Mıhlama yaparken mısır unu kullanıyoruz ama özellikle mıhlamalık diye belirtiyoruz alırken. Ben öyle çıtır çıtır ağıza gelmesini sevmediğim için özellikle ince öğütülmüş mısır unu kullanıyorum ama evdeki mısır ununu da kullanabilirsiniz.
“Kuymak mısır unu ile yapılır. Muhlama beyaz unla yapılır.
#peynirini kattıktan sonra biraz eritip mutlaka kısık ateşte kendi haline bırakın,arada karıştırın dibi tutmasın ama çokta müdahale etmeyin.Eğer çok karıştırırsanız peynir içinde kaybolacaktır,dolayısı ile yerken uzayan o meşhur görüntü kaybolacaktır.
İlgili 33 soru bulundu
Kuymak, bir Trabzon yemeğidir. Muhlama, bir Rize yemeğidir. Kuymak ve muhlama birbiri ile oldukça fazla karıştırılır fakat ikisi birbirinden farklıdır. Kuymak mısır unu ile yapılır, muhlama ise beyaz unuyla yapılır.
4 yemek kaşığı mısır ununu ve tuzu ekleyip unumuzu kavuralım. Hafif rengi dönüp kokusunu verince 2 su bardağı soğuk suyumuzu da yavaş yavaş ekleyelim. Topaklanma olmaması için karıştıralım. Altı kısık bir şekilde suyunu çekip yağını üzerine verinceye kadar yaklaşık 5 dakika pişirelim.
Tanelere ayrılan mısırlar değirmenlere götürülür ve iyice öğütüldükten sonra un halini alırlar. Başta ekmek ve hamur işleri olmak üzere tercihe göre birçok gıdada kullanılabilen mısır unu, üretim aşamasındaki etmenlere göre değişebilmekle birlikte genellikle açık sarı renkte, ince, yumuşak yapıda ve kokusuzdur.
Mısır Unsuz Mıhlama (Kuymak) Tarifi Nasıl Yapılır? Mıhlamanın yapılacağı tavaya sütü ve unu koyup karıştırın. Ocağın altını orta ateşte yakın ve muhallebi kıvamına gelene kadar karıştırarak pişirin. Doğranmış Kolot peynirini ekleyip, peynir eriyinceye kadar ara ara karıştırarak kısık ateşte pişirin.
Mısırların koçan püskülleri kahverengileştiğinde, hasat edilir. Mısırlar toplanır ve dış kabukları koparılır. Güneş yardımıyla mısır taneleri iyice kurutulur. Kurutulduktan sonra değirmende öğütülerek un haline getirilir.
Mısır unu - Artvin
Mısırın öğütülmesiyle elde edilen ince toza verilen addır. Bazı Kullanım Alanları: Ekmek yapımında kullanılır. Başka tür unlarla karıştırılıp hamur işi yapımında kullanılır. Dolgu macunu, yapıştırıcı olarak kullanılır.
Kuymak (Herle-Haside-Haşıl) - Malatya
Yarım su bardağı pekmez, 3-4 kaşık tereyağı. Kuşgana içerisine az miktarda su koyulur. Üzerine un katılır ve ağaç kaşıkla iyice çırpılarak, cıvık kıvama getirilir. Bu işlem yapılırken hamurun içinde pütür kalmamasına (yöre deyimiyle “giliç”) dikkat edilir.
Mısır unu, Mısırın öğütülmesiyle elde edilen ince toza verilen addır. Başta ekmek ve hamur işleri olmak üzere pek çok gıdada kullanılır.
En belirgin fark, kuymakta öne çıkan malzeme mısır unu iken, mıhlama da asıl malzeme peynirdir. Her iki yiyecek de mısır unu, peynir ve tereyağ ile yapılır. Kuymağa çok fazla peynir koyulmaz. Tereyağının bol kullanılması ve kaliteli olması lezzetini arttırır.
MIHLAMA HANGİ PEYNİR İLE YAPILIR? Mıhlama yapımında genellikle çeçil peyniri kullanılır. Eğer çeçil peyniri yoksa; Trabzon köy peyniri, kolot peyniri, telli peynir veya kaşar peyniri de kullanılmaktadır.
Mısır unu, tereyağı ve peynirin birlikteliğinden doğan kuymak, kimi bölgelerde muhlama, mıhlama olarak da bilinir. Karadeniz'in köylerindeki su değirmenlerinde özel olarak öğütülen ince mısır ununa ek olarak, tel peynir, Trabzon kolot peyniri, minci peyniri veya imansız peynirine ek olarak tereyağı ile hazırlanıyor.
Polenta İtalyanların yemek yapımında kullandıkları bir çeşit mısır unu aslında. Ama bu mısır unu ile yapılan yemeklere de polenta adı veriliyor. Bizim mısırı unumuzdan birazcık daha kalın çekiliyor. Daha önce tarifini vermiş olduğum gibi krema kıvamında veya bu şekilde kızartılarak tüketiliyor.
Ununuzun güvenli olup olmadığını belirlemenin en iyi yolu onu koklamaktır. Taze un nötr bir kokuya sahip olsa da bozulmak üzere olan un kötü kokar. Hatta bayat, küf veya ekşi kokabilir. Aynı zamanda renksiz görünebilir.
Yumurta ve şeker çırpılır, sonra yoğurt ve sıvı yağ eklenip tekrar çırpılır. Mısır unu ve normal un da yavaş yavaş eklenip çırpılmaya devam edilir. En son kabartma tozu eklenip, yağlanmış fırın tepsisine dökülüp üzerine susam ve çörek otu eklenir. Fırında pişirilip dilimlenip servis yapılır.
1.Glüten İçermez
Günümüzde vücut sağlığının baş düşmanlarından biri sayılan glüten, mısır ununda bulunmaz. Mısır unu, glütenden uzak durmak isteyenler ve çölyak hastaları için sağlıklı bir alternatiftir. Siz de beyaz un ya da buğday unu gibi seçeneklerin yerine mısır unu kullanabilir, sağlığınızı koruyabilirsiniz.
Kavrulmuş Mısır Unu: Mısır ununu nemden korumak için kavurarak öğütülmesi ile elde edilmiş nefis kokuya sahip yöresel Artvin ürünüdür. Özellikle Kuymak yapımında kullanılan ve kavrulmuş olmasından dolayı çabucak hazırlayabileceğiniz bir üründür.
Mısır ununu kavurup rengi değişene kadar pişirin. Un kavrulurken tahta kaşık yardımıyla sürekli karıştırın. Mısır unu kavrulunca üzerine 1 bardak suyu ilave edip iyice karıştırın. Sıcak un, soğuk su ile buluşunca topaklanacaktır.
Mıhlama Tarifi için öncelikle sıvı yağımızı teflon tavamıza alıyoruz (bakır tavada çok daha güzel olur). Üzerine mısır ununu ekleyip 3-5 dk kadar kavuruyoruz tuzu da bu aşamada ekliyoruz. Ardından suyumuzu ekleyip biraz (3-5 dakika kadar) fokurdatıyoruz, Bu aşamada kapakta kapatabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri