Görüş alanının bütünlüğünü bozan herşey ağır hasarlı olarak muayeneden kalıyor. Ancak aracınızın ön camındaki ufak taş izleri görüş alanında hafif kusur olarak muayeneden geçebilmektedir.
Bazı çatlaklar değerlendirmeye göre “Ağır Hasarlı” kabul edilirken, çizikler ve taş izleri hafif kusur olarak değerlendirmeye alınır. Sürücünün görüş mesafesine denk gelen taş ve çizik izleri önemli bir boyuta ulaşmışsa muayeneden geçemeyebilir.
TÜVTÜRK Ön Cam Muayenesi Kriterleri
Ön cam bütünlüğünü bozan etiket, resim, çıkartma, yazı, boya vs. varsa mutlaka silinmeli. Aksi halde araç, 2017 TÜVTÜRK muayenesinden geçemeyecek.
Küçük bir taş izi her an büyük bir çatlağa dönüşebilir. Ön camınız, aracın gövde mukavemetinin %30'unu sağlar ve hava yastığı açıldığında yolcu hava yastığının destek sağlaması ön cama bağlıdır. Çatlak tamiri ve cam tamiri ön camınızın hasar öncesi mukavemetine kavuşmasını sağlayacaktır.
İlgili 19 soru bulundu
Kusurlu frenler, eksik veya çalışmayan emniyet kemerleri, ön cam çatlağı, arızalı silecek suyu pompası, elektrik aksamı ve kalorifer sistemindeki arıza, şase ve kaporta çürükleri gibi nedenlerle araçlar "emniyetsiz" veya "ağır kusurlu" sayıldığından muayeneden geçemiyor.
Havalı Frenler, Mekanik Freni Sistemi, Kontrol bağlantı Uçları, Frenlerin Serbestliği, Yay Kurmalı El Fren Sistemi, Direksiyon, Görüş alanı, Dikiz Aynası, Camlar, Aydınlatma, Kısa Huzmeli Far, Park Lambası, Geri Vites Lambası, Dörtlü İkaz Sistemi, Elektrik Kabloları: Hafif Kusurlu Sayılır.
Camdaki matlığı, silecek izlerini seryum oksit içerikli bir cam polish'i ile gidermeniz mümkün. Boya polishlerinde genellikle aluminyum oksit bulunur ve boyaya uygun, yumuşak bir aşındırıcıdır. Seryum ise cama uygun çok daha sert tanecikli bir aşınıdırıcıdır.
Yapılacak iş ince rötuş işlemidir. Aracın boya kodundan 5-10 liralık boya yaptırıp kürdan, ince fırça vb. bir şey kullanarak sadece taş izine ufacık dokunuşlarla boyanın altından çıkan metal aksam gizlenebilir. En basit çözüm budur.
Camda çizik giderme için tırnak cilası veya metal cilası kullanılabilmektedir. Kullanılan cilaya göre uygulama da değişir. Tırnak cilası cam üzerinde yer alan çiziye sürüldükten sonra yaklaşık bir saat kurumasın beklenmelidir. Kuruduktan sonra tırnak cilası camla aseton yardımıyla temizlenebilir.
Araç muayene sırasında cam hasarı kontrolü sadece ön cam için yapılmaktadır. Ön camda bulunan ve sürücünün görüş alanı içinde görüşü engelleyen çatlak, kırık, aşırı derecedeki çizilmeler ağır kusur olarak tanımlanmaktadır. Bu araçlar muayeneyi geçememektedir.
Ön camların onaysız olması, Araçta sol dikiz aynası yoksa, Ön cam silecekleri yok veya arızalıysa, Cam yıkama su püskürtme sistemlerinde arıza varsa bu durumlar ağır kusurlar içerisinde yer alır.
Muayene sırasında araçta yedek lastik bulunmaması ağır kusur olarak kabul edilmektedir. Dolayısıyla araç muayeneden geçemez.
Oto cam çizik giderme için karbonatta kullanabilirsiniz. Bir tatlı kaşığı karbonatı suyla karıştırıp macun kıvamı elde edin. Macunu temiz bir beze döktükten sonra cama dairesel şekillerle uygulayabilirsiniz. Uygulama bittikten sonra diğer yöntemlerde de olduğu gibi ıslak bir bezle o bölgeyi temizleyin.
Araç muayene sırasında cam hasarı kontrolü sadece ön cam için yapılmaktadır. Ön camda bulunan ve sürücünün görüş alanı içinde görüşü engelleyen çatlak, kırık, aşırı derecedeki çizilmeler ağır kusur olarak tanımlanmaktadır.
Bırakın sacı, boya tabakasına inen hasar durumlarında pasta cila doğru yöntem olmayacaktır. Eğer taş izleri sadece vernik tabakasında hasara neden olmuşsa, bu durumda pasta cila ile bu taş izleri ortadan kaldırılabilir. Genelde bölgesel hasar durumlarında araca komple pasta cila işlemi yapmaya gerek yoktur.
Doğru ürün, ekipman ve tekniklerle yapılan pasta cila ekspertizde çıkmaz. Pasta ile çizik giderme işlemi boyada değil ama vernik tabakasında incelmeye sebep olur.
Aracınızda oluşan çiziğin derinliği hafif ve düzeydeyse doğrudan pasta cila ile çiziği ortadan kaldırabilirsiniz. Eğer orta derece veya ağır bir çizik söz konusu ise öncelikli olarak zımpara ile çizik yüzeyinin zımparalanması gerekir. Böylelikle etrafındaki boyanın derinliği belli düzeyde eşitlenmiş olur.
Cam, kaporta üzerindeki vernik ile kıyaslandığında, çok sert bir materyal olduğu için cam çiziklerini oto pastaları ile giderebilmek mümkün değildir. Piyasada çok yaygın olmasa da, bu amaç için kullanılan cam pastaları elmasa yakın sertlik seviyesine yakın, çok yüksek sertlikte mineral tozlar içerir.
Seramik Koruma aracı taş izlerinden korur mu ? Korumaz. Seramik koruma ürünleri fiziksel darbelere karşı savunmasız ürünlerdir. Taş izlerinin oluşumu öndeki aracın fırlatmış olduğu taşın aracınıza gelmesi sonucu meydana gelecektir.
Ancak cam yüzeyin sertliği ve karekteristiği çok farklıdır. Bu yüzden otomotiv kaporta yüzeylerinde kullanılmak üzere üretilmiş pasta çizik giderici ürünler, cam çiziklerini gideremez.
Kusurlu frenler, eksik veya çalışmayan emniyet kemerleri, ön cam çatlağı, arızalı silecek suyu pompası, elektrik aksamı ve kalorifer sistemindeki arıza, şase ve kaporta çürükleri gibi nedenlerle araçlar "emniyetsiz" veya "ağır kusurlu" sayıldığından muayeneden geçemiyor.
Emniyetsiz: Yapılan muayene sonrasında aracın, can ve mal emniyeti ile trafik güvenliği açısından tehlike oluşturacak derecede kusur ve eksiklerinin tespit edilmesi halidir. Bu durumda, aracın durumu en yakın "Trafik Zabıtası"na bildirilir. Aracın "Emniyetsiz" olduğuna dair rapor verilir.
Aracın 1 aylık süre içerisinde eksikliklerini tamamlayıp gelmesi gerekmektedir. 1 aylık süre geçirildikten sonra muayene tekrarına gelindiği takdirde, ücretsiz muayene tekrar hakkını kaybetmiş olacak, dolayısıyla yeniden ücretli-genel muayene yaptırmak durumunda kalınacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri