temel olarak daha verimli üretim yapmak anlayışını benimsemekteydi. Bu anlayış, tüketicilerin, kullanılabilir durumda olan ve fiyatı oldukça uygun olan ürünleri tercih edeceği fikrine dayanmaktadır.
Daha çok geleneksel pazarlamada kullanılan bir yöntem olan viral pazarlama, dijitalde daha etkili bir hale gelmiştir. Bu yöntem aynı zamanda gizli pazarlama adıyla da bilinmektedir.
E-postalar, çevrimiçi reklamlar, el ilanları, veritabanı pazarlaması, promosyon mektupları, gazeteler, dış reklam, telefon metin mesajları, dergi ilanları, kuponlar, telefon görüşmeleri, kartpostallar, web siteleri ve katalog dağıtımı, doğrudan pazarlama stratejilerine bazı örneklerdir.
Jerome McCarthy, "pazarlama karmasını" pazarlamanın 4P'sinde şekillendirdi ve "pazarlama karmasının, 4P adı verilen dört bileşenden ürün (product), kanallar ve kurumlar olarak yer (place), promosyon (promotion) ve fiyattan (price) oluştuğunu," belirtti.
Çok kültürlü pazarlama, bir markanın hedef kitlesinde yer alan farklı etnik kültürlerdeki ve farklı kökenlere sahip insanlar için yapılan kampanya ve pazarlama çalışmalarına verilen bir isimdir.
Sonuç olarak, modern pazarlama anlayışının unsurları hedef kitle belirleme, pazarlama iletişimi, ürün geliştirme ve yenilik, fiyatlandırma stratejileri, dağıtım kanalları ve müşteri ilişkilerini içerir.
Toplumsal pazarlama uzun vadede bir toplumsal davranış değişikliğine yol açmayı hedeflerken, örgütün tüm paydaşlarının yararını gözetecek şekilde bu toplumsal değişimin bir parçası olmasını temel alan bir pazarlama yaklaşımıdır (Peattie ve Peattie, 2009; Cuthill, 2010; Kotler ve Zaltman, 1971).
Tüketicinin veya müşterinin marka ve/veya mağaza bağlılığını korumak, sürdürmek veya artırmak. Ürün ya da diğer pazarlama bileşenlerinde yapılan yeniliği vurgulamak, güçlendirmek, bütünlemek.
Pazarlama karması modellemesi olarak da adlandırılan medya karması modellemesi, reklamverenlerin önceki etkinliklere ve dönemsellik gibi diğer etmenlere dayanarak medyanın nasıl performans göstereceğini tahmin etmek için kullandığı bir tekniktir.
4P pazarlama stratejisi olarak da bilinen pazarlama karması elemanları ürün, fiyat, tutundurma ve dağıtım aşamalarından oluşmaktadır. Bu elemanlar sayesinde işletmeler, tüketicilere en doğru, en kullanışlı ve en kaliteli ürün ve hizmetleri sunmayı hedeflerler.
Dijital pazarlama, doğru ürün ya da hizmeti doğru zamanda doğru müşteriye ulaştırmak ile ilgili çalışmaların tamamını kapsar. Dijital pazarlama stratejisi ise doğru müşteri deneyimini tasarlamak ve uygulamak ile ilgilidir.
Dijital pazarlama, herhangi bir ürünün ya da hizmetin pazarlama faaliyetlerinin internet üzerinden gerçekleştirildiği yeni nesil pazarlama yöntemidir. Dijital pazarlama; internet sitesi, e-ticaret siteleri, sosyal medya ve arama motorları gibi dijital mecralarda yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri