Geleneksel yönetici, çalışanın işin nasıl yapılacağı hakkında yeterli seviyede bilgisinin olması, maddi ortamın hazırlanması, tatmin olabileceği gelirin verilmesi ve duruma uygun sertlikte emredilmesi halinde işini en iyi şekilde yapacağına inanır.
3 çeşit. Bunlar; Yüksek, orta kademe yöneticiler ve ilk kademe amirleri olarak üç gruba ayrılabilir. Yüksek yöneticiler; amaç saptayan, politika kararları alan yönetim ilke ve standartları koyan, stratejik planlama ve örgütlerinin genel yönetimini yapan kişilerdir.
Otokratik Yöneticiler: Bu tip yöneticiler genellikle sert yapılı, otoriter, başkasının görüş ve düşüncesine başvurmayan ve işlerini emir vererek yaptıran kişilerdir. Otokratik yöneticiler çalışanlarına ne yapmaları gerektiğini söylemenin yönetimin en önemli görevi olduğuna inanırlar.
Serbest ve yumuşak yönetim tarzı olarak adlandırılan liberal yönetim biçimi, örgütte işe ve çalışanlara (personele) fazla önem vermemesiyle dikkat çeker. Bu yönetim biçiminde yönetici işle ilgili sorunlara ve çalışanlara karışmaz.
Tarihsel olarak yaygın olan yönetim biçimleri arasında monarşi, aristokrasi, timokrasi, oligarşi, demokrasi, teokrasi ve tiranlık yer alır.
İlgili 21 soru bulundu
Aslan Tipi Yönetici
Tüm kararların çalışanlarla birlikte alınmasını sağlarlar. İşe ve insana verilen değer konusunda en yüksek puanı bu yönetici tipi alır. Tüm yönetici tipleri arasında en başarılı olan, işten fazla verim alan yönetici tipidir. Bu nedenle başaran yönetici ay da lider yönetici olarak da adlandırılır.
Otokrasi, bir devlet üzerinde mutlak gücün bir kişinin ellerinde yoğunlaştığı bir yönetim sistemidir. Bu kişinin kararları, dış hukuki kısıtlamalara veya düzenli halk kontrol mekanizmalarına (belki darbe tehdidi veya diğer isyan biçimleri gibi) tabi değildir.
Demokratik lider ise, grubun tüm üyelerinin fikirlerini ifade etmelerine, önerilerde bulunmalarına fırsat tanıyan ve onları karar alma sürecine dâhil eden kişidir. Demokratik liderler, yönetim yetkisini grubun diğer üyeleri ile paylaşma eğilimi gösterirler ve buna bağlı olarak problemi grup üyeleri ile paylaşırlar.
Pasif Yönetici (İstisnalar hariç)
Pasif yönetici, kuralları koyar, emirleri verir, kurumda yapılacaklarla ilgili uygulama standartlarını belirler, ancak çalışanların işlerini nasıl yaptığını, bu standartlara uyup uymadığını sorgulamaz. Her hangi bir sorun yaşanmadıkça çalışanların yaptıkları işlerle ilgilenmez.
Fonksiyonel yönetici; üretim, pazarlama, satış ve finansman gibi uzmanlaşmış bir örgütsel faaliyetten sorumlu olan yönetici tipidir. Genel yönetici; büyük bir şirket, bunun bir işletmesi veya onun bir alt bölümü gibi karmaşık bir birimi yöneten ve yönlendiren kişi.
Bilge liderlik kavramı
Bilge bir lider, kendi çıkarları, kendini geliştirme ya da kendini beğenme ile motive olmaz. İçselleştirilmiş bir ahlaki zorunluluk olarak başkalarına yardım etmek için derin bir istekle motive olur. Özgünlük ve ahlaki bütünlük, bilge liderlerin karakteri için temel oluşturmaktadır.
Alt Düzey Yöneticiler
Bunun için yönetsel işlevleri olmayan işçi, memur, hizmetli gibi çalışan ve herhangi bir yönetim görevi olmayan kişileri yöneten, kısım şefleri, posta başı, ustabaşı, baş kalfa, formen ve odacı başları gibi çeşitli çalışanlar alt düzey yöneticilerini oluştururlar.
Geleneksel yönetim işi, uzmanlıklara göre ayırmakta ve çalışanları iş birimi alanlarına konumlandırmaktadır. İş birimi alanlarında personel, işin sadece kendine düşen parçasını ne amaca hizmet ettiği ile tam olarak ilgilenmeden ya da anlamadan gerçekleştirmektedir.
Yöneticinin otoriter olduğu bir örgütteki iletişimde de yöneticinin sert tavırları kendini belli etmektedir. Yöneticinin sert ve kaba davranışları, çalışanlarla ilişkilerinin katı olmasına sebep olmaktadır. Yönetici, çalışanlarla kendisini eşit görmediği için karşılıklı bir iletişim söz konusu olmamaktadır.
Modern yönetim teorisi, geleneksel yönetim teorilerinden farklı olarak daha çağdaş bir perspektife sahip olan yönetim yaklaşımlarını ifade eder. Gelişen iş dünyası ve değişen iş ortamıyla birlikte ortaya çıkan modern yönetim teorileri, daha esnek, yenilikçi ve insan odaklı bir yaklaşımı benimser.
Otoriter (otokratik-yetkeci) lider, yetkiyi merkezi hale getiren, biçimsel gücü, ödüllendirme gücünü ve cezalandırma gücünü kullanan liderdir (Daft 1991: 375). Otoriter liderleri "söyleyen" (tellers) liderler olarak ifade etmek mümkündür. Bu tür liderler, işgörenler tarafından yapılacak işi yapılandırırlar.
Demokratik liderlik tarzı, otokratik liderliğin tam tersidir. Böyle bir liderlik tarzını benimseyen bir lider, hemen her konuda izleyenlerin fikrini almakta ve katılımcılığı benimsemektedir. Katılımcılığın esas olduğu bu liderlik tarzı, literatürde katılımcı liderlik tarzı olarak da adlandırılmaktadır.
Yönetici, bir şirket veya organizasyonun yönetimini üstlenen bir kişidir. Yöneticiler, şirket veya organizasyonun amaçlarını belirler ve bu amaçları gerçekleştirmeyi hedefleyen çalışmaları yönetirler. Yöneticiler, ayrıca şirket veya organizasyonun işleyişini düzenler ve çalışanları yönetirler.
Oligarşi veya takım erki, küçük ve ayrıcalıklı bir grubun iktidarda olduğu yönetim şeklidir. Oligarşinin üyesi ya da destekçisi olan kişi ya da grupları tanımlamak için oligark terimi kullanılır.
Siyasal iktidarın dar bir grubun elinde olduğu yönetim şeklidir. Aristokrasi başta olmak üzere diğer bazı yönetim şekillerinde de iktidarın küçük bir grupta toplandığı bilinir. Ancak oligarşide aristokrasinin aksine yöneticilerin seçkin bir aileden gelme koşulu aranmaz.
Otokrasi, monarşinin bir çeşididir. Yönetici, bütün siyasî yetkileri tek başına elinde bulundurur. Fakat monarşinin aksine yönetim miras yoluyla kalmamış, kişi tarafından ele geçirilmiştir.
Yetkeci Yönetim: Hiyerarşik yapıda en üst yönetici, yönetsel kararları vermek; işgörenler ise emirleri yerine getirmek için vardır. Asttan beklenen itaattir. Ödeme, işgörenlerin yaptığı işe ve performanslarına göre değil; hiyerarşik yapıdaki makamlara göre belirlenir.
Yetkeci Yönetim
Endüstri devrimi sürecinde egemen olan yönetim şeklidir. Otoriter yönetim biçimi adıyla da bilinen bu yönetimde, temelde yetki ve itaat ilişkisine dayalı katı bir yönetim anlayışı hakimdir.
Profesyonel yönetici, işletmenin sahibi olmadan, işletmenin sahibi gibi, kurumla ilgili her işi aylık alarak yapan ve bu işi bir meslek olarak gören kişidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri